oh tunang!

(GAMBAR HIASAN)

baru baru ni hangat kat twitter pasal sorang budak UIA ni putus tunang, dek keranan tunangnya, niqabis (bukan nama sebenar) mengandungkan anak tidak ber-BIN kan siapa

so bila baca luahan perasaan si jejak terbabit, ada la beberapa bait-bait ayat dia yang awok tak berapa nak gemor *bahasaPeghak

antara ayat nya
"aku telah melalui jalan yg sunnah, ni yang aku dibalas"
" jiwa aku mula mati dari dalam terhadap perempuan, agama dan kehidupan" #TunangCikNiqabis

kesian mesti frust
kalah frust Rasulullah mengenangkan nasib umatnya diakhir zaman
kalah frust Rasulullah bermati-matian sampaikan Islam, Allahuakbar

aku tak nampak mana releven nya nak salahkan agama dan sunnah bila berhadapan dengan situasi sebegini


mari kita muhasabah dan ambil pengajaran dari kisah si jejaka tadi

PERTAMA

sebab apa kita amalkan sunnah?
adakah semata untuk memikat hati gadis gadis niqobis yg bermata cantik atau
kerana kasih dan cinta kita kepada Nabi, manusia paling Agung, Kekasih Allah yg banyak mengorbankan segala-galanya untuk ummat

apa pun aku xlayak menilai niat beliau, mungkin saja die typo dan bermaksudkan lain

kita cintakan seseorang itu kerana siapa?
inilah yg dinamakan CINTA BUTA!
kalau kita citakan seseorang kerana akan seseorang itu maka meranalah seperti jejaka terbabit sehingga agama dan kehidupan turut terkorban dan dipersalahkan
kalau kita cintakan seseorang itu kerana Allah, maka situasi dan ayat MAUT tadi pasti tak terkeluar, HIDUP BIAR BERTUHANKAN YANG MAHA PENCIPTA BUKAN BERTUHANKAN YANG DICIPTA

apa tujuan untuk berumah tangga?
sangat penting! bagi yang matang dan berfikiran waras serta beragama mempunyai pegangan yang mantap, seseorang muslim itu akan pastikan sebelum mendirikan rumah tangga dia akan betul-betul 'memilih' siapa IBU/PENDIDIK kepada anak beliau suatu masa nanti, bukan main pilih
"ahah! mata ibarat mutiara, pakai purdah pulak tu! ok on!"

 pilih pasangan bukanlah seperti memilih pakaian di pasaraya TESCO duhai sahabat! pasangan  inilah yg akan membentuk generasi ummah yang akan datang! pendidikan bermula daripada rumah, ambilllah kata-kata dari salah seorang ulama yang masyhor

“Walaupun telah selama lapan puluh tahun umurku, aku telah belajar daripada lapan puluh ribu guru, namun aku bersumpah bahawa ajaran dan didikan yang paling kukuh, mantap dan bagai diperbaharui setiap masa adalah didikan dan ajaran maknawi yang aku dapat daripada almarhumah ibuku kerana ajaran-ajaran itu telah sebati dalam tubuh maddiku. Aku melihat dengan mata sendiri bahawa ajaran-ajaran lain telah dibina di atas benih-benih itu.”
- Badiuzzeman Said Nursi

bila belajar kitab risalah annur, bab muslimah, sentuh pasal perkahwinan, Allahuakbar memang rasa tak layak langsung aku nk kahwin, banyak benda yg kurang, byk benda yg perlu dipelajari dan byk perkara yg aku taktau dan mesti tahu sebelum masuk alam perkahwinan!!!

aku taknak bersyarah panjang bab 'persediaan sebelum perkahwinan' memang tak layak, better korang sendiri pergi kuliah agama dengar sendiri pengisian baru meruntun jiwa raga, betapa besar amanah dan tanggungjawab, 

memang la nak elakkan zina, kahwin muda bagus, tapi kalau dah DIUJI sedikit melalak sampai agama pun terkorban, maka banyak-banyakkan istighfar 
apa-apa pun jangan salahkan Tuhan, Allah dah beri segalanya, bersangka baik dan perbaiki diri, semua yg terjadi semuanya berbalik kepada kita, kadang-kdang kita tersalah niat, 
impian untuk berumah tangga tu suci, maka itu salah satu cara Allah nak perbetulkan balik niat kita

mungkin aku boleh bagi nasihat buat masa sekarang, mana tau masa akan datang aku diuji seperti si jejaka terbabit, aku pulak yang melalak, nauzubillah wallahualam, maka dari sekarang 

TEGUHKAN HATI DENGAN ZIKRULLAH, SELAWAT DAN TAHAJUD

#budakBaruBelajar



muslimah hipstur

dah nak habis sem 1 baru la terheggeh-heggeh nak tulis blog, kalau la blog aku ni ada perasaan mesti die dah lama tacing dgn aku, KAH-KAH

ok let start

till now aku ingat lagi conversation dengan tutorial-mate aku kat PASUM dulu

ceritanya begini

sedang solehah menunggu kehadiran tutor nya masuk, solehah sibuk meng-scroll insta nya *tolong jgn contohi solehah, sebelum tutor start mengajar eloklah belek-belek balik tutorial lepas dan buat revision paling tidak mengaji la kejap apa salah kan winkwink #tipspelajarDekan

so si solehah pun tegur si gamer

"weh mal, kau takde insta ke? xnampak pun insta kau?"

si gamer yang bernama mal(bukan nama sebenar), tanpa memandang si solehah, acuh tak acuh jawab

"hah, malasla, nak buat apa, nanti aku nak cari bini, kalau boleh die xde insta, aku tak suka doh tengok perempuan selfie mulut muncung bagai, PEKEBENDA tah! hahahahha"

dalam hati si solehah*warak alim ulama' jugak mamat ni

walaupun gamer al-mathurat di tangan beliau tak pernah terlepas *respect!
dalam hati si solehah lagi

"perghhh nasib baik aku xletak gambar selfie, kalau tak rasa mcm kena PENUMBOK"

solehah pun respond terhadap kata-kata si mal

"hmm aku pun setuju dengan kau, bagi aku insta ni tak salah untuk wanita, kalau die just nak sharing moment hidup die, tambah pulak die selit ayat-ayat Al-Quran, selit unsur dakwah, 
yang salahnya bila guna takde arah tujuan, aku pun tak setuju perempuan yg letak gambar selfie, ibaratnya mcm 'aku cantik, tengoklah wahai dunia, aku lah wanita tercantik' hahahaha kan"
si gamer, mengangguk tanda setuju

----------------------------------------------------------------------------------------------------

sekadar pendapat, bagi aku, kecantikan seseorang wanita itu MAHAL untuk dilihat untuk semua ajnabi, biarlah kecantikan itu dilihat kepada yg berhak yakni si suami, maksudnya, biarlah Allah dan Mr.Right saja yg tahu
"wahhhh cantik minah ni" walaupun die tak secomel heliza helmi, dan secantik diana amir, aku yakin dan pasti! setiap wanita tu ada kecantikannya yg tersendiri, hanya yg BERTUAH saja dapat lihat dan perasan akan kecantikan beliau, trust me! :)

aku tak cakap yang insta aku semua nya berunsur kan dakwah, ada je just sekadar share moment yg aku rasa 'this is so precious moment!' so aku upload so that gmbr tu sentiasa dlm kenangan, memandangkan phone aku ni byk ragam asyik hang dan terdelete dn ssbgainya haaaaaa, ahahaa

boleh je nak berinsta, tapi biar bermanfaat *pesanan buat diri juga, dan kalau setakat nak tayang 
OUTFIT OF THE DAY ke, selfie mulut muncung, sengih sensorang tunjuk pipi gebu tu, hehehehe takpelah simpan la dalam handphone awak ye syg, bagi papa mama kita tgk
"cantik jugak anak aku ni"

eheeeee sekadar perkongsian! minta maaf ada terkasar bahasa jgn ambil hati ya, ambil yg jernih buang yg keroh! jom jadi WANITA MAHAL!

luaskan pengetahuan


kalau dulu bab buku fakta memang aku tak minat tambah pulak sejarah bagai, ya Ampun
sejarah memang aku hafal untuk lulus SPM je!

"setiap sesuatu bermula dengan niat,seseorang itu akan dapat apa yang diniatkan 
(HR BUKHARI MUSLIM)" *kalau salah tolong betulkan
maka SPM subjek sejarah aku dapat A

sekarang trending
novel Melayu

terlanggar CEO-mak suruh kahwen- kahwen paksa-honeymoon-gaduh-abangsayang-THE END

10 novel laris, 10 jalan cerita yang sama, tukar pelakon je!
WAHHAHAHA
tak berkembang langsung pemikiran

dah masuk Universiti Malaya, bergelar Mahasiswa
rugilah kalau tiada perubahan dari segi pemikiran dan pengetahuan

UM ni apa yang aku kagum, program nya 24 hour setiap masa, setiap hari ada je program yg menarik
berpuluh-puluh persatuanyg ada
tinggal kita nak atau taknak je pergi dan libatkan diri

JANGAN JADI PELAJAR 4K
(kolej,kafe,komputer,kuliah)
sangatlah tak produktif

manfaat kan zaman universiti dengan mengisi masa lapang  menghadiri majlis ilmu 
atau perbincangan ilmiah
sangat menarik!!!

dengan izin Allah, tah macam mana aku boleh menjadi pengerusi majlis untuk satu event bedah buku
dari situ  aku start  berminat dengan dunia sejarah

maka aku pun dapatkan buku ni sedaya upaya
tapi in sya Allah kali ini matlamat untuk mempelajari sejarah lebih jelas
FAHAM DAN INGIN MENGETAHUI
 yang best penulisnya adalah pensyarah dari UM sendiri, baru la ada aura!!!!
ehhehehhe



alhamdulilah,ini  rejeki namanya
*senyum sampai telinga



siapa untuk aku berharap?

siapa untuk aku berharap memberi kejayaan kepada aku?
siapa untuk aku berharap adanya rezeki untuk hari esok
siapa untuk aku berharap beri aku kejayaan pada masa akan datang?
siapa untuk aku berharap untuk hadirkan peneman hidup yang boleh membimbing aku ke jalan kebenaran?
siapa untuk aku berharap untuk luluskan aku dalam subjek CPP, subjek yg paling susah dalam chemical engineering?
ALLAH
ALLAH
ALLAH
ya Allah, tuhan aku yang menciptakan aku
study lah lama mana pun, focus la kau sampai tertembus kertas tu
boleh ke kau dan aku jamin kejayaan tu milik aku?
TIDAK
sebab aku percaya KEJAYAAN DATANG DARIPADA ALLAH
Allah dan tunjuk cara
Usaha
Doa
Tawakal
but still kejayaan tu aku belum pasti untuk aku kecapi
tpi aku percaya
Allah itu Maha Mengetahui yang terbaik buat diri aku
maka aku tak perlu risau, asalkan 
tiga resepi tu sudah aku laksanakan maka aku berlapang dada apa jua keputusan peperiksaan yang aku dapat
maka
aku tak berdolak dalih untuk tidak pergi usrah, untuk ke kuliah agama
untuk mengisi saki baki masa lapang aku mencari ilmu akhirat
tak ku nafikan berada ni aliran sains ini agak mencabar dari segi teori dan formula
beruntung mereka yang berada dalam aliran agama, semakin hari semakin tambah kefahaman mereka terhadap agama, aku takkan jadikan alasan "ahh aku budak engine"
pun boleh mahir dalam bidang agama, cuma aku perlu cari jalan untuk mendapatkan ilmu itu,

acapkali kakak usrah ku berpesan
"jgn lupa baca quran"
"jom hadiri kuliah"
sungguh pertama kali agak berat
dalam kepala otak ku asyik pikir study study study
aku nak exam, aku nak study dan study

aku buang perasaan tu sekejap, ikut sahaja kehendak kakak usrah ku
bila dah lama-lama 
baru aku rasa kemanisan tu
rasa dia mcam ermm
bila org ajak kau hadiri kuliah agama
kau berat nak tolak
kau akan usaha settle kan kerja study kau semua agar kau dapat hadir ceramah tersebut
walaupun
"ala ceramah ustaz biasa je pun"
yang penting barakah itu!!!
ya berkat

ingin sekali aku berkongsi rasa ini
wahai teman wahai hati,
 jangan pernah rasa rugi
untuk  hadir kuliah agama
jangan pernah  rasa rugi untuk hadir berusrah
jangan pernah rasa rugi untuk membaca al-quran dari maghrib ke isya
"berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan mahupun dengan rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu dijalan Allah
yeng demikan itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui" 9:41
apakah kau tidak percaya?
apakah kau tidak nampak ganjarannya ?
apakah kau tidak percaya akan janji Allah?
buka Al-quran tadabbur setiap bait-bait kata Penciptamu
ambillah satu ayat al-quran yang boleh jadi penguat buat dirimu duhai sahabat
semoga 
apabila kau goyah dan berasa sangsi dan ragu-ragu, pasakkan ayat tu dalam hatimu
kelak kau bertambah yakin dan sabar dan tabah untuk terus bermujahadah
dunia ini hanya sementara, manfaatkan masa belajar kita zaman di universiti untuk mencari ilmu sebanyak mungkin, baik dunia dan AKHIRAT
yaa ibu dan ayah kau hantar ke universiti untuk menjadi seorang doktor dan jurutera
tapi hanya sampai disitu sahajakah?
PERJALANAN KITA MASIH JAUH
MASIH BANYAK HAK KITA KEPADA AGAMA DAN HAK KITA KEPADA TUHAN YANG BELUM KITA LUNASKAN
jadilah doktor yang tebal imannya, jadilah jurutera yang tinggi ilmu agamanya
agar bermanfaat buat ummat yang tercinta

#InspiredLagendaBudakUsrah

i promise

teringat dulu, masa kecil, linkungan umur dalam belasan tahun *acah dah umur 20 meskipun taklama lagi yieehaaa!
tiap kali demam, ibu melayan aku persis seorang puteri raja
mana taknya, sambil terbaring kaku di atas katil, ibu asyik tnya
"akak nak makan ? biar mak masak?"
aku hanya mampu menggeleng sebab yela demam panaS, Allah tarik nikmat selera makan kejap
"akak nak minum air apa?"
time demam aku suka minum air manis, contohnya mcm sirap ais,sirap limau, milo ais
order air dah mcm mkn kat warung
then, my mom pun buat la air manis manis, tgk aku makan tak apa tak hanya mampu minum
ibu try hard nak tgk anak die sembuh balik
lpas minum, ibu akan usap dahi aku, lap badan aku dgn kain basah, sambil tu baca doa al-Fatihah
terkumat-kamit mulut die baca doa, jampi serapah supaya anak kesayangannya cepat sembuh
time ni ibu masih kuat bekerja lagi, badannya sihat
KINI
bila dirinya dimamah usia
ibu asyik sakit, sakit kaki ibu dari dulu memang tak terubat, kau bagilah
ubat paling mahal sekalipun kesengsaraan menahan kesakitan kaki tu
hanya die je yang tahu bertapa perit
perit juga mata yang melihat ibu menahan kesakitan tatkala penyakitnya menyerang
sampai menitis airmata ibu
TAPI
sayang, bila tiba ibu sakit, aku tiada disisi dia
aku merantau jauh, mencari sesuap ilmu,
bukan apa
niat agar dengan ilmu ni suatu hari dapat ubah hidup kami
ada rumah sendiri, takpayah bergantung pada orang lain, nak bayar hutang piutang
lumrah hidup seorang perantau untuk tinggalkan orang-orang yag tersayang dan harta *walaupun tiada harta 
kisah perjuangan para nabi dan ulama menjadi tauladan buat diriku, salah seorang ulama yang aku kagumi ialah Buya HAMKA ulama terkenal dengan suka merantau mencari ilmu dan manusia paling agung, Rasulullah yang sentiasa merantau menyebarkan Islam,
semoga aku mengikiut jejak Rasulullah dan para ulama
tiap kali aku balik cuti, aku takkan lepaskan peluang untuk urut kaki ibu
ibu rasa seronok, die kata setiap kali aku urut kesakitan die hilang
alhamdulilah
sesungguhnya Allah itu Maha Penyembuh
ibu siap puji aku,
"pandai akak urut"
siap suruh aku buat mesin urut khas untuk die
al-aklum anaknya yg gigih belajar dalam bidang kejurteraan
kalau diberi ilham, nak je aku robotik kan tangan aku ni so that
bila ketiadaan aku, bolehlah 'artificial hand' ni urutkan kaki ibu
hehehhehe
ye sayang sekali, aku tiada disebalah die di saat die sakit
jujur, aku tak mampu nak layan ibu sepertimana ibu melayan aku waktu kecil
aku hanya mampu berdoa dari sini (tempat aku belajar)
semoga Allah merahmati ibu ku, semoga ibu berada dibawah perlindungan Allah
setiap kali aku makan bermewah-mewahan di kuala lumpur, aku teringat
"ibu abah makan apa kat kampung?"
setiap kali aku gelak riang ria bersama rakan, aku teringat
"ibu abah ok buat apa kt kampung? dieorang ok ke?"
ahhhhh subahanallah,Allah saja tempat aku bergantung

pernah juga terlintas di hati aku
"ya Allah kalau kesakitan yg ibu tanggung ini adalah satu penghapusan dosa maka aku redho, Kau ampunkalah dia, berilah ibu ku kesabaran dan ketabahan menanggung rasa sakit itu"
hati aku lega, dan aku tak sedih
 tiap kali ibu mengeluh kesakitan aku pandang Allah sedang hapuskan dosa ibuku
hati aku jadi lapang
sebab aku nak pengakhiran ibuku adalah syurga :)
(tajuk diatas adalah lagu kegemaran aku setiap kali aku rasa rindu untuk dekat bersama dengan ibuku, lagu dendangan Harris J, i promise)
#kasihIbuSampaiKeSyurga
#SyurgaDibawahTelapakakiIbu
#HidupSeorangPerantau

Baitul Mujahid

cehhhhhhhh tiba tiba berdegup kencang jantung gua menulis TAJUK yg GAH
kah-kah
congratulation to sahabat ana, Nur Azmina binti Azlin 
juga dikenali sebagai kak mina :) 
kalau nak ikut kan dua dua sahabat aku berumur 20tahun, kehkehkeh
sorang lagi si Iman Ismail, 
ada la tu hikmahnya
mungkin juga untuk men-develop pemikiran yg matang barangkali
ecewaaaaaaah
tapi tak jugak, kalau jumpa kawan se-gila dgn aku memang hilang tah kemana
'ayu' aku
ok merepek
so tanggal 24/9/2015 selamat diijab kabulkan syariat tetap membataskan~~~
lagu yg popular time asasi! hahahahah gatal bethol budak asasi ni

ok sebelum tu aku nak share sikit la perjalanan aku nak pergi rumah kak mina ni
aku dari sungkai drive ditemani dgn sahabat aku,syakirah, 


kira nak ikut kan 2 jam perjalanan
gerak pkul 3ptg, dlm 5:30ptg mcm tu patutnya dh smpai, dgn niat sampai awal nak tolong persiapan tpi tah mcm mne aku terlepas simpang highway susur keluar ke kuala kangsar, maka aku pun terus ke susur keluar changkat jering, cehhh konon nak u-turn kt tol, last-last salah ambil simpang ke arah utara, masyaAllah, memang frust menonggeng aku

highway ni yg payah
once kau dh amik simpang kanan maka, tak boleh toleh belakang dah
so aku pun terus lah ke susur keluar ke taiping, ni memang dh penghujung perak, aku memng dh cuak, pikir duit minyak, dgn aku dah rasa penat namateyyyy
hahhahaha
abah call
"akak kat mana dah?"
aku cerita la perkara sebenar
abah cool je
"haaaa takpe, nnti u-turn je kat tol, masuk highway balik, ambil susur keluar ke kuala kangsar"

syakirah agak kaget dgr reaksi ayah aku yg sgt cool dan steady, sbb katanya
kalau die dh lama kena bebel, hehehehe

so then, dh sampai kuala kangsar, nak mencari rumah pengantin aku xpakai waze
pengantinnya 'waze' kiteorang, memang telan kredit banyak
"haaaa ok nmpk tak simpang kanan"
"haaa belok skrg"
aku : "ok kk mina dh msuk kanan, then"
"ok straight smpai nmpak rounderboard"
memang on-call je sentiasa, kesian pengantin layan kerenah tetamu yg byk ragam

bila dah siap parking cantik
tiba tiba ada yg tegur
"ni ke pengantin nya"
kahkahkahkahkah GELI PERUT aku

Alhamdulilah Allah lindung kami sepanjang perjalanan
memang tak putus-putus doa di bibir baca doa al-ikhlas
sebab kita manusia lemah mudah terdedah dgn bahaya, maka
Allah saje tempat pergantungan kita :)
Allah Maha Besar, die yg kawal segalanya
tu yg buat aku yakin dan terus berdoa

kesian jugak tgk mak, mak risau sgt nak lepaskan aku drive jauh jauh
demi sahabat tercinta! ewahhhh
abah cool je 
balik tu terus aku ckp
"abah, akak dh besar *winkwink, abah boleh percayakan akak kan?"
abah menggangguk tanda setuju hek eleh
apa do aku hahahahah
apa pun Alhamdulilah


so here some photos i wanna share to yuolsssszz
keluarga kak mina











Alhamdulilah again, mjlis berjalan dgn lancar, that moment bila  pengantin lelaki melafazkan
"aku terima nikahnya ..."
SAH!
papppp!!!
sekejap je kk mina dh jadi bini org
walaweh, aku dpt rasakan debaran dan tanggungjawab yg makin bertambah
fuuhh *lap peluh di dahi

malam akad nikah tu ramai sgt tetamu yg hadir
memang satu kampung dtg
tabik aaahh!

meriah sgt, gembira bila tgk sahabat gembira

semoga perkahwinan kk mina dan pasangan diredhai dan berkekalan hingga ke jannah
dan semoga kak mina melahirkan ramai pejuang pejuang Islam

TAKBIR!

welcome to university life

lawatan di jabatan kimia, fakulti kejuruteraan UM




baru minggu pertama dah ada exam *Lejen
yang paling best, our lovely Dr.Yeoh ni sgt la comel
dia sgt happy go lucky orgnya, and!

RAMAI SENIOR TAKUT DGN SOALAN EXAM DAN LATIHAN 
yang dia bagi, masa time 
sesi buddyz, kebanyakan senior semua ckp pasal Dr.Yeoh
kahkahkahkah memang LEGEND

first week masuk kuliah memang heaven, every subjek just terang pasal
learning outcome, dengar mcm
"hak eleh"
but the end trust me, kalau kau catchup semua learning outcome dia, korang
takkan g\hadapi masalah
"apa function do aku study bendalah ni"
or
"apekenbenda aku belajar selama ni?"

maka ber-huhu

ok sambung
exam tadi cerita dia mcm ni

first time Dr.Yeoh masuk class kiterong bersuai kenal antara satu sama lain
and Dr.Yeoh ni sgt details org nya, and die sgt care pasal student, and he try hard to know
everyone in the class, walaupun hampir 80++ org *tabik

so memang enjoy la selama sesi perkenalan tu, mcm mcm gaya ice breaking Dr.Yeoh buat
and die terang serba sedikit rules during his class

then sebelum class bersurai, die cakap
"ok jumaat ni ada test"
and kiteorng was like

"aku nak baca apa do? 4bulan aku tak sentuh nota"

lepastu malam, class rep kiteorng wasep, die cakap
"revise all things yg kita pernah belajar time matriculation/asasi/stpm"

so ada la yg merengek
"in one night?"
"woi bapak aahh"
dan ada yg dah give up
"layan FIFA jom mlm ni"

nni memang stok-stok dak dak porplet ahh ni

so reason knap Dr.Yeoh buat exam tu adalah
  1. kebanyakan budak chemical engineering rata-ratanya result yg cemerlang, hampir semua dpt 4.00
  2. die tak percaya A yg kiteorng dpt time asasi,stpm mahupun matriks
  3. nak tengok tahap kami
memag soalan die pasal the basic thing in chemistry and physics actually, tapi tula
nasib, kalau selama ni kau ikhlas belajar sebab nak tahu benda tu, kau memang GOOD-LUCK
tapi siapa yg "aku belajar sebab exam"
memang ingat hangat-hangat tahi ayam *error peribahasa

so mcm aku, memang redho,
awal awal mukaddimah soalan aku macam
"weh aku ada belajar ke benda ni"
*sedih

tapi memang bila aku usya keliling, semua pakat termenung menatap siling kuliah
yg tiba-tiba nmpk indah semacam, memang mostly bersihla kertas soalan tu lulzzz

and senior pun pernah ckp, kalau assesment from Dr.Yeoh memang kebanyakan
ada je yg tinggal satu muka, mula-mula kteorng tak percaya, sekali kena batang hidung
hahahhahha walaupun basic memang MIND BLOWN !


jujur cakap, cara belajar kt asasi memang sgt lah jauh cara belajar time degree
kalau dulu  kenyang disuap, kat sini kebulur nak ilmu, cari sendiri
kalau dulu, sgt seng nak jumpa lecturer kat sni agak payah, memandangkan lecturer
org-org hebat yg ada byk komitmen
so kau sendiri kena cari smpai dapat
nasib ada google, byk sgt membantu *adoi

oh satu lagi
kebanyakan org ambil chemical engineering sebab suka chemistry
TETTTT!!!!
takda kaitan langsung
everything about physics and math, untuk first year 0.1% chemistry la
tapi in sya Allah second year jumpa subjek chemistry agaknya huhuuuuu

apa apa pun selamat maju jaya buat rakan-rakan se-medan perjuangan
semoga kita kekal tabah dan cekal, ups and downs tu perkara biasa
jangan mudah serah kalah, lawan dan jihad menuntut ilmu itu satu perjuangan
maka teruskan berusaha 

kemon babe
kita ada Allah, semua benda kita buat kerana Allah pasti takkan kecewa

pesanan ni untuk diri aku especially yg skrg tgh down, sbb susah nak paham
mungkin agak tepu kepala hotak aku ni setelah sekian lama, ditambah
dgn bahasa lecturer yg english die tahap nation speaker
huhuhu

doakan aku ye kawan-kawan, 
friends till jannah
#PerjalananMasihJauh
#TeruskanPerjuangan
#BudakEngine
#AllahuAllah

Minggu Haluansiswa 2015/2016

MHS juga terkenal dengan gelaran Minggu Hilang Suara

mana tak nya dok sorak semangat sampai 2 pagi, 
tapi suara aku hilang bukanlah sebab MHS tapi dengan izin Allah
aku dah sakit tekak sebelum MHS lagi, memang banyak hikmah nya
salah satunya, aku tak perlu jerit terpekik terlolong kehkehkeh
6 hari ber-MHS bagi aku yg dah berpengalaman sebelum ni zaman PASUM dulu agak menyeksa kan
hahahahaha  i was like "ya ampun! cepat lah habis"
bagi yg bru nak mengenal UMisone
was like "bestnya MHS!!!!"
CEH POYO
 time ni waktu petang hujan, gagahkan juga buat formasi 'WE LOVE UM'
and akhirnya berjaya, konon nak lepaskan belon lepas brung dilepaskan oleh HEP, penyudahnya belon terbang dulu, time ni aku jumpa ramai dak dak PASUM, mata aku meliar mencari kawan-kawan yg aku kenal, konon nak jejak kasih huhuuuuu

sorry aku tak ikut kronologi, malas nak susun, so ni aktiviti gotong royong 
bersihkan UM,thank God aku dpt kawasan kolej je FUHHH
ni cell 17 ber wefie bersama PM BANANA, he's so superb bab tarian
suka tgk die menari semangat habis and expression muka die memang tak boleh kalah

ni la suasana di Dewan Tunku Canselor, hampir setiap mlm kami berkampung disini
ber-sorak semangat yg never-ending, aku pelik mana datang roh spirit semangat dak dak UM ni
bersorak tanpa henti, ya ampun FENAAAAAT

ni mcm mlm terakhir rasanya, so ada sesi 'makan bersama PM CELL masing-masing'
and aku kalau bab makan memang tak boleh tunggu tunggu kahkahkah so aku hanya
mampu teman kawans cell aku ni makan sambil berchit chat, layan je

so ni la PM CELL 17, oh no! bukan yg baju merah tu, yg sebelah tu,pegang belon tu
hehehhehe
ok girls behave

malam terakhir yg paling gempak
ok nak dengar cerita tak, hahaahahahhaha
belum apa apa dah gelak, walaupun sedih tapi lucu
 ceritanya mcm ni bila turn lawan cheers antara kolej
dak dak kk2 tah kenapa mcm kena rasuk dgn hantu

hentak kaki terabur, yg perempuan sepatutnya jerit
"eeeeeeaaaaaahhaaaaaa!" kuat kuat tapi dah bunyi mcm menjampi 
and dak laki pulak sepatutnya menjerit
"COUGARS!" kuat kuat tapi dah mcm kucing nak beranak, perlahan gila
and that time kiteorng memang kesian tgk muka PM kesayangan kami, mcm hampa
and the MC was like "dah kenapa korg ni" MC yg hot muka mcm shah jazle
come from KK2 pun buat muka terkejut, sebab kiterong tak perform mlm tu
then PM JAI terus masuk cheers 
"kolej dua heh heh, menara budi hah hah tuanku bahiyah hoh hoh" 
tu pun tak sharp, but at least ada la cheers yg kiteorng buat

sebenarnya, malam sebelum tu kiteorng last minute tukar cheers, yg baru direka
then berlatih pun sekali tu je, time tu pulak secholian ramai ada latihan persembahan
so kiteorng mcm blur, tiba-tiba otak blank taktau mcm mana nak start nak byk sgt step
chedoiiiiii rasa nak tutup muka pakai beg UM yg keras tu mygoddddd
kau bayangkan la satu dewan senyap sepi nak dengar kolej kau bersorak
heh redho

apa-apa pun, kami tetap happy malam tu
lepas hujan pasti muncul pelangi kan!
mlm tu kolej tuanku bahiyah menang banyak acara seni
and kolej 2 dinobatkan sebagai Juara Kategori Seni

yg paling best that moment bila kk2 asyik sub kolej duabelas kahkahkah
jahat gila, tapi best
royal pulak tak habis habis dok "nyam nyam menyampah" kan kiteorng
huhuuuuuu 

so here the winners!
pasukan choir kolej kediaman tuanku bahiyah
juara puisi bahasa melayu




flashmob paling gempak, i loikeee




En.Faiz yg sangat lah sporting dan kelakar mcm 'the brothers Petir'

ok ni malam sebelum sebelum malam penutup, kan aku ckp, 6hari 5malam
hampir setiap malam asyik bersorak semangat je hahaha

 ni semua muka pakat penat balik nak tido, tapi gagahkan juga nak berlatih bersorak
mana tak nya tgk pasukan kolej kediaman lain lagi gempak


barisan PM kolej kediaman ke 2

acara ven berhias

malam bersama alumni
kiteorng dibahagikan kumpulan mengikut cell
alhamdulilah cell aku dpt pengetua kolej juga sebagai seorang alumni untuk sharing session
so that time curiousity aku agak tinggi mcm mana nak jadi org hebat seperti beliau
FUHHH aku dah mcm org debat bak kata prof madya dr. nahrizul adib kadri hhehehehe
dok betubi-tubi soalan
and after that, tadi habis kelas terserempak dgn prof nahrizul, he said
"eh saya ingat tau nama awak"
perghhh berbunga hati aku senyum sampai kesudah
org hebat ingt nama kita mana tak happy beb #KeepSmiling

ni malam merdeka, meriah sungguh siap ada persembahan special dari
PM-PM dan bertanglong bagai

baru aku tau mcm mana nak buat tanglong

oh ni malam first,penghulu penghuluwati dilantik
so jegjengjeng sarah dipilih sebagai penghuluwati kolej kediaman tuanku bahiyah

antara yg volunteer nak jadi penghulu, cuba teka siapa?

so akhir kata, seronok jugak ber-MHS ni dapat ramai kenal orang baru, jumpa
pelbagai kerenah dan ragam manusia 
cumanya bagi pendapat aku terlalu banyak hiburan, hati aku agak tidak tenteram
tatkala berhibur berlebihan, bukan apa
cuba korang bayangkan time korang terkinja kinja menari bersorak tak ingat Allah yang Maha Esa
kau mati kaku, agaknya apa pengakhiran hidup kau kat akhirat kelak yakni kehidupan sebenar kita
YOLO
tak bermakna kau kena bersuka ria tanpa ingat tuhan, 
young once live once ni la yg kita kena manfaat kan diri kita untuk UMMAH terbilang 
cuba renungkan remaja zaman Rasulullah, subhanallah

 it just kata-kata buat diri dan rakan-rakan as a muslim
yg ada tanggungjawab untuk agama yg bukan hanya sekadar solat puasa doa haji kahwin tutup aurat
tapi 
AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR

dan bukan hanya sekadar belajar > aktif koko > berjaya > kerja > kahwin > dapat anak > ending

perjalanan kita masih jauh wahai hamba Allah sekalian

dan akhir sekali, minta maaf mana yg terasa sekadar renungan, mari muhasabah, asah iman kita bagi tajam balik :)

apa apa pun buang yg keruh ambil yg jernih dari sesuatu program itu :)
people make mistake
keep changing to become a better person :)

shima suka berpolitik, tak suka berpoligami

sebelum bukaknya sem 5, aku ditawarkan dengan macam-macam jawatan dan aktiviti untuk diuruskan pada mulanya aku agak ghairah dgn ta...