wanita merompak


hye readers, lamaanyaaaaa ceq tak publish apa-apa post, actually banyak benda nak share, tpi smpai taktau nak share yg mana so penyudahnyaaa menyepi
*antara ciri budak terlebih genius -kata Dr.Redza Benjamin

so back to the topic, awal-awal pagi tadi my kakak sedara habaq mai pasal mak sedara ceq, bukak boutique *area shah alam kena rompak daaah

*dlm otak aku terbayang perompak tu pakai topeng acu senapang bawak berguni-guni wang ringgit hasil rompakn

so begini cerita nyaa

sedang makcik sedara aku yang sarat mengandung ini melayan pelanggan,
pelanggan a.k.a  suspek yg disyaki merompak ni membawa seorang anak kecil mcm cucu, lepas konon-konon nak beli baju, makcik tu bagi card credit *kelas kau nyah

my aunty : sorry makcik, kedai saya pakai cash je
makcik : oh takpa kalau macam tu makcik p bank sat *awat bunyi mcm loghat kedah ja?

then tunggu punya tunggu tengok makcik tu tak datang-datang

my aunty : ishh, penipu betul makcik ni

geledah punya geledah handbag tgk duit habis lesap, bgi org jutawan RM300 tak byk kot, pejam mata ja tapi bagi kami yg medium income ni banyak la jugakkk tu boleh bayar bil ayaq api sumuaaaaa, tambah baby tak lama lagi nak keluaq banyak jugak kos kan at least membantu la jugak RM300 yg lesap tuu

so my aunty assume yg duit hilang time makcik tu konon-konon try baju ni baju itu, tanpa disedari budak kecil yg suci dari dosa itu telah berkomplot curi duit my aunty, sambil-sambil my aunty busy layan makcik tu tak sedar pulak pasal budak kecil tu *makcik tu customer yg terakhir
masya Allah

*apa sudah jadi, budak sekecil tu sudah dinodai dengan dosa, semoga apabila besar budak tu menjadi seorang pemuda/pemudi yg menengakkan agama amin *fuh sana fuh sini jampi serapah profshima

bila buat  report polis, macam biasa polis akan response

polis : biasala tuuuu cik, ada lagi kes teruk mcmni, boutique sebelah nun siap kena acu parang lagi

la ni takdak apa penyelesaian *cuba berpikiran POSITIVVVVVV *mungkin polis tu tengah buat ujian forensik dan intip pencuri a.k.a perompak tu smpai dia buat kes membunuh baru tangkap HAHAHAHAHA *fikiran aku dh mula merepek

so conclusionnye 

Hasbunallah wani’mal-wakîl, ni’mal-mawlâ, wani’man-nashîr"

ertrinya: "Cukuplah Allah tempat berserah diri bagi kami,  sebaik-baik pelindung kami, dan sebaik-baik penolong kami".

amalkanlah doa ni ye kawan-kawan, memang tak dinafikan kita sangat terdedah dengan ancaman dunia, sebagai hamba yang lemah kita sangat memerlukan pertolongan Al-Khaliq kita yakni pencipta kita iaitu ALLAH S.W.T, Allah itu Maha Kuasa Maha Besar kita kena sentiasa meminta pertolongan-Nya jangan sombong, pasang se-ku-ri-ti gah mana pung, kalau takdak kepercayaan kat Allah tak jadi jugak boh, hebatkan manusia yg sentiasa percayakan Allah ? kita tak nampak Allah tu tapi kita dapat merasai kehadiran- NYA, allahuakbar

:) sama-sama kita renungkan dan ambil pengajaran (:




JPJ oh JPJ

Test JPJ punya pasal tak lama lagi, aku pulun buat latihan addmath sampai dapat jawapan terakhir ?????? *apakah ?

aku pulun berlatih bawak kereta dengan abah aq smpai mahir, so ptg tadi berlatih kat area Marina Island and madam pun ada sekali ikut, lagii la nervous kan, my abah duduk sebelah
masa nak pergi tuuu, caaantik punyaaa jalan, masa nak balik tiba-tiba agak ramai org, byk kereta, boleh cool lagi, bila nak keluar simpang tiga tu kann tengok line cleaaaar, 

sekali

zuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuummmmmmmmmmm!!!!!
*menandakan mat rempit test skill

sumpah aku cakap time ni paling cemaaas, tambah madam duduk kat belakang (my mom) dah mengucap banyak-banyak sambil menjerit 

bila aku dah mula nervous, aku terambil jalan org, andddddddddddddd yaaaaa!!!
bertubi-tubi kereta hon kat aku, can you imagine that ? abah cepat-cepat kawal stereng aku memandangkan aku dh hilang kawalan tambah dgn gelabahnyeee 

aku "abaaaaah, nak buat apaaa ni, tolong akak" *suara dah ketaq-ketaq
abah " kay dahh tekan minyak" *dgn tenang sekali

bila dah kembali stabil tiba-tiba

air mata aku automatik mengalirrrr, haaaaa kan aku dah cakap, hati aku ni lembut macam kek span *akibat shock dgn apa yg berlaku

abah "dah la tuuuu, takde apa laaa, kereta tu paham akak tgh belajar, tgk depa tak hon dah kan ? ni benda biasa la kakak"
aku " *isk isk isk teresak-esak"

conclusion : till now I'm trying my best, of course I'm not give up, apa pun aku nak cakap ALHAMDULILAH Allah lindung aku sepanjang aku bawak kereta and smpai sekarang, taktau nak ucap syukur tu mcm mne dah aku ter terter sangaaaaaaaaaaat syukur,
sesungguhnya Allah itu sebaik-baik perlindungan :))))
#ALLAHUAKBAR

bengkak je pun

maghrib dah masuk mcm biase aku kene tutup tingkap memandangkan tingkap aku ni agak ketat untuk di tarik daaaaaaaaan...
"*krriiiikk paaaaangggg! ADOOOOOOOOOOOOOYYYYY"
*ibu jari tersepit
# cenilaa first impression aku sambil guling-guling atas lantai
then, mengadu kat mak
"maaaaaakk tengok jari ni DAAAH BIRRRUUUUU mak oiiiii!!! " *aku dah start menggelabah, pikir bukan-bukan entah-entah saluran darah  aku pecah dan kene potong agaknyaaaa "maak, akak  taknak kudung" !!!!!*
mak "tu laaa kalut sangat, cer buat kerja tu perlahan-lahan, mak nak tolong ape, tengok jelaa, mak taktau nak buat ape"
*keadaan aku makin parah menangis mcm kene pancung
mak "pergi ambil minyak gamat, balut jari tu"
aku " *sob sob sob okaay, maaak, fuh jari akak nifuuuh isk isk isk" *mata bolat  berkaca-kaca
conclusion : aku tak tau nak clasify tahap manja+gedik aku ni tahap mana HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA
*sedikit renungan, ustaz dot dot pernah berpesan kalau sakit tu gagahkan diri ucap "Alhamdulilah" rasa sakit itu adalah satu cara Allah hapuskan dosa kita, dengan rasa sakit seorang hamba itu 100 pahala diberi 100 dosa diampunkan, YA ALLAH MAHA PENYANYANG, annd kalau boleh gantikan perkataan "ADOOOOY" <--- yg menunjukkan betapa sakit tahap gaban gantilah dengan kata-kata 
"ALLAHUAKBAR" *pesanan buat diri sendiri dan untuk semua NGEEEE

Miracle episode 2

selepas solat aku baringkan diri atas katil dengan memeluk bantal sorang-sorang dalam bilik ni memang nyaman kali ni aku terbar...