setahun jagung

pumpang pumpang dah setahun aku bergelar Mahasiswa UM
jurusan Kejuruteraan Kimia *Ececeeyyy
penat do jadi student, banyak idea byk kekangan, byk tenaga tak banyak duit
banyak keinginan tiada pendapatan 
sekarang musim result-exam macam-macam peah  pe'el manusia meng-update status laman mukabuku ada yang gumbira, dukacita takut dan sebagainya
ibarat takutnya kita menunggu keputusan ke syurga atau ke neraka setelah amalan dihisab #deep
alhamdulilah sem 2 prestasi agak meningkat dan target tercapai kerana mengenangkan nasib dan result sem 1 yang agak teruk memberi petanda yang buruk terhadap masa depan aku *hyperbola
dan permulaan yang buruk bagi seorang mahasiswa Engineering lepasan PASUM *poyo mohon tampar laju-laju


routine sem 2 aku sangat padat berbanding sem 1
testimoni menunjukkan belajar ketika jadual padat lebih efektif berbanding masa lapang yang penuh dengan perkara LAGHO

dengan projek kolej nya program persatuan membimbing ummah *ececeeyy

jujur aku kata hanya sempat study semasa study week je, tu pun study week aku dan sahabat-sahabat PMI yang lain sibuk menguruskan ihya ramadhan demi mahasiswa di kampus untuk membuka ruang seluas-luasnya kepada mahasiswa UM untuk beramal antaranya flashmob syria-malaysia di dataran SOGO, volunteer wad kanser kanak-kanak di PPUM, tazkirah weekly di kolej, iftar, street dakwah dan lain-lain

aku tak nak la nampak poyo sangat *sememangnya dah nampak poyo jelas di situ

tapi itu antara sedikit perkara yang aku lakukan bersama shabat-sahabat PMI yang lain.. ada lagi yang lain malas nak sembang kencang sebab poyo sangat

menangis ko tau, seharian aku meraung mengenangkan nasib

"bila lah aku nak ada masa free study aje! asyik sibuk kerja untuk orang lain je!"

malam terawih, aku ni pulak jenis yang jaga tidur *poyo lagi
sleep overnight bukanlah aku meskipun tidur awal eyebag masih segantang besarnya 
maka aku akan tidur awal study aku hanya boleh kira dengan jari beberapa jam sahaja dalam sehari 
jelous tengok kawan-kawan coursemate yang lain satu hari bai dieorg mengadap laptop, buku rujukan tebal nak mampus tu, dengan istilah teori-teori yahudi tu 
perghhh mantap coursemate aku belajar 
kagum tapi tak de life bagi aku, satu hari duduk bilik mengdapa laptop dan buku
hehehhehee thats not my style
keh-keh

apapun alhamdulilah 

terang lagi bersuluh kejayaan itu bukan datang dari kita sendiri, semuanya datang dari Allah dan dengan izin Allah
sememangnya aku banyak tawakal kepada Allah sebab effort aku dalam study tak sehebat coursemate aku yg lain
aku yakin dan percaya selagi mana kita caring dengan kawan-kawan kita kat luar membantu mereka mengajak mereka lakukan kebaikan selagi tu Allah bantu kita dalam apa jua
kerana hidup kita semua nya dalam genggaman Tuhan!



No comments:

Naluri ibu

kebiasaannya, sebelum kuliah start, aku akan sarapan walau secebis roti so pagi tadi aku makan roti canai telur kat kafe Fac.Engine...