falsafah aku dalam poligami

haritu aku terima panggilan daripada nombor tak dikenali
aku : haaa hello siapa ni ?
juba : ni aku juba.
aku : siapa tu. *lama aku terdiam
juba : aku laaaa. *sebut nama penuh
aku : juba!!!!!! ko nak apa do ?

juba (bukan nama sebenar). kat sekolah mamat ni memang popular. popular bukan sebab kacak seperti Lee Min Ho jauh sekali seperti Lee Dong Wook apatah lagi seperti Gong Yoo
popular sebab perwatakannya yang ramah dan kelakar. terutama dengan perempuan, dia lagi lagi lah terlebih ramah
bak kata kawan sekelas aku
"siapa je tak kenal Juba kat maktab ni" 
"highlanderz yang tak kenal Juba, maka dia bukan  highlanderz"
(highlanderz : penghuni maktab teragung)
tuidaaa. betapa nak kata. kau wajib kenal Juba
 *jarang aku gelarkan sekolah aku 'sekolah' sebab kami memang 'budak maktab'

juba : aku saje call. dapat free call
aku : tak pernah-pernah kau cakap dengan aku kat maktab dulu. 

memang di maktab dulu aku jarang bergaul dengan lelaki. zaman upper form ni aku paling pessimis dengan kaum lelaki. tah kenapa. mungkin sejarah yang dulu memberi impak kepada sudut pandang aku terhadap kaum lelaki. 

sadis

juba : yeke. bukan aku selalu ke usik ko ?
aku : tak payah gebang. aku baik. kau mana berani kacau aku
juba : yela. bangga sangat dengan diri tu. 
aku : haaa apadehal ?
juba : aku call ni random je. siapa angkat, angkat. siapa tak angkat aku call la orang lain pulak. rezeki kau angkat call aku
aku : ek'eh
juba : kau UM ek
aku : ya
juba : FUYOOOO

ni lagi satu. siapa-siapa yang tanya aku belajar mana dan  aku sebut UM. respond tak lain tak bukan
"wuishhhh" "fuyoooo" "perghh perghhh"
masa awal-awal dulu yela aku agak bangga, bila dah masuk aku rasa takde benda aku nak bangga kan pun. sebab yang buat UM ni gah orang yang banyak menyumbang. aku baru takat level menyedut segala khazanah ilmu yang ada kat alma mater ni

 skip konversasi, jumpt to the specific point

juba : tak lama lagi aku nak kahwin
aku : haaa ni la yang aku palat. asal member lama call mesti nak bagi kad jemputan. aku dah agak dah. takde nya ko saje-saje call aku. nak ngajak kenduri la tu
juba : *gelak syaiton. aku call ni memang nak tau perkembangan member aku pun. ni aku saje nk bagi tau. maybe tahun depan tapi tak tau bila
aku : yela yela. orang mana ?
juba : Ganu
aku : budak maktab ?
juba : tak lah.
aku : ok. in sya Allah

juba : aku ada impian. cuba teka impian aku apa
aku : tak tau. cakaplah apadia
juba : alaaa ko ni. teka la
aku : eh taktaulah. cakap jela
juba : aku nak pasang dua
aku : apaklah kau!!!! *tinggikan suara. ni aku pantang. pantang bila aku dapat tau lelaki nak berpoligami.
juba : *gelak syaiton. aku dah agak dah respond perempuan
aku : aku ada falsafah aku sendiri tentang poligami. ko tak boleh bantah. kesah apa aku. aku tetap tak setuju
juba : *gelak syaiton. haaa apa dia falsafah ko tu. share sikit
aku : aku paling tak suka bila lelaki poligami alasan ikut sunnah. weh kahwin satu tu lagi sunnah la der. ko apa tau. ni aku nak bawak keluar hadis, ayat ulamak-ulamak ni. haaa mula la ni
juba : *gelak syaiton. aku suka sembang dengan perempuan pasal poligami sebab hujah korang memang panjang. kalau lelaki simple je 
"tahniah bro. kau hebat " member lelaki aku yang lain semua support. HAHAHHAHAA
aku : hmm *serious
juba : ok ok. 
aku : lain la kau tu kacak macam Fattah Amin 
juba : amboi mulot ko. mamat tu pun dah clash takde awek.  kau bagi aku satu contoh artis yang paling kacak yang hidup bahagia dengan pasangan

time ni aku terkenang ERRA FAZIRA. idola aku sejak dari kecil. (Dari playlist lagu sampailah drama ke movie semua aku layan. sampai haircut aku zaman budak-budak dulu pun nak sama dengan Erra. fashion baju pun nak sama dengan Erra. apa sahaja yang berkaitan Erra Fazira pasti aku ikut, sampai saudara mara aku mak pak aku timang aku dengan nama 'erra pazira')

Erra Faira, yang Miss World tu pun sampai sekarang masih lagi single dan dua kali gagal dalam alam perkahwinan. 

yang ni aku setuju dengan juba. KECANTIKAN RUPA PARAS TIDAK MENGGAMBARKAN KEBAHAGIAAN KEHIDUPAN SESEORANG HATTA DALAM HUBUNGAN PERCINTAAN

even Gong Yoo pun masih bujang sampai sekarang. tiba-tiba!

aku : hmmm yela kau menang
juba : see. 
aku : yela juba. tahniah. tapi majlis yang kali kedua tu aku tak sure pergi ke tak. HAHAHAA kbye

cia-cia nenek kebayan

petang tu, lepas kelas kebiasaannya aku dan nenek kebayan akan ke KPS untuk makan
nmacam biasa, kami akan puskan nafsu makan yang dah lama tersimpan sejak dari pagi. kelas harian 

yang agak 'packed' membuatkan kami menahan nafsu makan pada 'waktu lunch'
qadho diwaktu petang, makan sekali untuk malam

jimat!
nenek kebayan : shima, nak tanya
aku :  apa dia ?
nenek kebayan : kalau aku bulan, kau apa ?
aku : kalau kau bulan, aku lah cahaya yang menerangi bulan. bulan dan cahaya tak dapat dipisahkan
nenek kebayan : jiwang siot kau.
cia cia

bila tiba masa

bila tiba masa, aku rasa kosong
bila tiba masa aku rasa nak berseorangan 
bila tiba masa aku nak tinggalkan semua apa yang aku ada
bila tiba masa aku cuba puaskan hati aku

bila tiba masa aku buat ikut kehendak aku semata
bila tiba masa aku tidak pedulikan orang lain
bila tiba masa aku rasa aku sahaja yang faham diri aku bagaimana
bila tiba masa aku rasa semua orang tidak lagi perlukan aku 

bila tiba masa aku rasa kewujudan aku tidak penting dimata manusia lain
bila tiba masa aku rasa aku terlalu banyak kekurangan
bila tiba masa aku tak perlukan sesiapa untuk berada disisi, baik kawan baik atau pasangan
bila tiba masa aku penat dengan mehnah dunia

bila tiba masa aku rasa muak dengan perangai manusia sekeliling
bila tiba masa aku rasa cukuplah, Tuhan sahaja tempat kau merintih rasa keperitan 'pe-rasa-an' ini
bila tiba masa untuk aku berdiam diri dari semua orang
bila tiba masa aku untuk fokus cita-cita hidup aku
bila tiba masa aku cuba nafikan yang tindakan aku salah

dan bila tiba masa
aku menangis
aku terduduk
bersujud
mintak petunjuk
semoga Tuhan jernihkan rasa ini
rasa yang kian mencengkam diri ini
mengheret kelembah yang lebih kelam
tenggelam dengan rasa yang tawar

Hai Awek!

dekat 3 malam aku keseorangan di bilik, bapak kematu siot
best memang lah best
time ko tengah stress study thermodynamics then sambil tu ko melalak menyanyi hilangkan stress
habis study ko guling-guling layan movie kejap  pasang sound kuat-kuat then sambung study balik

bila kau dah rasa lagho sangat bukak lah lagu nasyid, selawat munjiyat, binnabil huda ke apa
takdelah busuk sangat hati kau tu
*sarcasm

so malam nya aku siap-siap pergi Kolej Kinabalu (KK8) 
aku pergi sebab ada Qasidah
lama bhaii telinga aku ni tak dengar qasidah secara live
bergenang jugak airmata aku bila dengar, terbayang Baitul Qurro
memang feel

sebelum tu ada majlis Iftar
aku pun makan setalam dengan Kak Aina dari Fakulti Sastera Sains Sosial, peramah akak ni
aku sorang-sorang time tu, memang lone rager betul
then datang awek cun ni pergh masa dia masuk tu 
dua kali kepala aku teleng kat dia
putih, kulit licin, kening tu penting
rupanya dia orang Turki budak exchange setahun nama dia Najiye
aku sebut Najihah, at first aku ingt dia pelat
"oh Najihah ?"
dia balas " no, no 'iyeee' NA-JI-YE' not NAJIHAH"

haaaa suka hati aku je, dia kata orang Malaysia suka panggil dia Najihah padahal salah
kihkih

so Najiye ni setalam dengan aku
dan sorang lagi EiJo from Taiwan, kawan Najiye

maka aku pun test la oral aku tahap mana
boleh tahan fluent jugak
*padahal sebelum sebut dah siap bina ayat dalam hati, 2-3 kali fikir

Aina : so, which Faculty are you ?
Naj : API, you ?
Aina : I from Art and Science Social. how bout u (Eijo) ?
Eijo  : (aku tak ingat dia sebut apa, tapi memang pelik tak pernah dengar) ... aaaahhh it has something like drama etc. 
ohhhh budak kebudayaan.
Naj : and u Shima ?
aku : engineering 

then Eijo buat muka terkejut macam baru dapat tau aku lah permaisuri Kerajaan Kuwait  dengan ibu jari ke atas "ohh wowwww! engineering, good good "

aku pun humble " no no  theres nothing special" k aku tipu, sebenarnya aku diam dan senyum dalam hati seriously aku tak bangga sebab terkenangkan carry mark aku sem ni agak menyiput ghaghagha

masa makan, aku rasa pelik, tengok dieorang makan nasi sikit sangat, dan Eijo minta maaf banyak kali sebab dia kata dia makan agak messy

Aina : why you eat so little ?
Naj : actually, I dont know how to eat by using hand. so this is my first try.

aku and Aina pun minta maaf dan serba salah pulak.
aku : why dont u ask a spoon ?
Naj : no, itsokay I want to learn something new
iseee
Eijo : I really impressed to see you eat so fast. like how ha ?
aku : yaaa, we eat by using hand since kid and this is our culture
Aina : Malysian preferred using hand when eating

gelak perempuan.

(yang mana allergic grammar error boleh click pangkah kat tab di atas, maaf ya)

tak sempat sembang panjang, sebab dah masuk waktu Isya. sempat jugak aku terbayang
"kalaulah MARA dulu terima permohonan aku study kat Aussie, aduhhh indahnya "

sebab lately ni ramai kawan-kawan semaktab aku fly ke luar negara melanjutkan pelajaran di sana
guling-guling jugak aku sedih, sebab dulu dapat tawaran fast track sama-sama tapi aku takde rejeki mereka yang layak melepas jua ke sana. 

sebab tu aku update balik instagram aku. sebab nak usya kawan-kawan aku ni. mereka tak aktif facebook. aku je yg agak terkebelakang dalam media sosial. 
orang lain dah sampai layan snapchat. aku baru tau snapchat tu wujud

dulu aku aktif instagram, lepas aku rasa benda-benda ni semua drag masa aku, so aku uninstall
termasuk facebook. bila banyak benda aku ketiggalan aku install balik hahahaa hadoii
sabor jela

biasalah aku ni budak kampung, so tak biasa dengan benda-benda macam ni, aku jadi cepat rasa serabut, memang pure kampung betul. 

mana taknya, balik je kampung terus takde line. kalau sebulan aku balik kampung maka sebulan phone aku dalam almari tak sentuh-sentuh. ini serious
sebab aku malas cari line, kena pergi tepi tingkap, duduk tepi tingkap cari line, bila bar line penuh baru bukak data, barulah masuk segala whatsapp, notification bagai. aman bhaii. memang aman

kalau saudara mara ramai balik kampung semua bertenggek kt tepi tingkap tak pun duduk kat buaian luar rumah.

k melalut

ada sesuatu yang menarik dalam pengisian  di KK8 which is aku dah dengar dah sebelum ni. dan sebelum ni punya talk pun lagi gempak (berkaitan talk di KK8). asalnya soalan itu diajukan oleh seorang mahasiswa tentang "peranan mahasiswa dalam isu menuntut kerajaan yg bersih dan keterlibatan mahasiswa dalam BERSIH"

aku akan share sikit, then korang pandai-pandai la pikir!
lu-pikir-la-sendiri
NANTIKAN!



kawan abaikan kawan

lepas kena tegur dengan lecturer sebab presentation project tak sampai KPI yg ditetapkan, aku ajak Khai 
pergi bank Islam nak tukar kad
kejap betul dh hujung tahun!
dah janji dengan Ain nak pergi sekali tapi masing-masing merajuk terasa hati*perempuan

sementara menunggu giliran yg lama
aku terbukak cerita pasal kolej aku

aku teringin nak pergi audition pengacara majlis malam semalam, ada passion sikit la ke arah tu
siap dah beli buku panduan cara-cara mengacara majlis dan bercita-cita jugak nak jadi pengacara majlis yg bertauliah phewww

tapi malam tu aku tak pergi sebab kat kolej aku takde supporter malah aku dah di cop!
aku rasa aku je yg paranoid sangat kot padahal kalau aku pergi malam tu takde apa pun

lepas fasa PRK haritu, nama aku banyak la naik kat kolej
mana taknya, nama aku tersenarai dalam
"orang yang tak sokong kuning"
so bila aku pakai baju oren je semua pandang macam nampak Emma Watson


so Khai pun tunjuk rasa simpati kat aku, maka berlanjutan coversation kami

Khai : weh aku ingat kau ni jenis yang suka keluar doh, yela kau kan ada kereta
aku : kenapa pulak?
Khai : takdelah, lepas kita lepak makan kat Bangsar haritu, aku cakap kat Zack 
"mesti best kan kawan dengan Shima, mesti korang selalu lepak luar macam ni"
then Zack reply "takdelah, ni first time Shima bawak kiteorang keluar makan"
aku : *tiba-tiba bunyi cengkerik

sentap bhaiiiii
 sebelum ni ada je aku nampak 
'symptom-sympton-dahagakan-kasih-sayang-daripada-aku'
kawan -kawan aku ni

contohnya
"alaaaa Shima, nak ke lepak dengan kita, dia kan sibuk memanjang"
"Shima tak habis-habis dengan PMI dia tu"
"dah lama tak makan sama dengan Shima"

halamak, tersentuh pulak hati iteww yg lembut macam kek span ni

start daripada situ aku ada la lamar dieorang
pergi vacation lepas exam
terutama dengan Ain
sembang kencang nak mateyy
nak pergi PD la apa
last-last lepas exam semua pakat pack barang mereput kat rumah *typical

so aku muhasabah la kejap
macam mana aku boleh abaikan kawan-kawan aku
*tak romantik betul aku ni 

selalunya petang-petang aku akan ke program PMI (Persatuan Mahasiswa Islam)
kiranya masa aku banyak habis dengan budak-budak PMI
masa aku dengan coursemate hanya pada waktu pembelajaran je lepas je habis kelas aku akan menghilang
puppp!

aku tak salahkan PMI pun dalam hal ni
yela mungkin benda ni tak dirasai oleh budak-budak API (pengajian Islam) dalam PMI
sebab majoriti ahli PMI adalah daripada pengajian Islam
so kawan dieorang keliling tu, minat pun sama, intelektual, idealisme yada yada

yang kawan-kawan aku ni layan Jumpstreet, Sunway Lagoon, tengok wayang
lepak Hanbing, shopping MidValley, DOTA, drama Korea

dua dunia yang berbeza
yang perlu aku adapt

semenjak bertudung labuh ni bila aku cakap aku tengok drama korea ni semua terkejut beruk
bila aku nyanyi lagu bukan Islamik sikit 
"perghhh Shima, Shima kot"

begitulah skeptikalnya kawan-kawan aku HAHAHAHA
 
aku ada sorang kawan baik zaman PASUM
budak tudung labuh, hafal Al-Quran, budak Jemaah
tapi layan Anime, semua movie dia ada, semua lagu dia layan
senang cerita dia memang boleh blend dengan 2 kelompok tadi
memang aku tabik!



adab sepanjang pengajian ilmu

tajuk macam simple tapi ramai yang terlepas pandang
hari mendung  dan hujan
sepatutnya petang ni ada kelas ganti (kebiasaan : tiada kelas hari jumaat)
tapi kelas dibatalkan sebab Dr.Awanis yg comel&sweet (seriously comel) sgt bertimbang rasa sebab ramai student tak dpt dtg
Dr.Awanis cancel kelas 30 minit sebelum kelas.
so nak dijjadikan ceghita, yg siap awal tu dah dtg ke kelas dlm hujan-hujan so ada lah yg bengang dan lepas kan kemarahan dalam group whatsapp
so class rep aku yg berwibawa ni meluahkan rasa kecewa terhadap sikap rakan-rakan sekelasnya yg agak 'biadap' atau dalam bahasa lembut nya 'tiada adab' dengan guru
aku hanya mampu tersenyum melihat gelagat rakan-rakan aku
ya tak aku nafikan
jauh di sudutkan hati aku, sedih jugak tengok budaya menuntut ilmu dan adab menuntut ilmu di fakulti aku ni agak longgar 
teringat masa talaqqi kitab selama 2 minggu di pondok Baitul Qurro, Sungai Udang, Melaka
banyak benda yang aku belajar
subhanallah
bagi aku nak tengok dan rasai suasana Islam yg sebenar 
jom ke pondok!
ni aku share sikit pengalama sebelum aku masuk 'adab sepanjang pengajian ilmu' yg sebenar (yg diajar oleh Tuan Guru Ustaz Haji Zulkifli)
-----------------------------------------------------------------
sebelum start kuliah, kelihatan penuh dah surau. sementara menunggu Ustaz sampai kami akan berqasidah takpun berzikir atau membaca Al-Quran 
yang bestnya, hampir setiap orang tangannya memegang tasbih
time tu aku tak de tasbih dan tak pernah terlintas kat fikiran aku nak bawak tasbih pun.
nasib ada kakak tu (kelemahan aku dalam mengingati nama orang tapi aku boleh ingt muka dia)
dia hadiahkan aku seutas tasbih daripada madinah
pemberian yg sangat berharga buat aku
daripada situlah aku start bawak kemana-mana tasbih
bila tasbih ditangan baru kita ingat untuk berzikir
dan muslimin pula tak pernah toleh ke belakang
HAHAHAHA
bagi aku ni aneh
bila muslimat tanya soalan sorang pun tak toleh ke belakang mencari-cari siapa gerangan yg bertanya soalan
dan senang cerita sepanjang bertalaqqi memang takde yg toleh kemana-mana
mata tepat menghala ke arah ustaz yang sedang mengajar
 
lepastu
bila rasa dahaga, nak teguk air pun tak berani. bila ustaz minum baru kami (yg dahaga) pun minum sekali
bila ustaz tak minum maka kami pun tak minum
Allahuakbar
sampai begitu sekali mereka hormat kepada guru yg sedang mengajar
ingat lagi kawan aku kongsi cerita, masa dia bertalaqqi dengan Syeikh Nuruddin
siapa yang tengok jam mesti kena marah dengan Syeikh
Allahu
aura dekat Baitul Qurro memang lain macam
kau punya semangat nak beribadah tu
pukul 5 pagi automatik mata kau segar nak bangun solat sunat 
lepas solat subuh dan asar bacaan wirdul latif dan ratib al-hadad menjadi rutin harian kami
wirid ni memang panjang, bila balik rumah memang korang tak larat nak buat sorang-sorang
ustaz awal-awal dah pesan, at least dapat baca sekali lepas asar pun jadilah
seminggu dua lepas balik daripada pondok bertahanlah
sekarang
hmmm tah kemana wirid tu

sangat sedih, serious weh. kat situ boleh nilai balik dimana iman kita T_T
haaa satu lagi
ada sekali tu, masa aku nak bagi penyapu kat sorang muslimin ni
dia langsung tak mendongak, memang masa dia nk dtg ambil pun pandang ke bawah je
hahahaa Allahu
malu pulak aku
bagi aku ni memang rare la
first time dengan biah/suasana yg mcm ni
 
---------------------------------------------------------------------------
ADAB HATI :
  1. niat menuntut ilmu ikhlas kerana mengharapkan keredhaan Allah
  2. ikhlas mengamalkan ilmu yg dipelajari
  3. bukan menunjuk-nunjuk dlm mengamalkan ilmu tetapi untuk menjadi teladan kpd org lain supaya turut serta untk mengamalkan ilmu
  4. menuntut ilmu dengan AZAM yg kuat menuntut ilmu (bukan untuk melepaskan bosan dan mengisi masa lapang)
ADAB TERHADAP GURU :
  1. berbaik sangka terhadap guru, bukan membanding-banding ilmu guru
  2. tidak berburuk sangka walau sedikit pun jika guru berbuat kesilapan
  3. sentiasa mendoakan kesejahteraan guru di dunia dan akhirat setiap masa
  4. berhati-hati dengan percakapan terhadap guru
  5. tidak menyakiti hati guru
ADAB SEBELUM PENGAJIAN ILMU :
  1. berwudhu
  2. pakaian menutup aurat sesempurna mungkin (sehingga kita rasa yakin boleh bawak untuk solat)
  3. membersihkan diri sebelum hadir kuliah
  4. hadir awal ke kuliah
  5. seeloknya pelajar sudah duduk dalam keadaan bersedia sebelum guru
  6. penuhkan tempat di hadapan
  7. tidak berbuat bising dan bergelak ketawa
  8. tidak membawa kerja sampingan lain seperti assignment dan kerja persatuan ke dalam kuliah
  9. mematikan telefon bimbit
  10. baca doa
ADAB SEMASA PENGAJIAN : 
  1. duduk dengan penuh adab
  2. jangan meluruskan kaki lebih-lebih lagi menghalakan kaki ke arah guru
  3. sebaiknya hujung bahagian kaki dilindungi dari terlihat guru
  4. tidak membalas mesej dan menghubungi orang dalam majlis
  5. tidak makan dan minum
  6. tidak tidur
  7. tidak bersembang,berbisik dan berbual
------------------------------------------------------------------------

ni adab-adab yang diajar kepada kami sebelum kami start bertalaqqi

nak hormat guru ni bukan semestinya 'hanya dalam majlis ilmu agama'
bukan semestinya guru tu orang Islam
asal yang bernama Guru dan menyampaikan ilmu kepada kita
kita Wajib hormat kepada beliau

kata ustaz dalam usrah mujadid tempoh hari
"orang yg selalu membezakan sesuatu dengan agama dan bangsa ni Falsafah Agamanya sangat lemah, kita kena hormat orang tak kira agama  apa yang dia anut"

jadi kawan-kawan
ayuhlah kita ubah sikap kita yg sambil lewa dalam menuntut ilmu

tak dapat amalkan semua kat atas tu dapat buat sikit pun jadila
contoh  : datang awal sebelum kuliah bermula
semalam dengar talk Dr Amani yg berpengalaman bekerja di NASA
betapa beliau sangat bersungguh dalam menuntut ilmu dan sangat berdisiplin
maka tak hairanlah melihat beliau melakar kejayaan demi kejayaan sehingga sekarang
"what you doing now, your attitude , are define you in the future"
tudiaaaaa temen-temen
ayuh menjadi muslim yg cemerlang !

Indah Water BUNUS STP

semalam dak-dak chem engine buat site visit kat Indah water
menarik tertarik gedebom ewah
aku tau benda pertama korang terfikir mesti
'something so shi*t' right
kehkehkeh
bagi aku 30% betul la, tapi indah water punya 'function' ni banyak woo
bukan sekadar sedut lubang najis rumah engkorang tiap-tiap bulan
dan air yang engkorang selalu minum adalah air najis yang telah dirawat KAHKAHKAH
tak lawak pon lagi menarik kan ?
so kau masih lagi bongkak dengan tuhan di dunia ni ?
sekali tuhan tahan segala sistem saluran kat dunia ni mahunya menggelupur nak cari air bersih
kihkihkih
sebelum buat lawatan mcam biasa kami akan diberi pnganalan dahulu tentang indah water
ok aku nak share la, kalau hangpa buang minyak masak kat tingki, lama-lama saluran paip akan tersumbat sebab dia akan menegras dibahagian dinding-dinding saluran paip
so the best way to remove oil
beli solidifier kat kedia Daiso, bubuh kat minyak masak yg korg tak pakai, dia akan mengeras macam jeli
so instead of korang buang minyak dalam bentuk cecair korang akan buang minyak dalam bentuk solid/pepejal
or
korang carik-carik kan surat khabar lama/kertas, masukan dalam bekas dan tuang sisa minyak masak, so kertas tu akan menyerap. then korang buang lah kertas(yg menyerap minyak tadi)
*kalau rajin


 
so here our journey begin (we usually use term plant. example : chemical plant)
plant yg kami dok sebut-sebut ni bukan plant (tumbuhan) tapi plant (process plant which produce on a large scale)

dalam industri kalau hampa nampak colour-colour kat bangunan itu ini, saluran paip ke apa tu semua ada maksud

contoh
kuning : mewakili saluran paip
merah : longkang
hitam : treated water


ini tangki gas. penutup tangki ni terapug, hampa nampak dak ada penanda aras kat ukuran tu, haaaa kalau penanda aras tu dah mencecah maximum maka gas ini akan melalui combustion process(pembakaran). tangki combustion tu ada kat belakang tangki besar ni. Maka rakyat pun terselamat daripada gas yang beracun.

ni gas apa ?
mana datang gas ni?
gas-gas ni datang daripada bahan kumbahan hangpa la dah habis process itu ini
contoh :  nasi basi yang tak dirawat akan mengeluarkan bau busuk yang kuat. nahh bau tu gas la tu





ni pulak namanya sludge cake hopper area, di mana lebihan sludge tadi akan dibawa ke sini
kiteorang siap masuk area ni, dia tunjukkan 'cake sludge'
macam dough dark choclate cake moist rainforest tudiaaa meleleh
dalam kata mudah sludge ni macam mud. nak senang hangpa google la
sludge : enapcemar (viscous mixture liquid and solid component)

macam pasir tapi basah-basah, colour dia hitam pekat. bila cake sludge ni kering boleh dibuat baja
semua pokok-pokok kat lebuhraya, pokok kat perhentian lebuhraya semua pakai baja najis manusia ni
kihkihkih


then we continue pergi bahagian utama proses penjernihan air dan penapisan sewage / waste water



this is Grit Chamber
analoginya ibarat Gigi manusia
segala bahan kumbahan (air mandi, air basuh pinggan, ayaq kencing, segala benda yang hangpa flush kat lubang jamban akan pergi ke tempat ni)
dia ada tiga bahagian

kalau hangpa perasan ada tiga chamber kan, had paling hujung belah kiri tu namanya solid removal 
dia kan tapis segala benda mcam handphone aku yang pernah jatuh dalam lubang jamban, kayu, botol, plastik hatta BAYI pun pernah dijumpai disini!

sadis!

baru-baru ni kes di Johor, bayi yang di kerat di flush dan dijumpai di Mechanical Sewage Treatment Plant (tmpt tapis mcm ni la) 

pernah juga staf jumpa duit sebanyak RM300 perghh free free je
pesan engineer yang mengiringi kumpulan kami
"lain kali buang la jongkong emas ke apa banyak-banyak"

amboii bang sinis

next kami masuk dalam area ni (memang tak boleh ambil gambar kat bahagian dalam. private and cofidential)

meh sini aku ceghita
dalam ni banyak tangki, tapi kalau naik atas tu korang akan nampak tangki yang dalam, tempat ni boleh tahan busuk la. sebab nilah tempat air dirawat selepas air ditapis
memang kotor gila bakhang

bila masuk dalam lagi
korang akan sampai ke tangki rawatan
kat sini bau nya tak busuk sangat dah
dimana microbe dalam sewage ni diberi bekalan oxygen, protozoa, microbe akan melakukan aerobic process (kalau manusia dia buat senamrobik untuk segarkan badan dan dapatkan tubuh badan yang sihat)

untuk merawat air ni ada berpuluh-puluh proses jadi kalau di Malaysia ini kita pakai biological method kerana lebih selamat dan kos yang rendah

so lepas jalan jauh ke dalam dalam pipe gallery tadi korang akan sampai ke sini, inilah penghujung dia. dimana air menjadi jernih dan akan salurkan ke sungai tapi sebelum tu dia akan hantar dulu ke satu tangki (tak ingat nama tangki apa) kat sini engineer / orang yg berautoriti akan cek pH air, suhu air jika selamat bru dilepaskan ke sungai-sungai

maka tamatlah sudah perjalanan kami di 'Taman Perkumbahan' 


tangki-tangki  yg korang nampak ni semua hanya 2/3 saja diperlihatkan. bawah tanah tu sedalam 7 meter tangki nya

dan bawah tanah kita ni punya la banyak saluran itu ini
that is why their tagline

"we clean the unseen.."

maka banyak-banyak kan lah berterima kasih kepada engineer,technician,staf yang bekerja di indah water. banyak jasa mereka untuk memastikan rakyat Malaysia selamat daripada penyakit berbahaya

air ni kalau tak dirawat kita bakal terdedah dengan wabak penyakit seperti typoid, cholera, hepatitis, poolio dan disentry.

adios




happy graduation day


sekarang news feed aku penuh dengan Hari Graduasi 
UM dah lepas lama dah
sekarang UKM

kakak sedara aku graduate sekarang officially jadi Doktor!!

oyemgi!!!
aku ingat lagi pesanan dia lepas aku habis SPM sebelum nak buat keputusan lanjutkan pelajaran nak pilih course apa
"akak jangan ambil Medic tau, ambil lah selain Medic cukuplah kak yong je yang terseksa belajar course ni"

naaahhh hambek kau
bukan senang 
dia cerita ada kawan dia sampai bunuh diri sebab gagal dalam ujian 

alhamdulilah kakak sedara aku anak kepada seorang professor ini berjaya dan lulus dengan cemerlang setiap sem.

syukur

sempat jugak jumpa kak Hanis Buddy course aku
kagumnya aku dengan kak Hanis ni the way she speaking the she interact with people sangat mempersonakan
dia cakap bersungguh ko tau
dan dia selalu bagi tips kat kami The Juniors

dan para pensyarah jabatan kami pun bila sebut nama kak Hanis semua senyum sokmo menunjukkan rasa bangga

salute la sis!

pointer tak  cecah 3.8 tapi communication skill mantap, social networking mantap
semangat dalam bidang kejuruteraan kimia mantap
maka ANDA BOLEH BERJAYA!

come one guys! come on girls!
cekalkan semangat untuk terus belajar

ramai juga seniors yang dah terjum dalam bidang keusahawanan dengan produk sendiri
masyuk baiii

kata sorang senior ni nak sedapkan hati kami

"korang nak tau tak habis second year ni ibarat korang dah graduate tau. sebab 2nd year terlalu banyak teori yang susah nak derive itu ini tapi masuk third year korang lega sikit tapi banyak presentation dan praktikal la. but that is okay compare to second year "

hewhew hanya mampu ber-huhu



manusia yang skeptikal

hari tu pumpang kat facebook kecoh PMIUM buat talk ajak Siti Kasim
pelik
teruk sangat ke makcik tu
apa makcik tu dah buat sampai 'budak-budak intelektual UM' ni meroyan 
dia tak mengaku Tuhan kot *bisik hati aku
aku pun tanyalah kawan-kawan aku yang kenal makcik Siti ni
antara ayat yang berlegar-legar adalah
"dia tolak RUU"
"ohh dia tu bab agama terpesong sikit"
menarik
lagi la aku tak sabar nak dengar talk dia ni
tapi yang lagi menarik aku nak dengar sebab Suhail (penganjur program) kata dia ni hebat memperjuangkan nasib orang asli
lagi menarik !
 nak juga aku tahu isu alam sekitar, tahap mana survival alam sekitar kat Malaysia dan nasib orang asli di Malaysia
yela daripada aku tak tahu langsung kan, better pergi dengar at least aku tahu lah juga keadaan malaysia ni selain cakap pasal Intelektual, Idealisme Mahasiswa, Kitab itu ini
 apajadah semua tula
-------
sebelum sampai ke restoran Amjal, sempat jugak kawan se-fakulti dengan aku (tapi  jurusan mekanikal) minta pandangan aku
memandangkan dia salah seorang AJK yang anjurkan program ni

"weh Shima, apa pendapat kau tentang Siti Kasim"

"entah la weh, aku OK je yang penting aku nak dengar isu alam sekitar, mampus lah dia tolak RUU ke tak mengaku tuhan ke, dia murtad ke apa. tu masalah dia dengan Tuhan"
"HAHAAA tau takpe. aku tak faham lah. aku ajak Siti Kasim je pun dieorng bising-bising. lepastu mulalah tanya aku prinsip ilmu apa kejadah bagai. memang la aku taktau. apa yang aku tau aku nak orang cakna dengan isu semasa beraitan  alam sekitar dan orang asli"
jawab kawan aku sorang ni
suci murni betul niat mamat ni. BAGUS

---------
maka majlis pun bermula dengan panelis pertama saudara Hafiz
intro saje dah menarik
dia terus senaraikan masalah-masalah alam sekitar khusus berkaitan hutan asli di Malaysia
(nak tahu lebih lanjut sila pergi ke page PMIUM di facebook)
dia bongkarkan segala salah urus tadbir orang atasan dalam mengurus pembalakan 
dia bagi tahu juga segala kebohonan-kebohongan kenyataan kerajaan yang mengatakan hutan di Malaysia meliputi 67% 
padahal!
dan di akhir forum tersebut beliau berkongsi tentang Pembalakan lestari
bagaimana nak pelihara hutan disamping menjana pendapatan ekonomi negara
kata beliau

"sebenarnya ada banyak cara nak jana pendapatan ekonomi negara, bukan hanya dengan pembalakan saje. malah cara alternatif ini beri manfaat kepada rakyat seterusnya generasi akan datang. tapi tak taulah
kalau negara kita ni jenis nak kaya untung cepat maka membalak membabi buta tu cara yang terbaik"
*bukan ayat sebenar. ayat terjemahan hasil kefahaman aku apa yg dia cuba sampaikan
naaaah sangat menarik! memang rugi siapa yang tak datang
haaaa nak cerita la ni part Siti Kasim hahahaa
si makcik Siti ni pulak

bercerita mengenai nasib orang asli di Kelantan
hebat makcik ni
nampak je rambut perang, hisap rokok, baju tak cukup kain
tapi berbakti kepada masyarakat
dia cerita bagaimana keadaan orang asli yang 'culture shock' bila dibawa keluar dari hutan
antara budaya orang asli adalah mereka akan bekerja jika perlu
contoh bila kehabisan stok makanan mereka akan ke hutan untuk berburu selama beberapa hari dan pulang dengan membawa hasil hutan untuk keluarga dan simpanan beberapa hari/minggu
dan budaya ini dikatakan budaya 'MALAS' 
sebab budaya masyarakat moden adalah KERJA SEPANJANG HARI SAMPAI TAK INGAT AKHIRAT 
kesian orang asli, tak pasal-pasal dilabel sedemikian
dan kata makcik Siti orang asli yang duduk dibandar kebanyakannya mabuk dan kaki minum sebab mereka ni taktau nak uruskan diri dan wang sebab tu bukan budaya mereka (budaya dapat duit banyak)
dia menegaskan
orang asli sangat senang dengan kehidupan mereka di hutan
"connection mereka dengan tanah, hutan, binatang pokok-pokok sangat kuat"

siapa kata orang asli hidup susah kat dalam hutan ? 
malah mereka dikategorikan ORANG KAYA
sebab ?
sebab mereka ada rumah sendiri
makanan sendiri semuanya mereka
daripada kita yang menyewa dan berhutang kehkehkeh
makcik Siti juga menjelaskan beberapa undang-undang yang berkaitan orang asli
dan membongkarkan sejauh mana pihak atasan dan 'orang yang patut membela nasib orang asli' ini bertanggungjawab dan patuh kepada undang-undang
sadis
sungguh sadis
nasihat makcik Siti ni
"kita patut kekalkan budaya mereka ini untuk generasi kita pada masa akan datang. because dia natural life are so beautiful dan kita boleh majukan mereka dengan pebagai cara bukan dengan cara memusnahkan hutan (tempat tinggal mereka)"

ramai orang bising "sampai bila la orang asli ni nak hidup dalam hutan"
kata makcik rambut perang ni
"ko pergi sendiri tanya orang asli, macam mana bestnya duduk dalam hutan. sebab dah itu tempat mereka, malah mereka lagi senang duduk dengan hutan dengan cara mereka sendiri"
-----------------
lepas daripada forum ni, aku terfikir jugak. lah takdelah teruk mana makcik ramput perang ni
dia sendiri mengaku ISLAM ITU SEMPURNA 
aku ingat dia ni kutok Tuhan
dan dia ni semangat gila bagi nasihat dan menyeru mahasiswa selamatkan bumi kita, sayangkan hutan dan bela orang asli
beliau sangat berbesar hati dan mengalu-alukan jika mahasiswa khusus anak muda untuk terjun dalam bidang aktivisme
sebab dengan cara ini sahaja kita dapat kawal 'gila kuasa' kerajaan 
kata dia " islam tu sempurna yang masalahnya muslim tu! dia ingat dia sorang je bagus, dia sorang je masuk syurga" 
kahkah
kesian makcik ni 
kesian lagi kat manusia yang skeptical
yang tak pergi talk ni sebab yg bagi talk makcik rambut perang ni
dan risau tak capai objektif forum
apa pun takdapat
kehkehkeh

apa pun semoga Makcik siti ni diberi taufiq dan hidayah
amin!

-------
elok jugak aku noob untuk certain part, at least aku tak ada persepsi kat seseorang malah menilai dan tapis maklumat yang dapat serta bandingkan maklumat-maklumat lain yang kita ada 

lastly, bagi aku inilah praktikalnya Muslim Demokrat yang dibawa oleh PMIUM sesi ini. bersifat terbuka dan beretika dalam memberi pandangan. kita raikan pandangan orang yang lain latar belakang tak kira dia fahaman apa sekalipun tapi kita punya akidah kita sendiri yg kita pegang
tudiaa

pesan ustaz Wanji
kau jangan tengok siapa yang bercakap dan bagi nasihat/sampaikan ilmu
kau dengar je
lepas tu kau nilai lah ilmu yang kau dapat tu betul ke tidak
senang je nak tau ilmu tu satu kebohongan bila mana kau bandingkan dengan maklumat-maklumat lain yang kau ada dan maklumat/ilmu yang kau dapat tadi tidak sama 

lalu ustaz bawa satu hadis dimana
  seorang lelaki dikacau ketika tidur dan
ada sesorang bagi nasihat dan sampaikan ilmu "bacalah ayat kursi"
keesokannya Rasulullah bertemu dengan lelaki itu dan beritahu sebenarnya orang yg menyampaikan itu adalah Syatonirojim
lalu Rasulullah membenarkan apa yg disampaikan oleh Syaitan

ibrahnya, hatta dia seorang penipu besar, perompak sekalipun bila dia nak sampaikan sesuatu kita patut dengar dan nilai
guna kebijaksanaan akal kita untuk berfikir

come on brothers!
be like Muhammad (s.a.w)!
adios

semangat semester 3

macam biasa, mula-mula bukak sem aku akan terlebih excited
excited plan itu ini
senarai kan segala macam hasrat/hajat yang aku nak capai semester kali ni
bila kenang kan balik setakat ni Alhamdulilah segala hajat aku yang aku senaraikan semua tercapai!
Alhamdulilah!
berhajat itu perlu, tapi kena hati-hati
dengan siapa kita berhajat ?  pastilah Allah yang Maha Berkuasa
kita hanya mampu merancang Allah yang menentukan mana yang terbaik buat kita
tipulah aku dapat senang-senang je apa yang aku hajatkan
penuh onak duri ko tau

pernah sekali aku mengalami depression yang melampau
dimana aku berkurung dalam bilik menangis seharian
demam-demam
haaa! bila dah guruh, hujan, pelangi  pasti muncul!

maka tekad dalam hati, yakin dengan Allah
minta sungguh-sungguh pada Allah
sebab Allah suka hamba yang meminta-minta
bukan macam manusia, bila kita minta-minta perlukan bayaran dan pulangan
tapi Allah ?
kau perlu ambil wuduk, sejadah, sujud muka kau ke tanah, rendah kan diri kau dihadapan Yang Maha Besar 
dah cukup! then kau usaha semampu boleh, kau tawakal

dah cukup buat kau rasa puas

beza orang yang bertuhan kan tuhan dan bertuhankan dunia
rasa puas tu lain macam

cubalah!
****

rasa nak menangis tengok subjek-subjek yang bakal aku hadap untuk semster 3 ni
semuanya Hard Core T_T 
ya Tuhan kuatkan aku 
senior-senior chemical engineering ni makin naik sem makin hilang bayang dieorang
bila ditanya kemana
"akak sibuk la dik"
"I busy dengan LI"
wa haaaaaa tak sabar nak jadi senior
tak sabar nak LI
dari semester satu aku ucap benda ni
HAHAHAHA
apa jadah tah
tapi sayang nak tinggalkan student life
let enjoy the life!
so apa perancangan aku semester kali ini ?
JENG JENG JENG 
nantikan!

kau fikir kau siapa ?


satu hari
sedang aku tidur lena bersama beberapa sahabat aku yang lain
 beratapkan langit bertilamkan rumput padang

ada satu suara lelaki mengherdik aku dan sahabat-sahabat untuk bangun dan berlari ke arah kolam
tanpa fikir terus kami berlari dan terjun dalam kolam

kebetulan malam tu baru lepas hujan 
sungai masih deras, kolam yang sebelum ini kering kontang kini dah berisi air

ya Tohan
sejuk nak mampus! 
kami disuruh rendamkan badan dalam kolam dan hanya nampakkan kepala

sejuk namateyy
time tu tak ingat apa 
yg ingat harap tak mateyy kesejukan je 


selang beberapa minit kami disuruh keluar kolam mencari buah belimbing dalam masa 15 saat
dan masuk semula dalam kolam

selepas beberapa kali percubaan kami berjaya
anehnya
kali kedua masuk kolam tu air kolam tu jadi suam
dan kami tidak menggigil kesejukan

satu je ayat si lelaki tersebut

"macam tu lah juga kehidupan, kali pertama rasa tekanan kau rasa sakit
dah lama berada dalam tekanan kau rasa selesa dan kau boleh hadapi tekanan tu dengan tenang"

sungguh aku bermuhasabah sebentar

rasa nak meleleh air mata aku, tahan juga
tah kenapa aku sentap sangat

tiba-tiba ter-flash back kisah silam,tekanan yg aku hadapi masa dahulu

tak kurang juga tekanan sekarang yang aku hadapi

laju saja lidahku ucap nama Tuhan

time tu baru aku rasa langit tinggi rendah

semoga tuhan beri aku kekuatan

#JomTangkapMalaysianOfficial1
#27Ogos2016
#KualaLumpur
#BersatuMenentangKorupsi


setahun jagung

pumpang pumpang dah setahun aku bergelar Mahasiswa UM
jurusan Kejuruteraan Kimia *Ececeeyyy
penat do jadi student, banyak idea byk kekangan, byk tenaga tak banyak duit
banyak keinginan tiada pendapatan 
sekarang musim result-exam macam-macam peah  pe'el manusia meng-update status laman mukabuku ada yang gumbira, dukacita takut dan sebagainya
ibarat takutnya kita menunggu keputusan ke syurga atau ke neraka setelah amalan dihisab #deep
alhamdulilah sem 2 prestasi agak meningkat dan target tercapai kerana mengenangkan nasib dan result sem 1 yang agak teruk memberi petanda yang buruk terhadap masa depan aku *hyperbola
dan permulaan yang buruk bagi seorang mahasiswa Engineering lepasan PASUM *poyo mohon tampar laju-laju


routine sem 2 aku sangat padat berbanding sem 1
testimoni menunjukkan belajar ketika jadual padat lebih efektif berbanding masa lapang yang penuh dengan perkara LAGHO

dengan projek kolej nya program persatuan membimbing ummah *ececeeyy

jujur aku kata hanya sempat study semasa study week je, tu pun study week aku dan sahabat-sahabat PMI yang lain sibuk menguruskan ihya ramadhan demi mahasiswa di kampus untuk membuka ruang seluas-luasnya kepada mahasiswa UM untuk beramal antaranya flashmob syria-malaysia di dataran SOGO, volunteer wad kanser kanak-kanak di PPUM, tazkirah weekly di kolej, iftar, street dakwah dan lain-lain

aku tak nak la nampak poyo sangat *sememangnya dah nampak poyo jelas di situ

tapi itu antara sedikit perkara yang aku lakukan bersama shabat-sahabat PMI yang lain.. ada lagi yang lain malas nak sembang kencang sebab poyo sangat

menangis ko tau, seharian aku meraung mengenangkan nasib

"bila lah aku nak ada masa free study aje! asyik sibuk kerja untuk orang lain je!"

malam terawih, aku ni pulak jenis yang jaga tidur *poyo lagi
sleep overnight bukanlah aku meskipun tidur awal eyebag masih segantang besarnya 
maka aku akan tidur awal study aku hanya boleh kira dengan jari beberapa jam sahaja dalam sehari 
jelous tengok kawan-kawan coursemate yang lain satu hari bai dieorg mengadap laptop, buku rujukan tebal nak mampus tu, dengan istilah teori-teori yahudi tu 
perghhh mantap coursemate aku belajar 
kagum tapi tak de life bagi aku, satu hari duduk bilik mengdapa laptop dan buku
hehehhehee thats not my style
keh-keh

apapun alhamdulilah 

terang lagi bersuluh kejayaan itu bukan datang dari kita sendiri, semuanya datang dari Allah dan dengan izin Allah
sememangnya aku banyak tawakal kepada Allah sebab effort aku dalam study tak sehebat coursemate aku yg lain
aku yakin dan percaya selagi mana kita caring dengan kawan-kawan kita kat luar membantu mereka mengajak mereka lakukan kebaikan selagi tu Allah bantu kita dalam apa jua
kerana hidup kita semua nya dalam genggaman Tuhan!



HARI-HARI HARI RAYA

apaklaaaahh bersawang berhabuk blog ni
berdebu !
dah nak hampir syawal baru sibuk nak bercerita
memang nasib seorang blogger bilamana kau dah lama tidak menulis maka kau ber-monolog
kah kah kah
maka mereka yang terklik dengan bijak, terjatuh tersadung langgar batu, terbukak laman sesawang ini terjumpa ataupun tertaip 
hello! and
selamat datang!!!!
ok so let start our story morry
seperti kebiasaan, sehari sebelum berpuasa semua sanak saudara akan pulang ke Kampung Menderang Rumah Haji Yahya
tahun ni terbalik sikit, dekat 3 tahun keluarga aku dah menetap dikampung
#KampunGirl
opah aku duduk dengan makcik aku kat Gopenhagen (Gopeng, Perak) 
maka aku dan keluarga menyambut kepulangan OpahKu ke Kampung halaman
maka Opah aku
 ber"oOOoooo Balik Kampung OOoooooOO Balik Kampung hati girang~~~~"
melawan arus norma masyarakat pula kah-kah
apapun Alhamdulilah aku tiada pengalaman bersesak di atas jalanraya meredah logam bergerak
dan menjadi kebiasaan kami akan membeli bergantang-gantang pulut untuk membakar lemang dan berkilo-kilo daging membuat rendang
segala urat saraf lemak tulang belulang haiwan korban kami buat sup 
ni antara resepi yg selalu ada setiap kali malam raya
makcik-makcik yang sibuk menganyam ketupat sambil berceloteh

yeahh ini yang mahal, bakar lemang sendiri 
Lemang Haji Yahya

kemeriahan juadah berbuka puasa sehari sebelum Raya
melantak habis!

keesokannya
si teruna segak bergaya bersamping bersongkok pergi ke masjid
dan si dara juga tidak ketinggalan menggayakan pelbagai jenis fesyen raya kelihatan seperti berebut-rebut untuk tampil sebagai Yang Paling Bergaya!

mana tidaknya kalau kat kampus pakai tudung tiga segi ala-ala hakak naqibah
time raya orang pakai shawl die pun nak pakai shawl
kah-kah

so now let me introduce cucu cicit  piut miut Haji Yahya
buat pengetahuan umum moyang Ku sangat masyhur dizamannya
beliau merupakan Guru Besar di sekolah sekitar kampung aku
zaman tu jawatan cikgu sangat famous ibarat CEO SYARIKAT SCHLUMBERGER
sangat dihormati dan dikagumi
sehingga salah sebuah lorong di jalan kampung Menderang diambil sempena nama moyangKu, Haji Yahya
#sisProud
#ProudToBeCicitHajiYahya

kita mula dengan cucu sulung Haji Yahya,
oh ya itu Permaisuri Agung kami, merangkap OpahKu, Hjh Normah bt Hj Yahya :)

ini keluarga Awe (Mak We : merupakan gelaran kepada anak sulung ; Kamus Perak)
sekarang keluarga Awe dah besar sebab 2 org puterinya sudah berkahwin dan aku dah ada anak sedara! yeay!!! #HidupOpahGhos


ini pula Angah (Mak Ngah : gelaran anak ke-2 ; Kamus Perak)
dah biasa panggil Angah instead of Mak Ngah, Angah ibarat nama manja so tak kasar dipandangan mata kami, Angah pun dah ada cucu iaitu Kakak-Adik
generasi kedua selepas aku dan adik aku


dan inilah generasi pertama Kakak-Adik  keh-keh
ini pula keluarga Mak Yang, yakni permaisuri hatiku chia-chia-chia
bila tah nak besar keluarga ni eh! 


ini pula Pak Ude, besar pengorbanan Pak Ude jaga kebun Opah dan sbgainya
hasilnya lihat lah! tujuh keturunan harta dusun takkan habis, buah-buahan dusun yang segar lagi berkualiti sentiasa berbuah tepat pada waktunya! ececeyy

ini pula keluarga Dadak (Mak Andak : gelaran anak ke-5)
cikgu kimia! duduk di Sarawak uhuuuuu jauh bah


ini pula keluarga Pak Tam, all Teruna, haaa ganteng-ganteng ko tau

ini pula keluarga Pak Anjang, banyak jasa Pak Anjang dalam memberi yang terbaik untuk keluarga besar Hjh Normah ni! tabik!

ini pula Cu, mempunyai seorang anak teruna yang Sumpah-Hensem-Wa-Cakap-Sama-Lu
nama die Umar, Umar menjadi lelaki pilihan kami buat anak dara sekalian sesisi rumah kah-kah


lepas sesi photoshoot kiteorang akan beraya ke rumah-rumah saudara yang berdekatan memandangkan Kampung Menderang ni rata-rata semua saudara sepupu sepapat 

ini separuh cucu-cucu Hjh Normah, ramai lagi yang tak balik ada yang belajar oversea, exam dan sbagainya













jadi nasihat hakak kepada yang suka duduk terperap kat rumah yang mengaku die Introvert tu
bawak-bawak la rajin kan diri beramah mesra dengan sanak saudara, rajinkan diri anda untuk beraya

NIAT UNTUK MENGERATKAN SILATURAHIM
dengan saudara mara kita especially yang jauh-jauh hubungan nya
contoh

si fulan ni mak die cucu kepada adik Opah, Opah die anak kepada cucu atok kita
haaaa kan pening kan jauh tu, so time ni la nak kenal!
selamat berhari raya dan selamat beramal !
terus istiqomah laksanakan amalan ketika berpuasa ya
SEMUANYA KERANA ALLAH

Miracle episode 2

selepas solat aku baringkan diri atas katil dengan memeluk bantal sorang-sorang dalam bilik ni memang nyaman kali ni aku terbar...