Posts

Showing posts from August, 2015

street dakwah

Image
ceritanya dari dulu lagi aku teringin nak buat street dakwah ni memandangkan time asasi dulu, kengkawan aku ramai yg buat aktiviti ni dan feedback dieorng pun semua membuatkan aku 'be jelly'  jeloussssssssssssss do tapi niat sebenar bukanlah semata-mata ikut rakan :) dan kemana aku time tu? aku busy menyumbang bakti kepada KUAZ cehh acah aku tak ingat kenapa tapi time tu memang aku tak available memang rugi sgt
street dakwah mereka more to 'amar makruf nahi mungkar' dan alhamdulilah dgn izin Allah aku diberi peluang untuk 'feed the homeless' cadang nya kiteorang nak beli makanan, memandangkan bubur nasi ada lebih waktu sarapan tadi so kiteorng manfaat kan bubur nasi yg berlebihan, byk ko tau gambar hiasan
pastu from Masjid Aminah kiteorng tawaf satu taman  nak cari Lrt berdekatan, padahal masjid dgn stesen lrt tu sgt lah dekat kalau ikut jalan kebenaran tak sampai lima minit *trust me
anggap saja preparation untuk buat umrah tak lama lagi, huhuuuu doakan 
then…

bakal bergelar mahasiswa

Image
perghh berdebar bila upu result keluar Alhamdulilah aku ditawarkan ke utm dan um, both course chemical engineering
cuba teka aku pilih mana
yaaaaaaaaaa bethol!

aku pilih UM ler
so setiap kali bila aku buat keputusan nak masuk mana mna institusi aku akan dimogokkan oleh org org sekeliling seperti
"ohh mrsm susah" "woii pasum tough bhai" "um? phewwww pheww payah"
ayat ayat ni boleh menganggu menggugat tahap keyakinan aku
tambahan pulak sekarang musim durian  result upu keluar
kalau nak direnungkan kembali semua benda susah sebenarnya  kalau kita tak belajar dgn bersungguh-sungguh dan menekuni sesuatu ilmu hahahahahaha ayat mcm gudgud je sekali belajar meraung nak balik kg tanam jagung
memang aku dah lali dgr ayat peransang "UM susah" mostly yg ckp tu adalah org yg bercakap tntg org yg bercakap ayat tu
kalau aku tanya org yg betul betul sedang belajar di UM dieorng hanya mampu tersenyum kambing tersipu sipu malu cis
so kenapa aku still berkeras na…

vacation jom!

Image
kalau kat kg memang xdpt line, setibanya aku kat pekan sungkai, berdoyon-doyon lah mesej wasep masuk tiba-tiba ada group aneh terbentuk,  "vacation apa pulak ni, bukan aku takjoin ke" memandangkan rakan-rakan FP aku ni sibuk nak bereunion dan bercuti ke PD, aku tak join sebab ada urusan penting, demi ummah terchenta aku gadaikan keseronokan dunia ecewaaaaaaaaaah rupa-rupanya, vacation sepupu sepupi aku yg tercinta, hah! memang aku takkan lepaskan, setelah sekian lama tak ber-gathering, ingat lagi masa kecik-kecik dulu, tido sesama kat rumah opah main sesama atotototo comel kalah anak rozitah che wan yg bergelang emas 4k karatnya plg aku terharu makcik aku siap telefon aku suruh join dan dia sponsor segala tmbng dan penginapan, duit tangan pun siap bagi rezeki dari tuhan yg Maha Kaya, semoga Allah membalas jasa pokcik mokcik aku yg tersangat pemurah dan penyayang aku beruntung, dikelilingi saudara mara pakcik dan makcik yg sgt mengambil berat tentang diri ku dan antara satu …

hari istimewa

Image
ni memang style 'budak sekolah' punya reunion, plan bagai nak rak penyudahnya selalu tak jadi benda ni berlaku baik batch sekolah rendah, high school ke universiti
so pendapat aku baiklah kalau nak buat reunion tunggu semua stabil, semua dah tua bangka, pencen tak tau buat apa, beranak pinak mak dato datin pangkatnya, bercucu cicit, aku rasa at that moment memang best reunion, kau berceloteh mengekek dgn group wondegirls korg time high school menunjuk kau ada berekar-ekar tanah, propa anak kau kelulusan luar negara dan mcm mcm lgi benda yg korg boleh sembang
bukan apa, aku terhibur dan kagum tgk mak n ayah aku berunion, bayangkan zaman dieorng xde fesbuk twitter instagram,  and now dah berfesbuk dieorng kumpul org ramai-ramai, then terkejut tgk muka msg2, aku gelak guling-guling mesti lucu bapak, wahaaaaa 
yela kau bygkan crush kau stu kelas, kehmain hensem, then kau lost contact, xtau apa jadi berpuluh tahun kemudian jumpa tgk crush kau dh berkedut, ya ampun, dgn perut bunci…