Posts

Showing posts from July, 2015

hari raya 2015

Image
pheew phewwww bapak lama dah aku tak menulis menaip, kemalasan aku dh memang tahap dewa, sekejap sgt ramadhon berlalu, and skrg dah seminggu lebih berhari raya sunyi sepi je kg, kalau time hari raya, memang penuh laman opah aku dgn kereta, heboh sekampung meriah sgt :D
so here aku nak share photos time raya sedikit and also the preparation,
biskut tradisi, buat dapat la 2 balang, and you know what? raya kedua dh licin diratah oleh pirana-pirana yg sgt suka this biskut! wahahaha im so happy that moment when dieorng makan biskut ni dieorang was like "mygodd emmm sedapnya, sape buat ni?" "eh sedap gila"*ambil segenggam biskut hampir separuh balang hahahaha
 nama: biskut cococrunch but aku and others panggil 'biskut terompah' timeni tah kemana acuan die hilang, next day bru jumpa
so next day aku buat the exactly 'terompah' shape, see~ ni je yg sempat aku tngkp gmbr xsempat nak tngkp gmbr time balang penuh wahahaha and they keep talking about my cookies …

ramadhan ku tahun in

Image
alhamdulilah dah lebih separuh bulan kita puasa so dengar rakan-rakan seperjuangan aku yg sefikrah sibuk buat kerja-kerja dakwah,buat kebajikan masyarakat hebat hebat hamba Allah ni

jadi aku pun berhuhuhuhuuuuu terlentang keletihan dirumah muahahahhahha
so
2 mggu pertama bulan ramadhan  setiap pagi aku dan ibu tercinta bertaddarus di masjid meh nak tekankan kat sini taddarus ni sangat la afdhooooooool daripada kau baca sensorang
tah kenapa aku tak nampak anak-anak muda disekitar masjid baik kuliah agama mahupun aktiviti masjid*mencari-cari
nak dijadikan cerita aku bertaddarus dgn makciks *plural makcik kg menderang masyaAllah terhibur aku sepanjang 3jam bertaddarus, ada yg melatah time baca huruf atas dibaca huruf bawah, mata dah tak nampok  yg takde huruf 'wau' ditambahnya,  wahahaha memang mcm-mcm gelagat aku jumpa kagum tengok senior-senior ni gigih dtg masjid demi sesuap ilmu walaupun ada yg sakit jantung,mata xberapa jelas,selagi hayat ada, ilmu perlu dituntut!

majlis kha…

KU YG DULU BUKAN YG SEKARANG

Image
dulu, bagi aku kejayaan tu berkat usaha sekarang kejayaan itu atas kurniaan Allah usaha tu hanya penyebab aku berjaya
dulu, couple tu benda biasa bagi aku sekarang couple tu binasa bagi aku couple tu benda pelik dalam hidup aku kau couple? kau bertuhankan? maka gerunlah hati
dulu, aku berhijab kerana ikutan rakan sekarang berhijab itu wajib dan suatu perintah drp Tuhanku Yg Maha Esa
dulu, mencarut itu suatu zikir sekarang memuji Allah itu menjadi tasbih hati dan lidahku
dulu, berbual kosong dgn lelaki itu perkara biasa sekarang cukuplah kita bincang hal kerja
dulu, melepak buang masa itu sudah pasti sekarang tadabbur Al-quran menjadi hobi
dulu, membaca Al-quran hanya lepas maghrib sekarang aku gian nak baca Al-quran setiap kali lepas solat
dulu solat itu hanya ikut org kalau tak solat nnti org kutuk sekarang solat itu suatu tanda syukur dan kau hidup bertuhankan Allah yg Esa
dulu yg aku tau belajar > sukses > kerja > kahwin > mereput dlm kubur sekarang dakwah dan tarbiah …