rehlah


sabtu pagi, ada program rehlah, yes
definitely we enjoy, bukan ape
stress tgk kertas tutorial bertimbun atas meja, dgn lab report, revision previous chapter, 
sticky note bersepah konon-konon reminder
"to do list" and what so ever la kenn

so i grab this chance to let it go all the 'sucks' thing in my mind 
mcm serabut kot!!!!!!!!!!!!!!!

so here some photos i wanna share with you olss

ni mlm sabtu punye cerita, this what we called
MABIT (malam bina iman dan taqwa)
semoga, iman dan taqwa kita terbina dgn kukuh dan mantop yee ukhti akhi sekalian :) 
 the muslimah-muslimah sejati, eceeeeeeeeeeeh

 tampak ceria dan bahagia sekali yeeee prof?
wakahkahkah *ikhlas


 yg kat tengah tu kak nisa, thanks a lot kak <3




sesi taaruf(perkenalan) our tagline
"tak kenal maka taaruf"

this what we called, belon batik maybe?

game die mcm ni, kena baling belon berisi air guna kain batik
haaaaaaaaa


 my team KALAH "kekalahan itu pemangkin kejayaan"

this game namanya, belatuk belalang, kay malas nak cerita mcm mne game nye, kalau nak tau, meh join halaqah kahkahkah

trend sekarang tangkap gambar muka serious *ekk ?

serious best part ni, lari lintang pukanng takut kena cekup dengan team belatuk, at last, aku kena tangkap and jadi team belatuk, hmmmmmm

*sorry, seriously kain batik asyik terlucut, hahahahha


 aku paling semanagt buat cheers untuk team belalang, kahkahkah

alaaahaaaaaaai, hahahaha ada mcm gadis melayu terakhir sepanjang zaman ? *hyperbola

sesi cooling down, and ibrah or conclusion program, sesi sharing-sharing

secara jujur, inilah kali pertama ana makan dalam talam, duduk sunnah, jemaah mcm ni 
Alhamdulilah, sgt seronok, cinta sunnah <3

T-H-E E-N-D

expert UM

today, i mean tonight i would like to share about our expert in UM
well i admit that UM have many experts here, 
"too young too dumn to realize" *tetibe
the doctors here mostly very young for example, my physics lecturer, at 25 years old he can manage to get PHD double woow, and yaaa he just got married, and everyone here (asasian) especially the girls, stalking him, and that moment when we know he got married we were like
"aaaaaaaaaaaaaaargghhhhh"
kahkahkahkah
okay sambung
it doesnt matter la kennn, there have many out there yg dapat PHD even more youger, mana tau? prof.shima kita ni can get PHD or doctor title, or maybe IR title at age 23 ???? hammbooooi benghangan kau nyahh
so kak biha, one of motivator from NEO SYNERGY said, it more like 'nasihat seorang senior kepada junior'
"korang kenal prof Sahar?"
kami jawab
"gilaaaa tak kenal????? lecturer algebra kiteorang"
then kak biha replied
"korang nak tau tak, prof sahar pernah cerita, yg pihak Israel pernah tawarkan die jadi saintis kat negara israel and prof sahar bagi satu syarat kat pihak israel
"izinkan saya solat di masjid al-Aqsa 5 kali sehari" and after that pihak israel tak layan dahh"
and we were like
"apadiaaaaaa?"
since time tu pulak kiteorang tgh bincang pasal
'perang pemikiran ummah'
so sgt kena la dgn negara laknatullah tu kenn
so mcm GEMPAAAAAAAK gilaaaaa prof sahar
well, he just looks like normal, other person, very humble, but mostly before he start his lecture he will remind us about
"apa itu ilmu?"
"hakikat ilmu sebenar"
i mean prof sahar always remind us about something that very need brainstorm, mcm ilmu mantik mcm tu laaaa, and he also went for a forum held by RTM talking about several hot issue, 
rasa bangga pun adaaaa, kehkehkeh, tu jeeee
andddddd
nak share one more thing,
tau tak kenapa Malaysia tak diserang Amerika, Israel and other kuasa veto ?
mereka seolah-olah sedang mentertawakan kita kerana
kalau dieorang serang pakai bom, kta pasti takkan lawan
jika nak dibandingkan negara palestine dan syria T_T
sedihh kaaan dengar ? rasa mcm dayussss sgtt
taaapiii
sometimes maybe someone will think like
why we must talk about something that we cannot do anything and it like only we (certain people)  know about this but the other doesn't bother at all,
so dont you fell like something rubbish there?
astaghfirullah
mari istighfar, cinta Allah cinta Islam cinta Rasulullah

oh nokia

hellooooooooooooo
cerita hot
hari ni aku tersangat sentap
wakakakakkaaaaaa
weh serious, im just wondered about something, is it true that 
those who doesn't have an android (like me as well)
are like
"wassep tu gapo dio?"
macam terpencil terpinggir gitu
okaaay i admit that, im the one who still loyal with one brand
COKIA  NOKIA lalallalalaaaaaa
i mean i choose nokia brand since i was standard four
and yet till now, 
but!!! my handphone not as kolot as 3 sekupang, upgrade sikit la, touch screen tapii okay fine application mcm apple, htc, samsung nak download bagai tu takde, the function just similar like the old one (henset 3sekupang) just ada camera itupun 2 megapixel, tangkap gambar muka berpasir, kehkehkeh
actually the true story mcm ni
during period identity class *anehbunyinya(kelas jati diri)
our lecture cakap mcm ni
"zaman sekarang semuanya pakai samsung, apple, ADA LAGI KE YG PAKAI NOKIA?"
AND I WAS LIKE
"muu sedor dokk kawe sentap ni"
andddddd yg tak boleh belah
hahahhahahahahhaha
iman, alia and aina was staring at me dengan muka simpati 
pandangan mereka seolah-olah berkata
"okayyy fineeeeee, shima bawak bersabar"
kahkahkahkahkah
and yaaa the whole student in audi burst into laugh
seolah-olah 'ketawa' tu untuk aku, maybe ada jugak yg mcm aku pakai nokia, but 
weh?!!!!!!!!!!!
satu dalam seribu kot
i dont care about that, because my parents bought me a laptop last week
yeeehaaaaaaaaaaa!!!! comell kot, i call my laptop "baby misha" *pengaruh movie
hahahaha and yaaaa i miss my baby conan (my DSLR camera) menyesal tak bawak T_T balik UM 
okay dah at least aku up to date jugak anything happen in the world kenn, sooooooooooooo aku tak kolot la ni kenn ? hahahah kesahh
so conclusion
mari kita renugkan sebentar, di dunia, makin lama makin cangggih, makin ke hadapan makin maju
but in Islam, makin kebelakang makin canggih ilmu dan pegangan mereka, kerana apa ?
sebab zaman dulu adanya Rasulullah,para as-salafus soleh
in Islam makin kehadapan kita makin lemah
kita boleh renungkan dan perhatikan betul-betul, 
kusyuk solat kita makin tak menjadi, dan aku ada terbaca satu hadis
yg mengatakan, di akhir zaman paling yg mencabar adalah SOLAT MEREKA MAKIN TIDAK KUSYUK
jadiiiiiiiiiiiii, mari banyakkan beristighfar
pesanan ni memang khas buat diri ku yg papa lagi hina di sisi Maha Pencipta
dan jugga khas buat kalian tercinta
jadi mari mujahadah dan jihad lawan nafsu :))))))
#love Islam
#Love Allah

beginner asasian

jadah punye tajuk ?
nak beli sayur pun maksiat juga ke ?
brader ,
cuba besar kan skop pasar
i mean pasar=mall=megamall
okaaay
macam ni as long as sesuatu yg boleh buat kita lalai dri mengingati Allah itu adalah maksiat
haaaaaaaaaa tu yg ena byk istighfar tu cik adik manis
sepanjang kita di pasar 
kita lalai, langsung tak ingat tuhan, hati tak bertasbih
jadi sebelum masuk pasar, shopping mall or whatever baca doa ini
"laillahaillallahhuwahdahulasyarikallah,lahulmulkuwallahulham biyadikalkhai innakaalakullisyaiinqadir"
nak lebih jelas bacaan nya, die punyaa 'ain' ,sabdu, dengung kena la betul ken
so p tanya ustaz habib najmuddin hahahaha gurauu
p tanya En.google dan pastikan sumber nya sahih lagi toyibb 
kehkehkeh
actually semalam aku and azie p midvalley
so this is my first time pergi mall sebesar tu
"ate mike oghang kampong" *tagline wajib
pasangan couple berpeluk cium memang sangatlah bersepah, baik matsaleh, kafir laknat
mahupun org melayu yg beragama islam
nak dijadikan cerita memang aku n azie tersangatlah husnuzon 
"mungking mereka dh kahwin"
even muka tak matured, budak sekolah menengah seriously boleh cam aku tetap husnuzon
"ooh belum baligh laaagii"
bukanlah niat aku nak membandingkan mereka yg salah dan seolah-olah kita ni baik sgt 
totally not!!!!!!!!!
mana tahu mungkin 'mereka' mendapat hidayah, dan pengakhiran mereka adalah baik
mereka yg baik tak semestinya pengakhiran hidup yakni mati mereka juga dalam keadaan husnul khatimah
*take note
kita mesti sentiasa berasa rendah diri
maksudnya mcam ni
kita pandang budak kecil 
"ya Allah, budak ini lebih mulia dari aku kerana dia masih suci dari dosa semoga budak ini menjadi anak yg soleh"
kita pandang org tua
"ya Allah, org tua ini lebih banyak amalannya jika dibandingkan dgn aku"
kita pandang org kafir
"ya Allah, org ini pasti lebih baik dari diri ku kerana jika dia mati dalam keadaan sudah mendapat hidayah dan kalimah terakhirnya adalah laiillahaillallah" who knows right? jika org kafir laknat tiba-tiba dia dapat hidayah mati dalam keaadan muslim sejati maka dia lebih baik dari kita yg muslim sejak lahir tapi belum tentu mati kita mati yg baik, masyaAllah
okay done
now i just wanna share some photos my day at pasum



this is the taman where we were jogging yesterday

that building called CANSELERI
actually dulu boleh ber-kayak-ing but now cannot anymore because our tasik has been polluted T_T kasihanilah kami generasi kini



lepas jog kena la cool down
eceh feeling hindustan kejap sebab sangat berangin this area tambah-tambah takde org pagi-pagi camni
konon nak buat tarian xi shua shua tapi sayang wifi taksampai T_T hukhukhuk sangat merindui
MHS <3 

MUKA IKHLAS DAN TERSANGAT IKHLAS

that moment bila aku rasa bosan asyik senyum so ini wajah paling buruk yg boleh aku buat, kahkahkahkah

muka paling matang yg boleh aku buat, so let me introduce, yg tudung pink tu namanya liza, biru tu anis and merah tu azie, shes my roomate <3 azie ni tersangatlah pengemas org nyaaaaaaa, so yaaaa aku jumpa roomate sehati sejiwa aku, bukan apa dulu masa kat asrama aku selalu membebel kat depa yg suka buat bersepah, hehehehhee Alhamdulilah but they (roomate ph) still in my heart forevah and evaaah!!!
their kerenah make me love them so much especially bila time gila-gila wooooooo, bilik kiteorang paling bising!!! aaaah rindu pipi, ieka,zeyra,liza,adikmira and yaya and mimi!!!!!!



this last photos at KTM Midvalley, punya le sesakkk

conclusion is
dear muslims, let think for awhile
berapa byk dosa kita dh buat, tidakkah kita sedar bahawa kita sering khianat cinta yg Maha Esa
sambutlah cinta ilahi
Allah sentiasa mencurahkan kasih sayang-NYA kepada kita 
bersyukur lah

Abu Hurairah r.a meriwayatkan "tempat yg paling disukai oleh Allah adalah masjid, tempat dibenci oleh Allah adalah pasar" *mari kita sama-sama renungkan
:)

#love Allah
#love Rasulullah
#lve my DEEN Islam <3
#love ummi abi

bulatan gembira


hello readers
hari ni gua officially join halaqah kak nisa
heheheeee she is dentist wannabe in sya Allah oneday doakan :))))))

apa yg best ?
ohh come on, halaqah ? weh syiah ke?

halaqah ni memang sangat PERLU untuk mahacicwi dan mahacicwa join
dia ibarat
tangetianal acceleration buat kita agar sentiasa berada di track yg betul

dalam kata erti yg mudah
sebagai pedoman atau panduan
sebagai contoh

ada antara kawan kita yg bercouple
terdetik kat hati
"eh aku ni takde sape ke nak?"
so kita pun cari jalan pikat memikat
malam tu ada usrah
kak senior bagi tazkirah cerita BETAPA AZAB API NERAKA DAN SEKSAAN ALLAH
BETAPA DASYAT KEMURAAN ALLAH DAN BETAPA MAHA PENYAYANG ALLAH S.W.T KEPADA HAMBA YG MELAKUKAN KESALAHAN

so kite kembali insaf <---------------------- haaa! tang ni la yg kita naaaak
kat universiti takde sape tegur, kurang kasih sayang lecterur, kurang perhatian parents
naaaah kitaaa yg kena pandai cari peluang
bukan apa iman mukmin yg sentiasa turun naik ni byk cabarannya
 jadi kita kena ada satu komponen yg mampu
kekalkan momentum iman dan ibadah kita

"bukan senang bernafas dalam jiwa hamba"

so tu je kot, btw esok english test, nak tau? aku tersangat redha dan berserah, nasib 1 jam je kan?
kalau aku ter-list one of the student yg wajib hadir extra class on saturday pun aku dah redha sgt,
untuk persediaan MUET
al-maklum bak kata teacher fatin
"kalau mat saleh rambut celup perang mata kelabu pun belum tentu dapat band 9 apatah lagi kita yang berambut hitam mata sepet" 

hidup satu perjuangan mengejar redha Allah <3

#love Islam

kindergarten pasum


so as we asasian, also known as kindergarten univercity, or pre-degree
banyak benda kiteorang kene belajar 
i mean kena berubah, of course dari segi pembelajaran 360 darjah kene survive no more answer scheme provide by our lovely teacher sedehhh

tadi first class start pukul 9 ada yg dtg pkul 7.50, perghh bapak awal, tapi memang aku admit la
kau datang pkul 8.30 pun kau dh kene duduk kat hujung alam dalam audi
wahahahhaha 
Alhamdulilah everything going smoothly, setakat ni computer science class we're very enjoy
our MR.Z sgtlah gila-gila tak ngntuk weh seriously, 
chemistry class okaaay sgt, just teringat pulak cikgu Aminah yg awesome, cikgu!!!!!!! saya nak cikgu ajar saya chemistry, the best teacher ever in the world eceeh

then physics class, wahahhaha aku excited class ni sebab DR.FAKHRUL cam aku
kehkehkehkeh, at least ada jugak org perasan akan kehadiran aku di tengah-tengah ribuan asasian, ingatkan diri ini halimunan, wahhahaha *ayat pasrah mintak simpati
bukan apa, haritu interview Dr.Fakhrul is one of the interviewer, so maybe dalam ramai-ramai budak yg die interview die cam aku sebab english aku berterabur but still confident ckp mcm native speaker, HAHHAHAHHAHAHHA thats why kot die cam
*yaaa whatever

but seriously lecture sgt sekejap, bagi aku sgt rugi siapa yg tidur, dan moga-moga aku dapat elakkan keadaan itu, amin, semoga Allah bagi kita kekuatan dalam menuntut ilmu in sya Allah
kita semua sama, tiada beza, yg membezakan kite adalah niat kita :)

andd yaaaaaaaaaaaaaa
certain lecturer die akan terang mcm korang dah master tajuk tu so take that as challenge
ermmmm tu je nak share, bagi aku boleh tahan setakat ni since tutorial tak start lagi so boleh la relaks, eh tak jugak!!!!!!!!!!!!!!!!! end of this month we gonna sit for ujian selaras 1 wooooii naaah hameeek
setiap bulan ada exam and lastly final sem yg penting!!!

belajar-belajar jugak, usrah, aktiviti kerohanian moh kita meriahkan, bukan apa iman kita bukan lah tetap seperti malaikat, bukanlah sentiasa meningkat seperti para anbia, iman mukmin sentiasa turun naik jadi usrah and so on adalah one of the mechanism to accelerate our iman's momentum

:) budak fizikal (:

#love Allah
#love Rasulullah
#love ummi
#love abi


Miracle episode 2

selepas solat aku baringkan diri atas katil dengan memeluk bantal sorang-sorang dalam bilik ni memang nyaman kali ni aku terbar...