PASUM life

PASUM life
hectic!!!!!!!!!

muahaaaahahhaha tu la ayat paling sesuai sape study di PASUM
perghh kau bayangkan, almost everyday kuliah start pkul 8 a.m , habis pkul 5 p.m tu pun kalau nasib kau terlebih baik
boleh jadi kelas kau habis pukul 6 p.m , ada pulak lab kimia, yg sgt penat! bagi aku dalam byk-byk lab, lab kimia 
plg mencabar, my fav subject!!! sbb kau kena buat sensorang siapkan then kena kemas, lepastu kelam kabut kalau 
experiment kau tak menjadi, demonstrator mula memekik countdown suruh hantar lab report dan jotter dengan kadar yg segera
kau lambat, kau kene kejar demo kau, wahahahahha, lepastu ada lab pijik, nate apa? F-I-Z-I-K, lab fizik cool sikit
haa budak hayat ada pulak lab bio, budak fizikal ? lab komputer, jadah ? LOL i mean programming-dalam-
makmal-komputer-ada-aircond alah kacang! walaupun!
tambah pulak PASUM NI RARE! 4subjek tapi setiap subjek digandakan menjadi LAPAN! YEAY!
subjek yg dipelajari untuk pelajar fizikal (kimia 1 &kima 2, fizik 1&fizik 2, komputer sains, algebra,calculus,
vector) pelajar hayat just tukar komputer sains dan vector kepada biology 1&biology 2, ni untuk sem 1
sem 2, pelajar fizikal (kimia 3&kimia 4, fizik 3&fizik 4, programming, algebra,calculus,mathematic engineering), pelajar hayat
tukar math.engine & programming kpd biology 3&4
 bagi aku pelajar fizikal lagi byk benefit kot, sebab kau belajar vector lebih mendalam, so kalau ada vector dalam
subjek calculus pejam mata je kot, and kau boleh perform lebih untuk fizik, fizik sgt byk math! then kau belajar math engine
dimana kau kena integrate smpai muntah! stakat integration dlm calculus kau guna kaki kot, HAHAHHAHHAHAHHAHAHA
pelajar hayat hebat menghafal heeeee peace-yo, jgn resis sgt weh!
ok sambung lepastu kau kena join activity kolej, PASUM and sape yg acah multi-tasking-superpower masuk sukan peringkat UM, wakil
fakulti bagai
wahai sisters and brothers sekalian,
sebenarnya
hakikatnya
hidup di PASUM sangat ENJOY :)
sumpah enjoy
enjoy to those yg sgt menghargai detik-detik menjadi SEORANG PELAJAR PASUM
enjoy di sini bukanlah bermakna tiap-tiap hujung minggu kau keluar melepak tgk wayang kt midvalley, berdatig, muka
tertayang dalam PASUM GORGEOUS, bercouple, lepak kat wangsa maju, ronggeng-ronggeng kat time square, ber-hu-ha-hu-ha
sekitar bangsar, habiskan duit KPM beli benda merapu, habiskan duit mak bapak bersuka ria
dan pergi ke tempat-tempat hiburan duniawi yg bersepah kat KL, well UM kot! keliling shopping complex
enjoy kat sini yg prof maksudkan adalah ENJOY SEBAGAI STUDENT 
student life bagi aku adalah as a student, kau ada akal yg sehat, badan yg kuat, ada la duit cukup makan
kau manfaatkan segala nikmat yg ALLAH bagi untuk mencari ilmu sebanyak mungkin, lagi hebat, kau balance-kan ilmu akhirat
dan ilmu duniawi kau,sama banyak, maksudnya, dalam kau belajar science,melukis kau cari ilmu akhirat jugak
untuk suapan rohani kau, dan kau rebut peluang mencari pengalaman, mana yg berbakat dalam sukan, kau serious dalam sukan
sampai peringkat tinggi, yg mana berbakat dlm kepimpinan, kau rebut jawatan plg tggi, mana yg taktau ada bakat apa?
haaa ni best! kau try semua benda even kau kalah dlm sukan, at least kau dh tau teknik dan strategi, at least kau pernah
handle program, tau mcm mne nak handle program dan bermesyuarat, dalam masa setahun kau manfaat masa dengan baik, smpai
aku rasa ada ke masa berhibur ? LOL! sounds kolot, but it true, berhiburlah secara sederhana ya ukhti,ya akhi:)
ok sambung
jangan jadi pelajar 4K 
kuliah
komputer
katil
kafe
so mcm mne TAK-NAK-JADI-PELAJAR-4K ?
sebelum tu aku nak share sikit, sebelum aku masuk PASUM aku memang dh letak target
1) 4.00 sem 1&2 (kalau ada rezeki)
2) menang pertandingan bola jaring (tak kesah peringkat apa)
3) jawatan (any program yg pntg dapat pengalaman handle program)
*copy-paste from my dairy
anddddd ya! Alhamdulilah dgn izin Allah semua yg aku list-kan diatas tercapai! experiment cinta 
experiment-asasi-shima berjaya! 
setakat ni aku share cara aku, sebenarnya ada org lagi hebat dari aku, ofcourse! well budak PASUM semua pepandai wooii
background semua gempak-gempak, ada yg wakil olympiad smpai peringkat antarabangsa, ada yg wakil malaysia dlm
subjek kimia, haaaa kau, aku ni jujur la, tak pandai mana *cliche 
aku nak share to those yg nak kan kejayan plus KEBERKATAN *insyaAllah
ada je student PASUM yg tak buat tutorial, tak pergi kuliah, skip kelas tuto, tidur ketika lecturer sibuk mengajar
last-last dapat for-fletttt, best kan? tapi KEBERKATAN? hmmm wallahualam :) mcm aku ckp tadi student PASUM ni hebat semuanya!
kita nak menuntut ilmu kena ada adab, kalau dengar kisah-kisah zaman nabi dulu, perghhhhh para sahabat, ulama sgt tip-top!
adab mereka ketika menuntut ilmu, sehingga mereka takkan biarkan kaki mereka mengahadap ke hadapan guru mereka! Allahuakbar!
sekarang ? pelajar tumbuk guru ? biasa-bro-kata-kau! ok malas nak kupas isu berat-berat ni xminat ha-ha
ok let start *panjang nau Mukaddimah
- sem 1 memaang pulun habis, ramai yg ingat
"enjoy la dulu sem 1, sem 2 baru struggle" tett!!! memang meleset jangkaan kau
kalau pointer sem 1 2.0 something then sem 2 kau nak target forflet memang semput tahap cipan kepanasan
sem 1 kau memang kena struggle gila-gila, sebab result sem 1 sgt berguna! kau nak apply itu ini semua guna sem 1 dulu
sebab sem 2 lambat keluar, just akan dipudate oleh pihak universiti, dan bayangkan bila kau cemerlang
sem 1, sem 2 takde lah kau kelam kabut mana, TAPI tetap kena struggle jugak WAHAHAHAHHAHAAAAAAAA
- cari kawan yg baik
sebab kawan adalah cerminan diri kita, takpon KITA JADI KAWAN YG BAIK, kawan dengan pembunuh pun iman kau masih kental ecewah
hyperbola-takraw sgt tu prof! kalau kau jenis mcm aku, yg mudah terpengaruh dn terikut org, hehehheehe better cari kawan
yg rajin study, soleh&solehah*siapalakita nak judge org solehah ke tidok,yg blh ingatkan kita sentiasa buat kebaikan,
yg baik tingkah lakunya, kita rapat dengan mereka-mereka
ni then ambil apa yg baik, sebab org-org yg Allah takdirkan untuk kita kenal semua ada sebab :)
-jaga hubungan denga Allah
kita siapa nak mendongak kepala ke atas dan mendabik dada dan fikir kau ckup hebat? kita hanyalah seorang budak hingusan
yg kelihatan dahagakan ilmu,pertolongan,bantuan dan segalanya, kita tak mampu kak,bang, Allah Maha Besar, Allah menentukan
kejayaan seseorang,semuanya dh tertulis, ada satu hadis
  "kepandaian itu suatu nikmat hatta kebodohan"
maka bersyukurlah dengan apa yg ada, banyakkan sujud, tundukkan hati,
jadikan TAHAJUD dan HAJAT roh dan jiwa kita,DHUHA nafas kita
org akan persoalkan, 
tak mengantuk ke solat tahajud? nnti time lecture tertidur? jawapan aku
YAKIN kepada AllAH, DOA anda pasti dimakbulkan, sebab org tgh sedap tidur
kau sibuk tadah tangan meminta dan merayu kasih sayang PADA YAG ESA :) Allah kan MAHA PENYAYANG
aku dah alami sendri keajaiban solat tahajud ni,
tahajud jugak
boleh mempamerkan keperibadian seseorang muslim :) tak payah buat-buat baik, kebaikan tu
terpancar sendiri dlm diri kita, baik hati maka baiklah peribadi
buat apa nak solat hajat selalu ? 
bagi pendapat ana dengan solat hajat boleh perkukuhkan lagi hubungan kau dgn Allah, sebab kau bina keyakinan,
kpd Allah lah kau hanya mampu berhajat, meminta dan meraih pertolongan dan perlindungan :)
berhajat kpd manusia ? ah! manusia sifatnya cepat berubah, hari ni mungkin dia kata baik kpd kita
esok lusa belum tentu dia suka kita 
ada ke masa solat dhuha ? packed ahh!
dah kalau kita kata 'DHUHA tu nafas kita' sempat tak sempat, kita pasti berusaha cari masa jugak untuk rebut waktu DHUHA ni
waktu dhuha adalah waktu Allah nak beri rezeki kpd hambanya, ibaratnya kau meminta dan org pula nak memberi, 
memang sah-sah permintaan kau terlaksana jua.. Allahuakbar indahnya Islam, Pemurahnya Allah :)
meh sini aku bg tips dhuha, kelas start pkul 8 kan?
so kau siap awal, make sure
 pkul 7.30 : kau dh jejak kat PASUM, dari kk11 ke PASUM mngmbil masa 15 minit berjalan
so pndai-pndai la bajet time tpi make sure kau ambil sarapan sebelum tu ye :) 
roti plus susu pun dh ckup
oh jgn lupa! smbil jalan ke PASUM dri kau mngelamun berangan dipinang anak raja or dgr lagu
tah pape better kau zikir baca al-mathurat
kemon! apps kan ada ? apa guna iphonggg memahal kalau tak manfaat kerana ALLAH ? heheh
dlm 7.45 korang dh boleh start solat dhuha,Allah tu Maha Mengetahui
korang buat istiqamah tgklah hasilnya :) tak dijangka!
-isi masa lapang dgn perkara yg manfaat

ada org lebih gemar isi masa lapang tonton drama korea smpai larut malam, ada org isi masa lapang dgn
bermain game, ada org lbh suka ber-insta dan ber-twitter, haaaaa blh je tapi jgn smpai tak ingat dunia
lepastu mula la mengeluh, "aku takde masa la nak buat tutorial?", "ish serabut do nota lecture aku byk tak lengkap"
"alamak, lab report aku tak siap lagi", padahal kau byk masa,cara aku, setiap hari sabtu adalah HARI TUTORIAL SEDUNIA, dri
pgi smpai malam aku akan siapkan tuto, ptg jumaat aku free, aku akan siapkan lab report, so ahad free kan? take time for
yourself :) then mlm tu kau dh blh start buat revision, and setiap malam aku akan buat revision apa yg aku
belajar pgi-ptg tadi, mana yg still xpaham aku take note dan esoknya aku jumpa lecterur dan lengkapkan nota <--- valid time sem1 je, sebab sem2 aku dh busy
disini nak cerita sikit
masa sem 1 memang byk masa lapang, time tu aku duk kk12 so aktiviti xbyk untk plajar PASUM, just kalau ada pengisian aku
pergi, then aku ada join usrah, mula-mula dulu aku layan je drama-drama kat tv tu sbb byk msa lpng
then otak aku pun bru nak berkembang, lepastu masuk bulan ramadhan
aku rebut peluang jadi AJK IHYA RAMADHAN, dapat la title 'Timbalan Pengerusi Biro Multimedia' so kat situ aku dah busy
buat program, takdelah aku layan movie-movie or drama dah time tu, baru tau masa itu emas, ada je masa
aku akan buat study group, buat revision, lengkapkan segala benda
masuk sem 2, JENG JENG JENG, aku suka sem 2! bila dh pindah kk11, mostly penghuninya budak PASUM, then program pon korang
yg handle sendiri, Alhamdulilah, ada org tarik aku masuk KEP (JKP Kerohanian & Perpaduan) aku pernah juga
terfikir nak jadi JTK, tapi bila mengenang kan experiment-student-life
aku ketika di MRSM dlu, hehehhe better aku start dri bawah dlu
so kebetulan time tu KEP handle byk program, smpai kdg-kdg aku&kengkawan tak lepas tgn, padahal time tu aku
just setiausaha Festival Islam je punggg! program 3 hari berturut-turut, disebabkan harapan kami tinggi
dalam menyebarkan dakwah islamiyyah peringkat asasi maka byklah yg bermain dlm fikiran kami,
time tu memang jadual belajar aku lari, tuto aku tah kemana, lab report tah kemana
memanjang meeting tak habis-habis, tambah pulak time tu aku sibuk dgn training netball
hehehhe aku masuk SUKMUM, gian nak main netball, dapat la tempat ketiga Alhamdulilah ingat sonang
nak lawan akak-akak fakulti tu, bayangkan, habis training pkul 11 mlm sambung meeting kat pondok bncang pasal program
yg tak lama lagi nak menjelang, 
tada!!! time ni korang akan mengalami tekanan "AKU RASA AKU NAK
QUIT BERAKTIVITI! STUDY AKU TERABUR! AKU STRESS! AKU ITU INI" 
"CEPATLAAAAH HABISSSS PASUM!!"<--- ayat ni selalu terkeluar dri mulut aku ahahhaha
time ni memang aku muhasabah balik, dan sebenarnya Alhamdulilah im on the right path, sebab kau busy dgn benda yg berfaedah
cuba kau tengok sekeliling, kengkawan kau ada yg busy berchatting,tgk drama,keluar tgk wayang,melepak, so mana yg better ?
Allah bgi kita akal untuk pilih mana yg baik dan buruk, maka pilihlah :) 
-berkat doa ibu bapa
haaaaaaaaaa ckp pasal mak ayah, doa mereka sgt mujarab, kau taat mak ayah korang in sya Allah bahagia dunia akhirat
korang,kalau nak pergi mana buat apa, inform la kat parents korg, even aku nak keluar beli kasut pun bgi tau ayah aku
sebab aku tau,parents aku mesti risau, hormat mereka dan selalu minta maaf :)
-banyakkan bertanya kepada pensyarah
nasihat aku, korang selalu la duduk depan, sebab senang korang boleh direct tnya pensyarah, kalau duduk
belakang korg senang tertidur, sebab kat depan korg eye-contact dgn pensyarah, berani kau tidur? walaweh
ada je yg tidur even duduk kt dpn, tpi at least kau behave, apapun ikut keselesaan masing-masing :)
kalau dulu, muka kiteorang bertiga je yg selalu duk depan aku,iman, hidayah, yela org akan pndng
korang skema,budk rajin and puji-pujian malah ada juga keji-kejian, yg pntg ADA-AKU-KESAH, memang
bab bergosip kiteorng agak ketinggalan sebab duduk depan xmenyempat nak bersembang main jeling-jeling
lullzzz
-banyakkan membaca Al-quran
satu hari at least satu muka, setiap kali lepas subuh dan maghrib bacalah al-quran, selemah-lemah iman :)
al-quran kan penawar, jadikan amalan juga boleh menajamkan fikiran anda :)
-lapangkan masa anda untuk mendengar tazkirah
kat kl ni bersepah ceramah dari pak ostad yg plg popular smpai la pak ostad yg rare, kat UM pun byk
maka rajin-rajinlah memantapkan rohani kita semua, bukan apa, TUJUAN KITA HANYALAH SATU
iaitu REDHA ALLAH, kalau kau terpaksa berjalan kaki jauh pun maka pergilah
"berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan mahupun rasa berat, berjihadlah dengan harta dan jiwamu dijalan Allah
yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui (at-taubah:41)" <-- pegang ayat ni
pasakkan dalam hati :) sesungguhnya JANJI ALLAH itu PASTI
so rasanya setakat ini saja, well it become my hobby to sharing everything, because alhamdulilah i love my life
and aku bahagia :) so aku nak korang rasa juga kebahagiaan tu, takperlu ber-couple untuk rasa cinta
cukup CINTA ILAHI yg SENTIASA menyalur dalam darah kita, takperlu nak mesej ajnabi isi rasa kekosongan 
cukuplah Al-Quran menjadi teman, jaga akhlak,jaga adab,jaga hubungan dgn Allah maka terjagalah hubungan kamu
dengan manusia,INGAT!!
tujuan kita satu REDHA ALLAH,maka jauhi segala larangan-NYA,bebrbuat amal kebaikan,muhasabah
dan teruskan mujahadah!
PERJALANAN KITA MASIH PANJANG
perjuangan memerlukan perngorbanan :)
akhir kata, selamat maju jaya, be good muslim and muslimah, maaf kalau tersalah kata :)
#ukhwahfillah #hambaAllah

oh puterissss




Al-kisah chef terbilang, my mom, datin paduka hanizah abdullah mengajar
puteri-puterinya belajar memasak, al-maklum puteri sulung, kate shima menganggur buat sementara waktu
selepas tamat pengajian nya di universiti terbilang lagi gemilang, Universiti Malaya Oxford *nakjugak
di Malaysia Kingdom *berdekatan dgn planet zulhal

manakala puteri bongsunya, Aini middleton kaki menyibuk tunjuk skill ala-ala.. padahal!

puteri bongsu : mak, sayur ni nak masuk waktu bila.. maaaaak, adik kacau eyy kuah ni, maaaaak ni camne nak potong,makk.. 
maaak, maaaakkkk


datin paduka ibuku : eyyyy kau yg masak aku pulak yang panas

#rating kalah astro ria

sabar dek ujian

suatu petang yang hening, redup, tenang sangat, angin yg mendayu-dayu, ibu melihat si kakak yg sedang terbaring di sofa
"kakak, dah tu, jgn tidur lepas asar, meh sini duk kat buaian dgn mak ambil angin"
si kakak pun terus basuh muka dan capai cardigan&tudung, duduk sebelah ibunya di buaian
si ibu dan si kakak termenung sekejap, sambil menikmati keindahan alam, suasana kampung yg sgt menenangkan, bunyi cengkerik, bunyi burung
haaaaaaaaaaa "mana dapat do suasana mcm ni kat KL" *keluhan hati kakak
kakak mulakan bicara "mak, tadi zohor akak dgn opah dgr ceramah kat radio" memang kebiasaan kakak akan menemani opahnya mendengar tausiah kat radio 
di ruang tamu bersama opahnya
si ibu mendengar dengan kusyuk, apa yg cuba si kakak sampai kan
kakak sambung bicara 
" ustaz cerita, suatu hari Aisyah isteri nabi, minta izin dgn Rasulullah untuk pulang ke kampung, sebab nak jumpa dgn ayah dan ibunya
dan nak kepastian tentang fitnah yg Aisyah dengar pasal org mengata die, so Rasulullah pun izinkan, bila dah sampai Aisyah tanya kat ibu die
"ibu, benarkah apa kata org itu?" Aisyah tanya pasal fitnah tu kat ibu die, lepastu ibu Aisyah jawab " Aisyah, biasalah tu, bila kita ada
ramai madu, org akan kata macam-macam" maksudnya kan mak, ibu Aisyah mengiyakan fitnah tu, so Aisyah sedih sangat, nak tau tak apa Aisyah respon?
lepas dengar je apa ibu die kata, Aisyah sebut "Subhanallah" LEPASTU Aisyah sedih sgt, Aisyah menangis, sedih sampai malam dan hari berikut" 
ibu "ermm, conclusion cerita ni?"
kakak " ibrah yg blh kita ambil kat cerita tadi kan mak, kita sebagai perempuan jgn cepat melatah segala fitnah yg menimpa"
ibu memikir sejenak "hmmm, betul" then, mak relatekan dgn masalah yg mereka hadapi, sungguh menyentuhkan perasaan betul!
kakak sambung "lepastu ustaz pesan, apa je yg terjadi kena sabar, sebab kan, ujian yg kita kena ni kan mak kecil sgt jika
nak dibandingkan dgn ujian Rasulullah" *mata si kakak mula berkaca dan bergenang airmatanya
ibu membalas "betul tu, Rasulullah kena jerut leher, nak sampaikan dakwah nak sampaikan Islam susah sgt, kena baling dgn tahi unta,
setakat fitnah yg timpa keluarga kita ni apalah sgt, akak, akak kena kuat tau, kalau kakak lemah mak pun lemah, kita telan je semua ni"
kakak jawab "betul mak, sebab lepas hujan kan ada pelangi, mak, akak tak sabar nak tengok pelangi lepas ujian ni" dari tadi si kakak menahan
airmatanya kini, mengalir juga di pipinya, cepat-cepat die usap airmata tu, cehh, konon nak nampak gagah, bila Allah bagi GEDEBUK! secebis ujian kan bahu 
baru tahu iman kita tahap mana
lalu mereka berfikir sejenak, ibu dan kakak sama-sama menyebut "SUBHANALLAH" mereka tersenyum
tiba-tiba opah dtg 
si kakak pelawa opahnya dgn senyuman dan wajah yg ceria "eh opah! meh dok sini"
si opah dan si ibu rancak berbual petang itu, si kakak apa lagi, ambil kesempatan duk luar cari LINE ber-wasep dgn sister fillah die, hehhehhehhe
ok
*profshima masuk line
ok dah, takmo sedih sedih, mari muhasabah kejap, tah kenapa lately ni aku suka termenung sendiri,mengenangkan iman dalam dada,
bukan apa, aku rasa iman aku jatuh, lepas balik dari UM, habis MSKP
mutabaah amal aku semua lari *tunduk pejam mata
nak mula balik aku terpaksa mengambil masa tiga hari untuk sinchronize kan semua, perghhh beratnya kau jgn tanya
mcm kau letak 10kg beras atas bahu kau, malah lebih berat! sampai adik aku mula tegur
"mana NOOR HASHIMAH yg dulu?" *sakitnya tuh disni naaaaahaaaamek kau!!! agaknya aku terbawak-bawak perwatakan Miss Kate ke rumah LOL
lepastukan, ada ke patut aku tunjuk semua tarian yg aku belajar time MSKP kat mak n adik aku, WAHAHHAHAHAH
engkorang patut tgk muka mak aku, terkejut beruk kauuuu
 and mak aku tanya
"kau berjoget, menari buat maksiat ni, dhuha kau buat tak? baca al-quran tak?"
adik aku geleng kepala, terhibur tgk aku menari tarian High School Musical Dan Mohabbatein
perghhhhh ayat mak aku tu memang pedas! tu yg termenug seharian ahhahaahha
kadang-kadang diam itu perlu, dengar isi hati kita cakap, tanya iman kita APA KHABAR?
kadang-kadang menangis itu perlu, tanya diri, Ya Allah apakah pengakhiran hidup ku? dan mengenang kan kembali dosa
TAPI INGAT!
setakat menangis dan termenung tanpa ada usaha untuk menjadi lebih baik pun takde guna, 
jadi pasakkan dalam hati sentiasa nak jadi lebih baik dari semalam :)
segala ujian yg dtg dlm hidup
untuk ajar kita, bahawa Allah Maha Kuasa, ada yg Maha Hebat 
untuk hapuskan dosa kita
untuk mematangkan diri kita
untuk sedarkan kita, kita ni hamba, ada Pencipta, tundukkan hati tu
untuk bersihkan hati kita
sabar dgn ujian yg menimpa kerana ujian itu kemuncak segala sifat mulia,
sabar itu datangnya apabila, kau diam tanpa mengeluh, kau mengadu pada Yang Satu,Allah s.w.t
ramai yg salah anggap erti sabar
 bila kau menyebut salah org itu kepada org lain lalu kau kata "aaaah sabar jela"
tettt!! tu bukan sabar!

jadi kekal tabah dan sabar okay ukhti?
#sisterfillah
#prayforsabah
#hambaAllahDiUji
#Muslimahgagah

Biro Disiplin dan Keselamatan(DECAY) MSKP 15/16

First impression DECAYIANS
*sorry, actually aku suka cerita sambil share gambar, kali ni aku taksempat nak upload gambar akak-akak dan abang-abang hot ni semua, 
so
aku buat ni sebb atas permintaan kengkawan aku, kalau tak memang idokk le teman nak buat, tah kenapa lately ni aku malas nak menulis blog
mana tah pergi semangat berkobar aku "blogger havoc" 
okay so nak start dari sape? ok lah let start with ketua, ketua yg bertanggungjawab mengheret aku dalam group 'malaikat' ni
FAIQ - mamat ni aku kenal pun sebb KEP, pertama kali bila pengetua KUAZ ckp faiq PENGARAH KEP i was like " :O biar bonaaar ?"hahahah sebab xde gaya pak ostad pun
hell yeah, aku streotype sgt kot, asal kerohanian je kena beserban, inche kopiah, berjubah.. sebab kalau engkorang usya mamat ni just like the other guys,
 ok so nak dijadikan cerita aku n faiq dah banyak berkolaborasi meng-handle progrm so die dah tau kot perangai aku
macam mne, bukan apa.. the way die ckp bila dh fedap "alaaaa kau tau jela shima mcm mne" wahahhahha kurang hajor, mcm terok sgt peghangai aku
conclusion faiq ni bgi aku mcm ABNG LONG, idk how to explain, just imagine, dalam family tu, 
ada ABNG LONG yg bertanggungjwb menjaga adik-adiknya,
so itula FAIQ :)
HALIM - hmmmmmmm mula-mula bg aku mamat ni kerek, dgn rambut pnjgnye, dahla JTK wahahahha sorry lim, yg bestnye kwan aku selalu ngumpat mamat ni
well halim satu group tutorial dgn kwn aku sorg ni, and kwn aku ni asyik gaduh dgn si halim, nak dijadikan cerita, bila kwn aku ni bengang gaduh dlm wasep
die cerita la kat aku, at that time aku tak kenal langsung halim, i was like "mamat yg tinggi lampai tu eyy" pumpang pumpang
satu biro dengan die, dah knal, ok je mamat ni.. sporting.. senang ajak bersembang.. kalau faiq abang long die ni adik la bagi aku... but he a good adviser
aku just curious mcm mana nak tinggi mcm die :O ?
SAIDO - kau ada eyy waktu asasi dulu ? hahhahaha muka pandai, baik, innocent, hah!! konfem! budak hayat ni pewiiiiitttt~~~ sah-sah aku jarang nmpk.. sebab 
 lelaki hayat tenggelam timbul.. ermmm rasanya tu je kot sebab aku tak kenal mamat ni sgt, 2 mnggu je sempat bersua kenal, ayway, congrats saido!
byk betuii iv die dpt, hebad!!!
SHAHRIL- die ni memang dh lama aku perasan, satu kuliah just xpernah tegur je, tpi bila dh kenal, mulut mcm longkang, ada ke patut die panggil aku mangkuk
sebab aku tutup walkie talkie time peak hour *ehehehe my bad..die ni suka menyakitkan hati aku dalam decay, kerja tiptop la, bagus betul, full of commitment, 
kalau dlm family die mcm ABANG NGAH yg menyakitkan hati LOLLZ
AIDIL - ni lagi sorang, kau ada eyy waktu asasi dulu ? till now aku xtau status die fizikal or hayat, let me guesss, muka ganas garang mcm bapak org, hah! konfem! fizikal
ken ken ken... ken-tucky fried chicken! yeay betul! haih, baik sgt la mamat ni, kaki gitar, walaweh, engkorg patut tengok muka die, garang weh kalah hulk
dlm DECAY die xbyk ckp so aku xtau nak describe apa eheheheh tu je kot, pandai main gitar, jelous do.. aku dari dulu aku memang teringin nak belajar main gitar, 
sebab nnti oneday bila aku dah pandai main gitar aku nak nyanyikan satu lagu khas buat yg tersayang ehiks! tapi till now tak berkesempatan *sosad
AKMAL - maaaaaaaaaal~ hahahha aku selalu sebut nama mamat ni sebab akmal seorng yg sgt prihatin, and senang untuk di-minta pertolongan eh mcm paria ayat..
akmal satu group tutor dgn aku, well, mal terkejut tengok perangai aku diluar waktu kuliah dan kelas tutorial, wehhehehehhee he was like "ni ke shima yg aku kenal?"
ya rabbi, aku bukan bidadari bro.. hahhahaahha ermmm apa lagi, mal, you are soooo nerd and kawan yg baik.. nak tau? kwn aku ckp kau chomel, eyyyy peghasan letteww
mal banyak tolong aku dari segi study dll, oh btw die ada payung pedang style do!
ACAP - hak alah! kasanova PASUM ni? sape tak kenal do, kejap lepak dgn perempuan ni kejap lepak dgn perempuan tu, hahhahahaaa bila dh kenal, best kwn dgn acap ni, memahami
hati perempuan *muntah hijau.. mulut potpet kalah perempuan ada gaya konduktor bas yg berjaya dn terbilang, sumpah overshadow gila la mamat ni, kengkadang
aku jeles tgk die "mcm mne je kau kawal ramai audience" well, itu yg hebat bila nak ckp psl acap.. bagi aku acap ni budak nakal, tapi nakal yg berisi MAYBE, 
aktif dlm meeting, and tiptop jugak kerja die, full of commitment, aku suka bincang dgn acap sebab die cepat buat keputusan.. thumbs up gap!
KHAIR - nickname NGAT, MC Malam Emas, aku pernah nmpak time MHS, lepas tu xprnah nmpak dah, aku ingat die hayat..
satu group PERAKIANS, bila time bengkel FP ritu kumpul ikut negeri kelahiran, jumpa balik, ala-ala throwback
"eh mamat ni la" cara die introduce pun sama mcm MHS ritu, kawan LOPAAAAA, mak aku dalam kelas AF2 hahahaaaaa 
dalam group decay, byk main mamat ni, ya Allah buat org gelak no.1 .. ada satu malam tu aku stu group dgn die untk perbncangn hri pndftaran..
kiteorng xtau skop kerja kiteorg apa, dpt sembang dgn Ngat memang boleh terseliuh small intestine aku asyik gelak, smpai menangis, perghh lagho sgt time tu hahhahaha
tapi bila bagi kerja memang boleh diharap, mula-mula aku ragu-ragu jugak, Ngat ni dahla muka xbengis asyik buat lawak budak nak dengar ke?
bila dah kerja.. ok je, Ngat buat kerja dgn baik, bagus anak mak ni...LOL.. suka kwn dgn NGAT ni.. teringat pulak kwn aku kat MRSM dulu suka hiburkan aku bila aku tgh 
stress,sedih,depression etc
TOM - tom ermmmmm rare jugak nama tu, pernah nampak kat PASUM LOL, yela asyik berkepit dgn perempuan, oohh bru tau tu geng die hahahhaah "yela, budak hayat" tapi xpernah tegur,
baik jugak mamat ni, kalau nak minta tlg senang je, bagi aku tom 'like a cool kid' cehhhh, tom dah ada kereta sendiri bapaaak aah lawa siot, mamat ni pun suka
buat lawak sepupu sepapat dengan NGAT, asyik buat lawak je keje
for boys, faiq abang long, halim adik yg harus sentiasa di-beri peringatan drpd abang, ax abg ngah, ngat adik plg kecik yg abg-abg die kena jaga mkn die, wahahhaha
yg lain ibarat kwn-kwn yg baik :) so jom ceghita pasal the gurlszzz pulak


girlszzz, boleh tak aku nak ckp semuanya SU hahahha bagusla dieorng ni, dtg kat aku "shima, ada benda tak nak tolong" haaaa kau jgn ditanya habis semua kerja SU aku bagi 
kat dieorng semua, smpai aku takde kerja, jahat kan aku? aku tau... then aku tinggal finalise dan email kepada SU MSKP hehhehe tapi sikit pun aku xde niat
nak buli ke apa, dieorng pun faham, aku ni kalau dpt kerja then mula la kelam kambut,frust mcm mana nak setel semua benda *bak kata dieorng.. i think i should know how to handle my self first
hahahahaha  memang ye pon ^_^ "ajenye yeee"
IMAN - sis ni sahabat yg baik, org yg plg sabar melayan kerenah aku hheehhee, pergi mana-mana memang together dgn aku, ibaratnya "ada shima adalah iman" atupun 
"dimana ada shima disitu ada iman" bukan apa, kalau iman xde dengan aku, org lain akan tanya "mana iman?" ngehehhehe sweet kan? iman selalu ingatkan aku byk perkara
aku ni pelupa tegar, Tokoh FI taaaauuuuu pewiiiiitttt... iman sgt jaga makan aku, sebab nya aku ni byk benda alergi tapi telan jugak, lepatu
mlm mula la semput, bibir bengkak, bdn gatal-gatal, tekak gatal.. hahahaha tu yg kne membebel dgn iman, dh mcm mak aku kat PASUM, kalau dh tokoh mesti la 
kerja tiptop kennn
NAZATUL - akak panndai ni, die suka pggl aku intan sbb muka dn perwatakan aku sama mcm kwn seseri die ^_^ bagusla naza ni, bagi kerja apapun boleh buat, selalu tolong
aku buat kerja su, smpai tgh mlm, iman naza n Z byk sgt jasa dieorng buat kerja SU ni, well aku bukanlah pakar bab-bab SU :( naza ni suka puji aku tinggi menggunung
hahhahaaaaa padahal aku xdela hebat mana,takde la puji apapun, ayat yg plg aku ingat "shima ni nmpk je ganas tapi dgn kiteorng die lembut sgt, dgn lelaki je die keras" LOL
yg sebetulnya naza ni suka menyenangkan hati org :) thats the truth.. suka kwn dgn naza, kiteorng share minat yg sama tau, i mean
bukan hobi tapi cita-cita :) KITEORNG SAMA-SAMA BERHARAP, dapat masuk UM, dlm course CHEMICAL ENGINEERING, takpun sama-sama dapat UTM, course yg sama ehiks! 
C to the O to the M to the E to the L
AINCHOW - hai ain, teman seperjuangan, kalau aku tgh marah ain pandai tenangkan aku, eh aku cepat reda tau, "sokay shima, everything just gonna be fine, no, shima xperlu rasa
sebersalah, suara shima kan memang pitch die tggi mcm tu, xpe dieorng faham, shima bukannya marah, marah pun ada sebab, naaah nak gula-gula?" terus aku tersenyum kau tau? tak kenal
lama pun ain ni, tapi die dah blh detect org tu mcm mne and tau mcm mne nak handle, ain belajar mana eyy teknik tu ? hhahahhaa vegetarian, sumpah salute doh kat ain
semua jenis sayur die telan, aku tgk pun mcm nak termuntah *aku anti-vege.. especially bila die telan sayur hijau yg pekat dn ada bau.. aku suka sayur yg xde bau sayur, 
org anti-vege je yg faham statement ni LOL.. OOOH HA! ain speak chinese dgn family die BRAVO!!!!! 
INTAN - kenal time FI tapi tu pun xpernah sembang berborak, usya dari jauh "ooooh tu intan khusna" haa mcm tu la.. aku suka slang kedah, bercita-cita nak cri org kedah aku ni
hahahhahaha and she know that.. ehikss! aku suka dengaq slang kedah dia, perghhh pekat bakhang! but still xboleh lawan kepekatan slang kawan aku, IRSYAD dan CAMPOQ!
WAHAHA intan ni kuat bangkang, kalau aku kata A, ada je idea lain ckp "B pun okay gak" ok peh? ada org mcm ni la baru A-D-V-E-N-T-U-R-E kerja kita, the gurlszzz kerja memang
boleh diharap *proud
NURUL - xpernah nmpk sebelum ni, hayat for sure, sebab xpernah nmpak, eceh..ermmmmmm dalam decay, bagi respon yg baik, so tu jela first impression aku hahahhaa 
sebab bru kenal and tak pernah nampak kahkahkah
ZALIKHA - halamak keknis ni, kalau aku jadi laki, boleh cair doh dengan minah ni, mcm mana tah nak lemah lembut seayu kau ha? kau guna terlajak laris eyy, 
sampai sekarang aku tak puas hati dgn minah ni sebab kan game "mati atau tak" die taknak bagitau aku teknik game tu, dah la aku lembap ya rabbi game-game IQ ni
Zalikha sanggup berkorban demi aku tau, caring sangat, aku ingat lgi masa aku demam ritu, dekat 3hari aku xmakan nasi, just minum air, then die belikan aku makanan 
(roti,ais lemon tea,sneakers,cadbury) dgn harapan aku makan, tpi malangnya, die dtg dorm aku, tgk bungkusan tu aku xsentuh pun LOLL muka die kalau engkorng tgk
sedih gila, macam nak telan aku, hahahaha terus aku minta maaf, aku suka panggil die Z, Z kawan yg baik, pendengar yg setia 
MUSHY - sape xkenal DIVA PASUM ni, hahahahaha aku panggil die diva sebab time dinner perghh dress die memang xnak kalah, hahahahaha memang berani betul minah ni bab bergaya no satu
mushy ni lagi laaaa, kalau si Z lembut die tahap kek span mushy lembut die tahap kapas kot LOL 
hehehhehe aku rasa aku terlalu tegas la, sebab ritu aku tegur die jgn lambat, tah apa aku buat sampai die menangis, xtau la die menangis sebab apa
tapi tangisan dan airmata die buat aku terasa "aku kena bertanggungjawab setiap tetesan airmata itu" hahaha
eh kau jgn memain tau faiq tegur kau boleh cair,
tapi aku kau jgn harap, HAHAHAHA aku rasa kena belajar dgn faiq ni mcm mne nak ambil hati wanita ehpulak?! aku start kenal mushy dari halaqah, kiteorng satu halaqah dgn kak Alia :)
dari situ dh kenal, kalau terserempak tu ada jugak tegur-tegur, mushy ni baik org nya, kadang-kadang aku terhibur tgk perangai pelik minah ni LOL ;D
last but not least, aku nak minta maaf atas kesilapan aku, komen-komen aku tulis psl korg jgn ambil hati, anggap saja sebagai hiburan
to guys, mana yg terasa dgn teguran aku, time aku meninggi suara ke ada yg terasa smpai skrg ada rasa dendam, haaa pm aku jom settle cara jantan hhahahahhaha
oohh jgn high expectation sgt pasal aku,aku byk kurang, dulu aku sgt nakal org nya, kengkadang terbawak perangai tu smpai mcm tak sesuai dgn personaliti muslimah 
minta maaf ye, aku punya nada suara memang kalah komander kawad kaki
to girlssssss, aku sayang korang sangat-sangat, sorry tau mana-mana muslimah decay yg terasa dgn aku, aku minta maaf
semoga kita semua ketemu lagi, at that time semua dah jadi org hebat, dan masing-masing dikalangan kita
semangat dan berkobar dalam medan perjuangan untuk memperjuangkan
agama tercinta yakni Agama Allah yg satu, in sya Allah
 #rakansperjuangan #functionhebat #pejuangAgamaAllah
#muslimSejati #MuslimahGagah

FP MSKP 15/16

3minggu mereput di kuaz, seminngu bengkel fasilitator pelajar, seminggu persiapan MSKP, seminggu MSKP
nate apa MSKP tu?
MSKP stand for Minggu Suai Kenal Pelajar, untuk pelajar asasi UM
ok so let start story morry
start dengan minggu bengkel fasilatator pelajar dulu,
ini kumpulan 10, ni la first time aku kenal PAAN the avengers, aku baru kenal sape ainun, qiels and arina, sungguh setahun aku di asasi aku tak tahu wujudnya manusia2 ni,  HAHA maaf, bukan apa
mostly dieorang from HAYAT so agak rare la muka , yg depan tu FP SENTRAL, kiteorng pggl BOSS, boss dulu FP kiteorng now jadi FP kepada FP, hamekk kau

seminggu bengkel FP, boleh la banyak benda aku belajar, ice breaking yg berkesan maybe, mana taknye, bila dah berpisah till now still contact, masyaAllah, dalam group wasep kalau tak seribu notification aku memang tak sah, disebabkan group FP ni 
kira memang dah kamcing habis la kiteorang semua 102 org ni,
sweet babe
 banyak muka aku xkenal at first, dah kenal, tak kenal maka tak cinta dah kenal takpe

ok next
minggu persiapan, well aku terpilih masuk biro disiplin dan keselamatan, memang dari sekolah menegah > mrsm > fp muka ni la cop disiplin, tapi ni pilih secara random, so ada hikmah, 


 specialnye biro ni, kuasa kiteorng pegang WAHAHAHAHA *gelak syaitonirojim
and engkorang kena panggil kiteorng miss or sir, nama dan identiti kiteorng harus disembunyi aku taktau apa motif, tapi tu la rare katenye, and our biro also known as DECAY

belakang dari kiri (miss el,miss eye,miss kate *acah kate meddliton, miss nina,miss miu,miss naz,miss shu,miss Z - depan dari kiri sir john,sir ngat,sir am, sir joe, sir lim, sir gap, sir az, sir tom)
*maaf ukhti, i have to conteng-conteng because iloveyou nina!

biro ni sangat la gila, time meeting semua biro serious kiteorng paling tak serious buat lawak memanjang, memang boleh ber-six pack aku gelak smpai pecah perut, time fp lain mainmain kiteorng pulak serious tah kenapa mcm tu aku xpaham, sgt happening gila teramat happening sungguh happening *menunjukkan sgt happening LOL

yg pling bangga aku rasa ramai yg support kiteorng punya prinsip, kiteorng ada cara tersendiri nak disiplin bebudak and alhamdulilah student pasum kali ni senang dikawal dengar cakap, punctual and hell yeah! we made it guys!! stakat ni takde isu fp gaduh dgn students thankGOD


memang kiteorng meeting smpai 3-4 pagi, ada jadual sentri (berjaga malam) memang semua kepenatan, at last memang tak jalan sentri kau ingat robot? agaknya kalau jadual sentri berjalan zombi dah kot DECAY,

SO ni la ofis kiteorng selama seminggu, menyiapkan kertas kerja biro dan slide, meeting smpai 2-3 pgi, mkn sesama, borak menyanyi melalak semua kat sni, sampai ada org takut nak masuk ofis ni, sebenarnya board2 tu untk tampal kiteorg punya catatan, tpi disalah tafsir kata kiteorng asobiah sgt, 
whahahalaaawehh 

meeting setiap biro

so ni la kerja aku, ala ala rela, dengan walkie talkie di tangan, aku KAK YONG kat kawasan BS ni
kau menyalak aku pancung, WAHAHAHHAH

ni malam terakhir kami berkhidmat sebagai FP, ni la barisan FP 102 org yg perlu mengawal 1800 pelajar
PASUM, penat tak penat ?

malam berikutnya, kemas la dewan dan bilik ursetia, SU siapkan laporan, 
then makan pizzzzzzzzzzzzzza! yeay!


then esoknya kiteorang plan pergi sungai chiling



the girls have some fun tanpa lelaki, sumpah heaven! LOL










ok so itu saje, sepanjang MSKP tak menyempat aku nak tangkap gambar, maaf. apa pun banyak experienced yg aku dapat, bykbenda aku belajar, kenal ramai org, layan bykkerenah pelajar fuhhh
#brothersister

Miracle episode 2

selepas solat aku baringkan diri atas katil dengan memeluk bantal sorang-sorang dalam bilik ni memang nyaman kali ni aku terbar...