Posts

Showing posts from November, 2016

adab sepanjang pengajian ilmu

Image
tajuk macam simple tapi ramai yang terlepas pandang hari mendung  dan hujan sepatutnya petang ni ada kelas ganti (kebiasaan : tiada kelas hari jumaat) tapi kelas dibatalkan sebab Dr.Awanis yg comel&sweet (seriously comel) sgt bertimbang rasa sebab ramai student tak dpt dtg Dr.Awanis cancel kelas 30 minit sebelum kelas. so nak dijjadikan ceghita, yg siap awal tu dah dtg ke kelas dlm hujan-hujan so ada lah yg bengang dan lepas kan kemarahan dalam group whatsapp so class rep aku yg berwibawa ni meluahkan rasa kecewa terhadap sikap rakan-rakan sekelasnya yg agak 'biadap' atau dalam bahasa lembut nya 'tiada adab' dengan guru aku hanya mampu tersenyum melihat gelagat rakan-rakan aku ya tak aku nafikan jauh di sudutkan hati aku, sedih jugak tengok budaya menuntut ilmu dan adab menuntut ilmu di fakulti aku ni agak longgar  teringat masa talaqqi kitab selama 2 minggu di pondok Baitul Qurro, Sungai Udang, Melaka banyak benda yang aku belajar subhanallah bagi aku nak tengok …

Indah Water BUNUS STP

Image
semalam dak-dak chem engine buat site visit kat Indah water menarik tertarik gedebom ewah aku tau benda pertama korang terfikir mesti 'something so shi*t' right kehkehkeh bagi aku 30% betul la, tapi indah water punya 'function' ni banyak woo bukan sekadar sedut lubang najis rumah engkorang tiap-tiap bulan dan air yang engkorang selalu minum adalah air najis yang telah dirawat KAHKAHKAH tak lawak pon lagi menarik kan ? so kau masih lagi bongkak dengan tuhan di dunia ni ? sekali tuhan tahan segala sistem saluran kat dunia ni mahunya menggelupur nak cari air bersih kihkihkih sebelum buat lawatan mcam biasa kami akan diberi pnganalan dahulu tentang indah water ok aku nak share la, kalau hangpa buang minyak masak kat tingki, lama-lama saluran paip akan tersumbat sebab dia akan menegras dibahagian dinding-dinding saluran paip so the best way to remove oil beli solidifier kat kedia Daiso, bubuh kat minyak masak yg korg tak pakai, dia akan mengeras macam jeli so instead of ko…

happy graduation day

Image
sekarang news feed aku penuh dengan Hari Graduasi  UM dah lepas lama dah sekarang UKM
kakak sedara aku graduate sekarang officially jadi Doktor!!
oyemgi!!! aku ingat lagi pesanan dia lepas aku habis SPM sebelum nak buat keputusan lanjutkan pelajaran nak pilih course apa "akak jangan ambil Medic tau, ambil lah selain Medic cukuplah kak yong je yang terseksa belajar course ni"
naaahhh hambek kau bukan senang  dia cerita ada kawan dia sampai bunuh diri sebab gagal dalam ujian 
alhamdulilah kakak sedara aku anak kepada seorang professor ini berjaya dan lulus dengan cemerlang setiap sem.
syukur
sempat jugak jumpa kak Hanis Buddy course aku kagumnya aku dengan kak Hanis ni the way she speaking the she interact with people sangat mempersonakan dia cakap bersungguh ko tau dan dia selalu bagi tips kat kami The Juniors
dan para pensyarah jabatan kami pun bila sebut nama kak Hanis semua senyum sokmo menunjukkan rasa bangga
salute la sis!
pointer tak  cecah 3.8 tapi communication skill…

manusia yang skeptikal

Image
hari tu pumpang kat facebook kecoh PMIUM buat talk ajak Siti Kasim pelik teruk sangat ke makcik tu apa makcik tu dah buat sampai 'budak-budak intelektual UM' ni meroyan  dia tak mengaku Tuhan kot *bisik hati aku aku pun tanyalah kawan-kawan aku yang kenal makcik Siti ni antara ayat yang berlegar-legar adalah"dia tolak RUU""ohh dia tu bab agama terpesong sikit" menarik lagi la aku tak sabar nak dengar talk dia ni tapi yang lagi menarik aku nak dengar sebab Suhail (penganjur program) kata dia ni hebat memperjuangkan nasib orang asli lagi menarik !  nak juga aku tahu isu alam sekitar, tahap mana survival alam sekitar kat Malaysia dan nasib orang asli di Malaysia yela daripada aku tak tahu langsung kan, better pergi dengar at least aku tahu lah juga keadaan malaysia ni selain cakap pasal Intelektual, Idealisme Mahasiswa, Kitab itu ini  apajadah semua tula ------- sebelum sampai ke restoran Amjal, sempat jugak kawan se-fakulti dengan aku (tapi  jurusan mekanika…