Perancangan Allah

dengan berdebar, penuh harapan aku pun masukkan no IC > klik button semak > PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA > klik button okay *ade tak button 'sakitnye hati' kalau boleh aku nkklik byk kali
*sorry takde intro
kuang kuang, first impression aku
I was just like "eeeehh?"
haaa kau, aku masuk no IC aq 3-4 kali, jawapan yg sama
then I realize
 "there many reason why I not get the offered, and I know only Allah know what is the best for me"
laa tah zan muslims, btw ramai jugak membe seangkatan aku yg tak dapat, yg dapat pun adik beradik Albert Einstien *result byk A+ especially
ada yg sedih, ada yg redha, ade yg frust, 
brothers, sisters, this is the normal thing happen in our life, we're frequently hear that  "benda yg kita sangka baik tak semestinya baik untuk kita, benda yg buruk tak semestinya buruk buat kita"
it doesn't mean Allah is burden you dear, He have a great plan for you in the future, 
don't give up, keep put trust on HIM and you will no regret, trust me
you should be thankful and say "ALHAMDULILAH"
because
kita tak dapat SPIP atau SPC tapi kita masih ada Islam, our DEEN
kita tak dpt masuk U itu ini, tapi kita masih boleh solat
kita tak dpt scholarship itu ini, tapi kita masih ada EMAAAN
kita masih tak kahwin sampai sekarang, tapi kita masih ade peluang untuk berdoa dan bertaubat *till now aku tertanya-tanya kenapa mesti ada ayat kahwin?
 alhamdulilah
so hows your feel right now? relief ? after you said it with full of hope on Allah, bertawakal dengan sebenar-benar tawakal, yes, you definitely will feel it, TENANG+REDHA
anggap saja ini antara ujian dan cabaran buat kita, ingat setiap ujian yg datang sama ada dlm bentuk musibah atau kekayaan itu semua tanda kasih sayang Allah kepada kita
dear muslims, di saat kau sedih, kecewa, frust menonggeng guling-guling, itu bermakna Allah nak kita cari dia, Allah nak bersama-sama dengan kita, did you realize about that?
berapa ramai manusia atau muslims kat dunia ni kalau ade masalah dia hanya mengadu kepada Allah?
masya Allah sedikit sekali sahabat, peringatan buat diri yg papa ini juga
ingat! dugaan tu kita kena pandai pilih jalan penyelesaian atau cara untuk hadapinya
wheteher you want to live with the problem and lets SYAITAN control you, or you solve it, and pray to Allah, that the right choice muslims, remember Allah never burden someone that they can't bear it and ingat ALLAH NEVER BURDEN SOMEONE! 
the problems will be a positive one if you did not build the barrier between you and Allah :) remember that okay

bakal mahasiswi

hellloooo readers, ape khabo yop ? tahniah kepada adik-adik yang dapat 8A dalam PMR, haih rindu pulak zaman 'tu', nak tau ? itulah titik permulaan kehidupan aku berubah 360 darjah dengan izin Ar-Rahman, yg tak capai sasaran it's okay itu yg terbaik buat kita, percayalah :)
kalau dapat tawaran mana-mana terima tau, jgn tolak, yg first time masuk asrama don't worry dik, sebulan dua je menangis lepas tu akak gerenti korang bahagia, prcayalah, pergi la belajar kat luar (sekolah lain) kita mesti mengembara dlm mencari ilmu ni, yg dapat tawaran MRSM , anda bertuah! get ready untuk 'disuap' segala benda, the best thing is MARA support korang gila babeng punyaa

okay stop talking about MARA
weh, doakan aku tau, mudah-mudahan permohonan aku diluluskan, amin 
MARA call me please,
okay stop talking about MARA *aku rasa dh byk kali aku ckp benda yg same?
so amacam lepasan SPM? apa je korang buat cuti ni ? ada yang kahwin tak ? ngehngeh berangan je laaaaa
ada yang menimba ilmu ukhrawi, ade juga yang cari ilmu kemahiran, ade yg duduk mengangkang kat rumah, ade jugak yang setiap ptg tgk drama PLAYBOY ITU SUAMI AKU  

so ape prof.shima buat lepas habis SPM?

1) 8.30 pagi -12.30 tgh hari(isnin - jumaat) pergi kelas komputer at KEMAS
2) sabtu (10.00-1.30ptg) kelas bahasa Inggeris
3) oh yaaa tak lupa jugak sibuk dengan lesen kereta and lesen motor
4) baca buku motivasi is my hobby
5) spending time with ULALA
#ini adalah sebahagian preparation untuk aku mengahadapi alam universiti tak lupa juga amalan fardhu ain yg perlu dimantapkan, amalan-amalan sunat yg lain untuk mantapkan iman dan akidah kita dlm menghadapi dugaan yg mencabar di masa hadapan kelak, kita kena get ready, saya dah, anda bagaimana ? wuhuuuuu
kesimpulannya agak pack jugak la masa aku cuti ni tambah-tambah bila ade ujian lesen clash dgn time kelas komputer n kelas languange -.- but setakat ni alhamdulilah bisa diatur semuanya :)
thanks to my parents yg sanggup berhabis duit hantar aku kelas itu ini, serius aku tak sanggup tgk pengorbanan mereka T.T sedih woooii, aku bukan anak CEO, bayangkan ayahku hanya seorang pemandu teksi, satu hari bertungkus-lumus cari nafkah, balik tak sempat rehat dah org call suruh hantar sana hantar sini
*air mata dah bergenang woooi
kita dah 18 tahun, dan kita dah 17 tahun! bukan baru 17 tahun atau baru 18 tahun,
cuba tanya diri, 
apa sumbangan aku terhadap Islam ?
apa sumbangan aku terhadap ibubapa ?
aku ni dah ready ke nak hadapi alam akhirat ?
mcm mana hubungan aku dgn Allah?
yeee ZUBAIR AL-AWWWAM ketika usia beliau 17 tahun sudah jadi panglima tentera, kita ?
SULTAN AL-FATEH umur 21 tahun sudah mampu menakluk Constatinople, kita? yg bakal mencecah umur 21 tahun ,tahap mana pencapaian kita sebagai muslim mukmin dan hamba Allah ?
astaghfirullah, kita masih lalai, byk kekurangan, jadi jom bangkit! 

kepada yang masih bergelumang dengan 'gejala maksiat' yakni couple, move on, korang boleh hidup tanpa couple, dunia tak lama dah awak, cukup-cukuplah berkasih sayang dengan org yg bukan mahram, marilah berkasih sayang dengan KEKASIH yg ABADI kita pasti takkan kecewa, malah kita lebih tenang dan bahagia, malah Dia bagi kita segala-galanya, janji-Nya sentiasa ditepati,cuma kita je selalu khianat terhadap-Nya, tahu tak kita dah buat KEKASIH ABADI kita cemburu ? kita tak letak Dia dalam hati kita, malah kita sayang kan org lain sampai sanggup gadai maruah !!!!! sahabat, sedar atau tidak, kita dah buat KEKASIH ABADI kita marah terhadap kita :( kita patut menangis sekarang sebab takut kita diabaikan oleh-NYA , yang Maha Esa

bukan ini KEKASIH ABADI kita duhai sahabat

tetapi ini, Ar-Rahim <3 mari kita bersyukur dan minta ampun kepada KEKASIH ABADI kita :) ALLAHUAKBAR


muslimah bersatu

alhamdulilah Allah s.w.t mengizinkan aku menyertai kem ni,
kem ni berlangsung selama 2 hari 1 malam sahaja di Virgo Hotel, Teluk Batik, Lumut
program nye simple as ABC sajeee
antara aktiviti nya ialah aktiviti usrah, sukaneka, dan sesi bercerita tentang sirah nabi serta hadis-2 nabi
alhamdulilah banyak jugak pengetahuan semasa aku tahu melalui program ni, apa yg aku kagum is, when the moment bila korang sampai dekat hotel untuk  pendaftaran and korang nampak
ramai perempuan pakai purdah or niqab and I was like
"aku kat arab ke weh ?"
hahaha but quite interesting, suasana yang baru apabila dikelilingi dengan wanita-wanita or gadis-gadis yang berpurdah *thumbs up!
sesi taaruf

sesi taalim, kak Hana membaca sebuah kitab mengenai hadis dan sirah nabi

the one who always beside me whenever I go and whatever I do <3

kumpulan 1 

bersama kak ainul yg comel, suara halus mulus mcm ckp berbisik, hehehe peramah dan bersifat terbuka, dan merupakan ketua kumpulan 3 (my group)

that Kak Hana (yg bwk baby dlm troly) sporting, happy go lucky, gila-gila, cuba teka umur die berapa? ahaaa kalau bagi tau korang mesti terkezuut, and oh yaaaaa this my group :) kumpulan 3

salam perkenalan

bbq time

music box time, aku kene berlakon mcm mne nak pujuk kawan yg minta 'putus kawan'
ahh >.<

aktiviti 'semakin jauh semakin sayang'

my stoking basah !!!!!!!!

ni adik-adik yg comel

bakat terpendam

my group, membincangkan isu akidah

sesi membincangkan isu akidah remaja dan yaaa itu dia, prof.shima  sedang bersyarahan HAHA

time ni kene wakafkan apa-2 barang, dan masukkan dlm kotak, then amik brg-2 secara random

bersama adik-adik kumpulan 3

kami team Muslimah Bersatu !

I got his from Mgaic Box, whuuuhuuu, from Kak Nisa <3 love it!
kenangan manis yang takkan aku lupakan adalah malam bbq, when my hunnybunny, syazwani ayeob diberi task 'describe orang sekeliling yang awak sayang'

"saya ada seorang sahabat, saya kenal dia sejak kecil lagi, kami sekolah rendah sama-sama sampai lah tingkatan 3,  dia seorang yg pandai dan alhamdulilah dapat melanjutkan pelajaran ke mrsm, walaupun kami terpisah persahabatan dan ukhwah tetap utuh seperti dulu, masing-masing ada kejahilannya yang tersendiri,macam-macam dugaan kami dah lalui bersama , alhamdulilah kini kami sudah berhijrah kembali kepada fitrah dan saya sayang die sebagai seorang sahabat" syazwani

masya Allah, subhanallah tiba-tiba rasa dihargai ngehngehngeh
then I realize, tatkala rakan-rakan meninggalkan kita, kita berasa kesorang , kesunyian
Allah mahukan kita berseorangan untuk bertahajud kepadanya, Allah nak kita berdua-duaan bersamanya 
Allah nak kita dekat dengan-Nya
now Allah has open my eyes, the one who console me when I failed to control my emotion, the one who always never disappoint me is NORSYAZWANI BINTI AYEOB NADZORI, Almdulilah semoga persahabatan ini kekal sehingga akhir hayat.

ya Allah, kau kekalkan kemesraan hati-hati ini yang bersatu dalam memikul beban dakwahmu, eratkanlah akan ikatannya dalam menuju jalan yang diredhai lagi diberkati olehmu Ya Allah,
Ya Allah, sesungguhnya aku sayangkannya sebgai seorang sahabat dan aku berharap semoga kami bersahabat hingga ke jannatul firdaus mu Ya Rab :')
perkenankanlah, amin
(doa buat sahabat saya dan rakan-rakan yg menganggap diri ini sebagai seorang sahabat insya Allah :) )

Catch Us If You Can versi Malaysia

this novel is written by profshima, the story was started when Shima (not the real name) planned a Great Escape with her beloved Granma from being seperated with authorities~~~~~~~~

#cerita di atas tiada kaitan dengan yang hidup dan mati

setelah 2 hari aku 'berkampung' di HOSPITAL TELUK INTAN menemani my GRANDMA(sebelah abah), Puan Esah Binti Gani. Allah menguji beliau dengan menarik nikmat kesihatan, iaitu Allah uji beliau dengan menghidapi demam denggi, subhanallah
as my makcik sedara sebelah emak asked "nak pulak akak jage opah?"

the reasons......
masa kecik-kecik dulu, zaman Tuk Nadur dahulu kala, kalau mak abah busy kerja opah and atuk akan jage kiteorang(aku dan adik) so setiap kali nak pergi sekolah agama opah selalu bekalkan kiteorang makanan, sooo kiteorang suke sangat bila opah ade,opah jage aku time sakit. time tu tangan aku berjahit sebab pecahkan kaca (masa aku kecik dulu aku ingat kan aku ni kebal biasalah pengaruh DVD) opah and atuk selalu tanya khabar pasal kiteorang, opah and atuk jugak selalu bagi 'mainan' kat kiteorang, 

sweet kan ?
so cucunya sekarang dah besar, time ni la aku rebut peluang nak balas jasa mereka :) 
"walaupun jasa mereka takkan terbalas" my mom said
sepanjang aku jaga opah aku, apa yg aku dapat lihat opah aku jenis yang tak suka menyusahkan orang, 

contoh situasi 1
opah : opah nak pergi bilik air kejap, opah boleh pergi sendiri, takpee (sayup-sayup suaranya)
aku : *melihat opah dengan penuh kasihan
opah : *jalan terhuyung-hayang dan hampir tumbang
aku : *cepat-cepat capai tangan dan ampu badan opah
opah : haih~~~ pening pulak dah
aku : opah.... opah taksihat lagi ni, jom akak teman

situasi 2
aku pun ketiduran di kerusi malas, tengok opah pun dah tidur, tidur punya tidur, dalam pukul 2;30 pagi aku tersedar opah baru balik dari bilik air
aku : eh? kenapa opah tak kejut akak ?
opah : takkpeeeeee, akak tidur laaa
start that moment, aku dah tak tidur, takut opah pergi bilik air sorang-2 sebab doktor pesan opah takboleh banyak jalan, kalau jatuh takut pendarahan
subhanaallah, sayup je aku pandang muka opah aku, kesian tengok opah, opah tak pernah sakit sebelum ni, fyi opah aku jenis yg jaga pemakanan *take a note TOLONG JAGA PEMAKANAN ANDA

so  pengajaran yang boleh aku share kan disini :-

1) berbaktilah kepada orang tu (ibu ayah opah atuk) ketahuilah duhai sahabatku mereka telah banyak berjasa sepanjang kita membesar, kepada yang sudah tiada orang yg tersayang takde jalan lain, kita hanya mmpu mendoakan mereka, doa dan doa, DOA kan senjata mukmin ? :)

2) manfaat lah masa sihat ni dengan beribadah kepada Allah,  beramal soleh, buat kebajikan ketahuilah duhai sahabat,  bila Allah tarik nikmat sikit dari kita, subhanallah merana kita, jadi banyak kan bersyukur yeeee :)

3) tolong jaga pemakanan yee sahabat, kepada yang anti-vege like meeeeee hehehehehhe paksa-paksa la diri tu makan sayur yeeeee mulai SEKARANG!!!!!! badan sihat boleh lah berbakti kepada agama, keluarga dan negara, insya Allah 

sedikit informasi tentang demam denggi :-
1) banyak kan minum air, minum air satu tong digalakkan. :DD
2) elakkan banyak berjalan, dan dapatkan nasihat doktor dengan segera
3) darah kuning@platlet anda automatik akan menjadi rendah dan ini akan menyebabkan senang berlaku pendarahan
*nak ikutkan ilmu biology yg aku ada, darah kuning tu blood plasma ek? mohon budak A+ biology bagi penerangan HAHA

 so tips untuk menaikkan darah kuning :-
blander ubi yang isinya warna purple > tapis > air tapisan campurkan dengan susu cair (yg dlm tin tu or apa-apa susu le) > bubuh gula > baca  bismillah > selawat > minum > tawakal
dalam 2 or 3 kali minum insya Allah darah kuning meningkat
tips ni from uncle sebelah katil opah, memandangkan anak dia pun kene demam denggi, habis satu hospital aku buat kawan  hehehehe makcik-makcik dekat wad 4B tu semua peramah, pengajaran lagi satu bila korang jaga orang sakit di wad korang dapat menjalinkan hubungan silaturahim dengan masyarakat tau ? jadi jom berbakti!!!!!   :) 
sekian <3 :

End of 2013


kalau last year holiday at Negeri Di Bawah Bayu, but this year holiday di Pulau Pinang sudahhhhhh,
habis je exam biology, I can see my parents from Dewan Besar Pengakaln Hulu with a broad smile waiting me at Cafeteriaaaaa, nampak je

"mummmyyyyy abaaaaahhh" *hug and kisss :* muahmuahmuah

hahaha, so pack punya pack, naah penuh bonet, so my dad pun terus la bawak kite orang pergi Penang, jalan-jalan makan angin, orang kate kat Penang ni 'JALAN-JALAN CARI MAKAN' je lebih, yeah that's true baby, segala bende yang takde kaitan dengan udang, sotong dan ketam aku makan. hehehehehe

here some photos to shareeeeeee
LALALALA saje bajet 'model muslimah pantai' wahahahha

my family <3

TADAAAAA !

at taman rama-rama

pintu masuk train bukit bendera

at bukit bendera

dinasourezzzzzz. raawrr

 -.- at taman rimba 



beauty as a butterflyyyyyyyyy LOLLLLL

ulat gonggok  untuk atiqah maznan 

kalau benda ni hidup, seriously aku takkan tangkap gambar binatang ni LULLL

the God's creatures

NGEEEE


suasana dalam train >.< sesaaaaaaak

scenery from on the top of mountain :))


the last day at Batu Ferengghi


peace yooow


gadis melayu youuuuuuuuuu <3

that's all for today, sorry gambar tak tersusun mengikut hari :)


Miracle episode 2

selepas solat aku baringkan diri atas katil dengan memeluk bantal sorang-sorang dalam bilik ni memang nyaman kali ni aku terbar...