cameron higland

so apa projek aku lepas dapat result?
jawapannya adalah
JENGJENGJENG
aku apply sebanyak mungkin scholarship memandangkan aku ni bukanlah anak CEO, golongan kerabat ataupun menantu DATO' *apakah ?
so I must grab the opportunity as much as I can eceeehhh, dan aku apply kamasukan mana-mana U yg menawarkan foundation 
eheheee nmpak tak betapa malas nak belajar lama, jadi aku ambil jalan shortcut asasi atau foundation
ngehngehngeh
setakat ni unikl, unisel dan university TATI dah jadi mangsa aku, unisel aku apply terus dapat surat tawaran ambooii kelas kau nyah, melambung-lambung yuran die, tak mampu la aku, walaupun U die agak bagus *katenyerrrr
#sorry panjang aku melalut
so minggu lepas my mom merancang nak jumpa atuk tapah (belah abah) n opah sungkai (belah mak)
Alhamdulilah result yg aku dapat ni bukan seratus peratus atas usaha aku tapi berkat  doa orang yg tercinta sekeliling aku
mula-mula pergi jumpa opah n atuk kat tapah (belah abah)
*aku drive okay aku yg drive
nasib ada anak buah, not 'anak buah' actually adik sedara HAHAHA *sorry buat lawak yg tak menjadi
 let me introduce, from left is Imad si macho, Isma si comel and Ikram si handsome boy
this is Imad, ya Allah hyperact betul budak ni he always keep asking something like "kak shima kenapa tu, kak shima kenapa ni" "itu apa, ini apa" sumpah penat nak jawab sebab kalau aku jawab akan byk soalan yg die ajukan balik contoh
imad : kenapa akak dah tak sekolah ?
aku : sebab akak dah besar
imad : kenapa akak dah besar?
aku : aaaaaaaa*loading

at that time aku ada 3 pilihan
  1. tukar topik
  2. membisu
  3. terang guna konsep biology 

 jawapannya, aku lari... HAHAHAH
taklaaaa, aku layan jeeee, tah apa aku jawab oh soalan paling mencabar
isma tanya : "akak, Allah tu apa?"
aku "Allah tuuuuu..."
imad mencelah "Allah tu cinta kite kan?"
arghhhh legaaaa, hahahaha so aku pun sambung leee apa yg patut guna ilmu tauhid yg ada eceh 

 they're so excited seeing my 'camera mahal'
gambar hasil experiment Imad... lawa jugak gambar ni, lepastu Imad gelak "mana kepala kakak ? ada gigi je?" -.-'' pffft comel la Imad ni
lepas zohor pergi cameron, okay kali ni aku serious jalan bengkang-bengkok aku drive sumpah mencabar selalu masuk line orang, selekoh tajam, perghhh mak abah adik sodap tido dlm kereta, aku terketar-ketar lutut bawak -.- but nice experienced babe, so girls, anything just give me a call klau nak pergi trip 
aku dah mahir *bajet ... parking failed!!!!
here some photos wanna share, the beautiful of nature


 rumah-rumah kecik tepi tu adalah rumah lebah... tempat kumpul madu kottt, I guess

 so spectacular!
love dis!
 love love love
 selfie yg paling comel 
 motif ?
 fav picture forevah!
them <3
#let picture talk
 

my SPM result


hye readers, Alhamdulilah semua teka teki sudah terjawab
Alhamdulilah 
Alhamdulilah
Alhamdulilah
so first step jejak kaki kat maktab rendah sains mara pengkalan hulu
agak nervous, dan tersangat excited sebab
I can meet my bestfriends especially and
I can meet my lovely teachers after a long time 
arghhhhhh I dont know how to express my feeling that moment bila jumpa minah ni
oh atiqah maznan, kaulah orng pertama aku cari, sweet tak aku ? *winkwink sebab rindu gila, tambahtambah dengan orang yg sekepala dgn kita, bila jumpa sembang rancak pumpang habis, sampai sakit gigi dia banyak sgt cakap dan bercerita, yela pakai braces kan, class kau nyah, shes look quite different yela pakai braces kan class kau nyah *pengulangan ayat
lebiuu baby , she got straight A, masya Allah, subhanallah, Alhamdulilah, seronok rasa mcm nak melompat bila dapat tahu my sahabat dapat result gempak :)))
and seterusnya, am so eager to meet my fav teacher, cikgu Aminah, jumpa die dalam dewan tengah ada program dengan budak form 4 slot kimia, me and my other friends (atiqah,pikah,isma) redah masuk dewan
terus aku peluk cikgu, then she tepuk-tepuk me sambil berkata "ya Allah cik shimah cik shimah cik shimah"
hehehehe lepas tu cikgu suruh aku bagi speech to all form 4 students yg ada kat dlm dewan tu, hadoyyy, carut jela apa yg patut,  last word yg aku ingat, aku ckp "so kalau boleh akak nak korang beat kiteorang, okay goodluck semua"
eceh, kalau chemistry aku A+, aku yakin dieorang dapat chemistry A++ caiyaaaaaa laaa brader

 say hello to zulaikha and pikah si comel, miss them so much <3, lebiuu bebeh

 the girl with blue shirt perkenalkan ismahani, die kena habis-habisan dgn cikgu Aminah, hahaha soooo funny that moment "hang ni isma selalu tak ketahuan, tula aku dah kata" *-loghat kedah cikgu Aminah so cute haaaa
 ucapan from pengetua yg hengsemmmmmm lagi kiut miut, Alhamdulilah our MRSM ranking ke-14 dari 45 MRSM seluruh Mlaysia
suasana dalam bilik seminar, ada yg menjerit dapat result, ada yg menangis gembira, hamboiiiii tahniah kepada 28 org yg dapat straight A :))))))

so inilah resultku, Alhamdulilah, senyum sampai ke telinga, dalam hati
"alaaaaaaa BI aku B hmmmm sayang nyaaaa"
tapi takpe!!!!! happy jugak sebab aku mcm dah agak aku dpat BI, B sebab isma yang pandai BI hobby baca novel english, buat karangan ayat sains fiksyen nak mapuiiihhh smpai aku baca pun ternganga pun dapat BI B, aku yg karangan so-so ni apatah lagi kennn ? so redha :))))
keep smile and stay syukur :)))

okay tata tituuuu


hug and kisses

sebut jaaa, ishhh HARAM *yang bercouple la kan
but for me
so calm and compassion 
because hug and kisses from me is for my mom and dad, my sister and my friends, also my grandma and my relatives (muslimah) also KIDDDDDDDDDDDDDDDSSSS *yaaa am kids lover sooo sooo muchhh muchh
so every single minute,second, I want to kiss my mum, hug her
nak dijadikan cerita
while am watching Tv, I feel something wrong
I mean something I forget to do or to finish
or to
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
I dont know how to explain it but something in my heart
anndddd
when I think think think
JENGJENGJENG
subhanallah
"yooowww, am forget to kiss and hug my mom" *actually baru beberapa jam lalu dah cium peluk mak
so I ran towards my mother's room
aku : mommmmmmmmy!!!!!!!! *panggilan bila aku rasa mcm nak manja-manja ngn mak hehehhe
mak : apa dia ? *sitting on bed while pack some stuff in her handbag
aku : *hug hug hug, kiss here and there..... okay daaaah :)
mak : hamboii, haaa sayang la puas-puas,nanti dah bersuami takde nye akak nak peluk cium mak dah
aku : maaaaaaak, time tak bersuami la peluk cium mak puas-puas... hehhehe gurau-gurau, taklaaaa, Ilove to hug you, kulit mak mulus mcm bayi kihkihkih
mak : yele tu.... *redup sahaja pandangannya
you know after that, I feel vry satisfy,  nothing can make me feel comfortable than kissing my mom or get kiss from my mom
sometimes I was like
aku : maaak, cium akak *sedekah pipi
mak : *ummmuuaaaah!!!... eee busyuk
hahahaa even I put a bottle of perfume or put some bedak, tepek tepek kat muka banyak mana pun my mom still say "eee busyuk betul anak mak ni"
kehkehkeh
"hang ni bagai nak rak cium mak, pak hang tak peluk cium ke?"
bro, kalaulah aku ada misai, mungkin aku berani nak cium peluk pak aku, HAHAHA
no laaaaa, I still kiss and hug my dad, time tertentu la contoh
my dad send me to tuisyen, that moment
"*salam, cium tangan abah... bye abah, thanks abah :)" *I give a sincere smile, senyum tukan sedekah huhuhuhuhu
so conclusion peluk ciumlah ibu bapa kita puas-puas, tataplah wajah mereka puas-puas, berbaktilah kepada mereka selagi mampu, gembirakan hati mereka semampu boleh, damaikan hati mereka seboleh-bolehnya
kita selalu dengar
"anak tak cukup kasih sayang"
tapi bagi aku, kata-kata tu tak betul, yang sebetulnya adalah
"ibu bapa tak cukup kasih sayang anak"
berapa ramai anak-anak sekarang selalu cakap
"mak, I love you"
maybe kebanyakan akan respond "mcmmne nak cakap mcm tu kalau mak ayah pun tak pernah cakap kat kita"
oh come on, 
WHAT YOU GIVE, YOU GET BACK
*stick with this words, and aku selalu ingat kata-kata ni
so kalau korang rasa mcm 'tak cukup kasih sayang' parents korang,
yela maybe dieorang takde masa, sibuk kerja, and I admit, my parents sgt workhaholic, sometimes aku pernah terfikir jugak benda sama
mak abah busy dgn kerja, ada ke masa nak bersayang-sayang dgn aku?
bila dah meningkat umur, matang, yes now I realize sebenarnya, aku yg takpernah cari masa untuk bersama dgn dieorang
so I decide lepas dieorang balik kerja, contoh
tengahhari mak aku balik, rehat, baring-baring kat bilik, yaaaa
timeni aku kena matfaatkan
at that time aku masuk bilik mak
aku baring sebelah mak, then I hug her, I kiss her forehead, and say "ummuaaah sayang mak"
after that, aku keluar bilik, just left her for a minute to get some rest, sebab petang mak nak keluar kerja lagi
*okay ayah lain cerita kihkihkih
am always remind myself
"shima, sementara dieorang ada depan mata kau baik kau manfaat baik-baik, kau peluk cium mak abah puas-puas, nnti bila sampai masa kau takde masa, mak abah dah takde baru kau menyesal"
yes, aku sangat takut akan PENYESALAN
so
tunggu apa lagi bro sis ? go go go go!!!!!!!!!
ingatlah Rasulullah pernah berpesan
"jika kamu sihat sekarang, satu masa nanti kamu akan sakit, jika kamu lapang sekarang, kamu akan sempit" 
5 perkara sebelum 5 perkara, remember that ?
this nasihat is especially for me, yelaaaa sementara tnggu result tak buat apa kan, rasa mcmbosan tahap gaban
bila ingat kata-kata Rasulullah yg tercinta sentap jugak, then aku mula membayangkan bila aku dah mula sibuk dgn UNIVERSITY LIFE
apa-apa pun goodluck SPM batch 96, lusa result keluar, hikhikhik
insya Allah aku akan share :) so keep reading okay :)
this!!!

#Ilove Allah
#Ilove Rasulullah
#Ilove Ummi
#Ilove Abi
#Ilove Islam

test your iman level

sometimes I'm pondered how can someone could bear the biggest or heavy tribulation, and I, Allah just give me a little bit 'conjecture' to test my iman level and I was crying like everything gone from my life,
Oh Allah, subhanallah 
how weak my iman, sometimes I thought, after all ibadah I have done, sedekah, attend garden of heaven, solat itu ini, I can build a strong wall to face any obstacles
and yeah, this make me realize about the truth 
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
(Al-Ankabut: 2-3)

Ya Allah, you're always beside me, yes I know, and I can feel it, but sometimes I feel very down to get this all conjecture, sometimes I feel I can't bear it but
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
(Al-Baqarah: 286)

yes, Im wrong, so the best way to let it go from feeling burden I must keep strong and do tahajudd, yes the best solution ever I made, and Im admit, when I do solat, I realize, and Allah open my heart 
this only a dunya, the big things is akhirat, 
in dunya is where I have to get prepare to face the real world there (akhirat)
so I keep mujahadah, and now I understand why you give me this ujian

Alhamdulilah

Alhamdulilah

Alhamdulilah

Alhamdulilah ya Allah, you choose me, Alhamdulilah *tears of love for My Khaliq

:)

#Ilove Allah
#Ilove Islam
#Ilove Rasulullah


oh BMW ku

lepas habis kuliah agama, aku p la kat tmpat solat wnita bahagian luar, tunggu ayah aku, so tempat tu agak sunyi dan yela takde orang dah ptg sgt... so tiba-tiba
pantulan cahaya bersinar-sinar sehingga mata ku menjadi sepet akibat pantulan cahaya yg berlebihan memasuki kornea mata ku
apakah itu ?
jengjengjeng
kereta BMW sebiji mcm kat atas tu tapi warna blue black, kelihatan seperti seorang lelaki
so aku dah start membayangkan die seorang pemuda yg berjawatan CEO 
keluar kereta dgn penuh gaya
simple saja orangyeee  berserban dan berjubah
apabila mukanya kelihatan
ALAMAK
pakcik rupanyaaaaa, umur mcm sebaya opah aku
 ehehehehe
takpelaaaaah apa-apa pun style gilaaa pakcik! *tabik
lepastukan yang plg hot, die keluar kan bulu ayam, alaa yg selalu dok guna sapu habuk or kalau zaman kecik-kecik dulu cikgu disiplin guna sebat pungkok pelajar yg bermasalah
haaa something like mcm ni *rajin pulak aku bergoogle image
die lap bersih-bersih kereta die, tayar-tayar sekali, lepastu die ambil kain lap warna kuning lap lagi seluruh body kereta tu, perghhhhhh
bertambah bersinar-sinar, eceeeh
lepas habis lap semua, then pakcik tu 
ambil kitab mcm senaskah Al-Quran baca kat kerusi berdekatan sekitar masjid mcm meja batu mcm tu laaaa
anddd I was likeeee "bila la aku dapat merasa naik kereta mahal tu"
HAHAHA 
astaghfirullah, sesungguhnya segala apa yg Allah dah beri ni semua cukup buat diri ku
Alhamdulilah :)
*thumbs up for this quotes (Y) yeaaah
Alhamdulilah, marilah bersifat qanaah iaitu sentiasa berasa cukup dgn apa yg ada
in sya Allah, rezeki semua Allah dah tetapkan terpulang kepada manusia sama ada mahu bersyukur atau tidak 
ye dak ? *nasihat buat diri dan semua :)
#ILOVEALLAH
#ILOVEISLAM
#ILOVERASULULLAH

penat prof wannabe

during English class (we've to speak english if not you gonna die) :-
siaw pei : hello, shima this seat is special for you
me : ahaaaaa, really ? thanksssss *big smile
siaw pei : most welcome maaaaa
me : you now what guys (siaw pei, sofia n atiqah) today imma so happy b'coz I've pass my jpj test for motor, soon I'll have license P for both, car n motorcycles ngeeeeeeeeeeeeee
siaw pei,sofia n atiqah : waaaa, congratsssssssss :DDDDDD
yeeee itulah yg aku nak cakap, eheeeeeeeeeee
aku rasa inilah namanya kepuasan, eceh
can you imagine that ?
korang tunggu dari pukul 7 pgi turn nama korang kena panggil adalah pkul 5 ptg
lepastu pulak tau tau, kau gagal bahagian 2 ujian motor kat titi, perghhhhh
tapi Alhamdulilah ujian bahagian 3 lulus dengan jayanya
actually aku repeat hari ni so dapat la turn pkul 12 tgh hri mcm tu, 
me : *sign nama.....cikgu saya lulus!!!!!!
pegawai jpj : amboii seronoknya diaaaaaa
me  : kehkehkeh *gelak mcm mak nenek
yg paling pelik, aku balik tempat pondok menunggu, depa semua dok sorak
HAHAHA apakah ? mesra alam jugak aku ni ye? kihkihkih
balik rumah pkul 2 terus siap p class BI, soon my class will be end
but still I can go there join sofia since only her that still not finish because she quite late join the class
so in sya Allah I will, because I can boost my level confident to speaking in english
and Alhamdulilah
"shima is very good in giving opinion, I love it, and your condfident also superb"
good feedback from my lovely teacher, Mrs. Komathy :)
Alhamdulilah *at least
habis class Bi pergi kuliah agama kat masjid An-Nasriyah
today bincang pasal solat dalam kapal terbang :)
*dan-dan semua cakap pasal flight secara kebetulan sambung pengajian
balik cadang nak buat kek swiss roll memandangkan swiss roll aku semlam keras dan tak boleh nak roll
tapiiii aku dah penatttt tambah dgn "period pain"
urghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
balik terus terlentang baring kihkihkih
*ingat senang jadi perempuan? *tetibe
*weh weh weh, koraaaang dengar laaa lagu blog aku ni, hayati tauuuuuuu
this my fav song by irfan makki, waiting for the call let pray oneday we'll be HIS GUEST to perform hajj and umrah amin
klabye

sempurnakan wudhu' mu

hye readers, sabtu ritu aku ada p kelas kuliah, pengajian tentang wudhu' dan At-Toharah iaitu bab bersuci
especially kaum hawa memaang tak boleh lari bab ni, al-maklum nak jadi ketua bidadari di syurga kan?
eceh *chaiyok muslimah!
nak kusyuk solat wudhu' kena sempurna, sempurna mcm mne? elak dari perkara makruh :) wudhu' tak sah, tak sah la solatkan, so wudhu' penting bro!
DOA KETIKA MENGAMBIL WUDHU'
BASUH TANGAN HINGGA KE PERGELANGAN TANGAN
  • ya Allah jadikan tangan ku ini sentiasa melakukan kebaikan
  • janganlah engkau jadikan tanganku ini suka buat kejahatn 
BERKUMUR-KUMUR
  • jadikan lidahku ini suka berzikir dan membaca Al-Quran ingat kepada-Mu
  • jadikan lidahku dapat mengucap 'laillahaillallah', mati dalam husnul khatimah
MEMASUKKAN AIR KE HIDUNG
  • hidulah hidungku ini dengan bauan syurga
  • jauhkan lah hidung ku ini daripada bauan neraka
MEMBASUH MUKA
  • putih bersihakanlah muka ku ini dengan cahaya nur Mu di hari akhirat nanti
  • jangan Engkau hitamkan mukaku di hari akhirat nanti
MEMBASUH TANGAN HINGGA KE SIKU
  • tunjukkanlah amalanku dengan tangan kanan
  • janganlah Engkau suratkan amalanku dengan tangan kiri
MENYAPU AIR KE KEPALA
  • ya Allah aku amat mengharapkan naunganMu di akhirat nanti ketika tidak ada naungan selain naungan Mu
  • atau korng boleh praktik yg ini "ya Allah haramkan lah kulit,bulu dan rambut ku disambar api neraka" *aku praktik yg ini sebab dah terbiasa kehkehkeh
MEMBASUH TELINGA
  • ya Allah jadikanlah telinga ku ini suka mendengar perkara kebaikan
  • mudah mendengar nasihat dan teguran yg baik
  • janganlah Engkau biarkan telinga ku ini mendengar umpatan orang
MEMBASUH KAKI
  • ya Allah tetapkan lah kakiku ini di atas titian sirat
  • hindarkanlah kakiku gelincir jatuh ke lubang neraka
  • suruhlah kakiku ini ke tempat kebaikan dan jangan melangkah ke tempat maksiat
BACA DOA LEPAS AMBIL WUDHU'
*search internet taktau nak tulis font arab kat sini nak mengeja tak sodap 

doa ini hanya dalam lintasan hati je yeee, hati kita ni kan ada kuasa telepati, zup zap laju 
kihkihkih
sapu air wudhu' ke anggota biarkah lebih sedikit dari hadnya lebih afdhal sebaab takut ada part body yg tak terkenz, tak sah pulak, so ambil langkah berjaga-jaga itu sunat dan dapat pahala
kalau lebih sgt pun tak boleh, contoh basuh tangan hingga ke siku akibat nak berjaga sangat kita p basuh sampai had ketiak, jatuh makruh, dah tak sempurna wudhu' kita, jadi biarlah sederhana, sederhana itu Islam :)

jadi apa perkara makruh ketika wudhu' ?

  • dauhulukan bahagian kiri dari yg kanan
  • mengelap wudhu'nya dengan tuala *tlg ambil perhatian sebab aku pun buat T.T nasib p mengaji, kalau tak ceroi
  • memukul muka dengan air *contohnya korang terburu-buru ambil wudhu' dok cebor-cebor air ke muka 
  • membasuh lebih 3kali
  • minta tlg org basuhkan anggota tanpa keuzuran
  • berlebih-lebihan penggunaan air


so nak banyak lagi informasi boleh la beli kitab 
ALLAH DOKTORKU
harga RM30++

okay skip 

let pray for flight MH 370 , sebak jugak kes ini aku bayang bila ia terjdi kat keluarga aku
nauzubillah, kepada yg asyik mengomen tu 
ni nak habaq
"keep silent and stay du'a for them"
daaaah jangan banyak bunyi
everything happen for a reason, segalanya ada hikmah Allah yg Maha Mengetahui
redha dan banyakkan istighfar ye kawan-kawan, yuuuk!!!! :))))))

Ilove Allah 
Ilove Rasulullah 
:)

salah lelaki ke perempuan ?

okay today prof ada ceghita howwwwt melewtttopp hangat hangit *gitu
tapi mcm biasa bukan sembang pumpang kosong, prof akan selitkan sedikit tazkirah pendek yakni nasihat menasihati di akhir rancangan *tengah berangan buat siaran TANYALAH PROFESSOR ehiiksss
(*ini bukan rekaan cerita tetapi diambil dari pengalaman seorang gadis)
*suasana dalam kelas X, pelajar-pelajar kelihatan agak gembira al-maklum tambah-tambah cikgu lambat masuk,
ada yang bergosip, ala-ala top ten student tu menyembang la kan, yg budak nerd nak mamphus tu buat latihan atau baca buku sebelum cikgu masuk eceh ajet-ajet jewwww, yg lelaki buat 'study group' puuiiihhhh KONON kihkihkih
so nak dijadikan cerita, dalam meriah-meriah dok HU-HA HU-HA dlm kelas ''seekor kumbang' sorang ni ambil kesempatan meraba seorang gegirl *meraba tang pungkok
*dalam kelas pun jadi
gegirl ni pun menangis, yelaaaaa nak marah tak guna, so menangis sebab fobia benda dah jadi, yg lelaki balik p kat geng dia gelak-gelak, *kejam kan? *maybe depa cabar-mencabar antara satu sama lain *I guess
so bila cikgu msuk, cikgu tanya laaaa
"hey what wrong dear ?" *cikgu BI
gegirl tadi hanya mendiamkan diri, so apa guna kawan kan? kawan dia pun tlg expalin kan, nak dijadikan cerita kes ni bawak ke tangan PK HEM (Penolong Kanan Hal Ehwal Murid)
ambil tindakan undang-undang, bwk p guru disiplin, kena kaunseling, ahaaaaa
skrg keadaan gegirl tu now dah okay, 3 hari jugak nk hilang fobia tu
so skrg nak salah siapa ?
mungkin ada yg kata
salah perempuan la "siapa suruh dok galak sangat, pkai seluar sendat tanyang p kat laki"
mungkin ada yg salahkan lelaki "yg korang tak jaga pandangan pahal ? eh balik p sunaaaaat la!" *hahaha tetiba kenn
okay jgn gaduh, sama-sama kita renung, kalau nak ikutkan kes tadi, skrg aku nak bg pendapat bgi pihak
lelaki
"kita cek balik solat kita, betul dak solat kita, kalau solat kita betul in sya Allah kita terhindar dan kita takkan terfikir nak buat benda kotor tu even kena cabar dgn rakan nak tunjuk betapa macho kita berani gadai maruah perempuan, even kwn tawarkan kita duit kalau berani p meraba prmpuan dlm kelas, kita takkan berani buat perkara keji tu sebab kita tau Allah Maha Kuasa, Maha Besar, tudiaaaa neraka dok nganga nak makan kita, nauzubillah... sebab tu solat itu utama sebab kita beribadah kita solat biarlah sehingga solat/ibadah kita tu blh cegah kita drpd perbuatan mungkar, kira hati dh bersih la tu wallahualam"
ni pendapat prof terhadap si gadis yg teraniaya tersebut

"baiklah, mungkin kita boleh muhasabah diri kita, kenapa budak lelaki tu blh target kt gegirl ? kenapa tak girl lain? adakah mungkin selama ni aurat kita tak jaga dgn rapi ? atau mungkin hubungan kita dgn lelaki melampau maksudnya kita ni terlalu ramah dgn mereka sehingga mereka berani melakukan perkara tersebut trhdp anda? atau kita terlebih 'galak' dihadapan khalayak seperti gelak mengilai-ngila mmcm pun-ti-anak, lompat terkinja-kinja menggedik ? atau mungkin ini satu teguran dari Allah buat anda?
baiklah, sebagai perempuan kita kena jaga maruah kita biar org kata kita sombong jgn murah sudah, bukan xboleh kwn dgn lelaki tapi cukuplah sekadar berkawan ketika study group, lab work, atau yg berkaitan pelajaran atau yg hanya berfaedah shaja, kalau takat saja nak kawan menunjukkan kita ni ramai geng, takpayah laaaaa ramai lagi muslimah yg blh buat geng, 
furthermore *eceh
aurat tolong lah jaga, memang itu kewajipan kita, baju kena labuh sehingga menutupi pungkok hang, tudung tutup dada *google cara pemakain muslimah sejati
dan akhir sekali jagalah hubungan dengan Allah
bila kita jaga Allah, Allah pasti jaga kita
mcm mna nak jaga Allah ? prof syorkan gagahkan diri laksanakan solat tahajjud *sebenarnya byk cara lagi seperti bykkan zikir, jauhi larangan-Nya etc
mengikut pengalaman sendiri bila kita istiqamah melakukannya, kita akan rasa

aku dapat rasakan Allah sentiasa lindungi aku
contoh mcm ni tau
masa kat asrama dulu, kat DM aku nak ambil air minuman, time tu pulak ramai lelaki dok kerumun tmpat minuman tu, so aku dgn geng ahli sufi aku mcm nak taknak je ambil, kira time tu dahaga sgt so kiteorang tebalkan muka, time kiteorang nak hampir tempat tu budak-budak lelaki terus bagi laluan dan dieorang ambil jarak yg luas untuk kiteorang ambil air *rasa mcm ada perisai KEHKEHKEH
ada sorang dua budak lelaki aku terdengar depa ckp "weh weh bagi depa dulu amik air, tepi sikit tepi sikit"
masya Allah, rasa terharu sgt time tu
so bila p mengaji, ustaz dok sebut 'Allah jaga kita'
lagu manakan ?
rupanya itulah tandanyaaaaa, orang jadi rasa takut dgn kita bukan takut apa jadi rasa mcm segan nak ckp atau dekat dgn kita, itu tanda Allah pelihara seseorang 
jadi kesimpulannya, aku bukan nak riak bangga atau apa minta maaf kalau ada yg  terasa tapi tu antara pengajaran yg boleh aku kongsikan, masa kat asrama dulu aku rajin jugak solat tahajud bila balik rumah tak dinafikan tenggelam timbul tahajud aku, hehehe tapi gagahkan juga diri ni nak istiqamah Alhamdulilah skrg kembali stabil HAHAHAHA lemah betul iman aku, so 
JOM SOLAT TAHAJUD!!!!!!!!

that moment korang akan rasa tenang, percayalah, bila dah solat tahajud alang-alang jom la solat taubat n hajat sekali nak ? *kenyit-kenyit mata
ingat, buat setakat yg mampu yeee awak ? kita ni senang nak buat susah istiqamah, jadi kenalah selalu minta taufiq dan hidayah Allah *taufiq itu kekuatan melaksanakan ibadah, hidayah itu cahaya petunjuk Allah
so takat ni je kot, yg mana baik ambil, yg buruk jadikan pengajaran, kes tadi tu, salah lelaki ke perempuan bukan hal nya, balik kepada fitrah dan bykkan mujahadah diri :)
Islam itu indah,
I love Allah
I love Rasulullah


xoxo :

Miracle episode 2

selepas solat aku baringkan diri atas katil dengan memeluk bantal sorang-sorang dalam bilik ni memang nyaman kali ni aku terbar...