qada solatmu

for this entry I'm wanna talk about, 
"QADA SOLAT MU YA MUSLIM"
since just now I've update status about that so why not I didn't share right ?

*can I continue my dakwah in malay ? because I'm still 'merangkak-rangkak' learning english and speaking since my languange class is not end yet 

apa maksud qada ?
BAHASA = menunaikan dan membayar
SYARAK = menunai ibadat diluar waktu atau masih dalam waktunya
kita wajib meng'qada' solat sama ada tinggal secara sengaja mahupun tidak,especially kepada yg terlupa dan tertidur sangat-sangatlah wajib yee. Allah itu Maha Penyayang wak :)

andddd siapa yg sengaja tinggal solat contohnya mcm ni
*dh masuk waktu "aaah malasssnyee nk solat, nnti-nnti jela, sembang boleh qada" *nmpak tak betapa gemuk setan die ? hehehe
org jenis ni kalau die qada solat pun ada sesetengah pendapat ulama' TAK SAH,  naaah hamek kauu, ia harus memperbanyakkan solat sunat ..peringatan! HUKUM ALLAH jgn ambil ringan, kita sedang berhadapan dengan hukum YANG MAHA BESAR
menurut mazhab jumhur pula ia berdosa dan WAJIB mengqada solatnyaaa
kire conclusionnye, kau sengaja tak sengaja QADA JUGAK SOLAT KAU TU !!

so prof, how to qada our solat ?
okay let me tell you, qada solat ni sama je mcm mana solat fardhu dilaksanakan, contoh nye tertinggal solat zuhur 4 rakaat, maka qada lah solat zuhur mu yakni 4 rakaat jua, tayyib
niatnya ialah "sahaja aku solat fardhu zuhur qada 4 rakaat kerana Allah taala" *ikut waktu la yeee ini sekadar contoh waktu zuhur
jadi bila boleh qada solat ?
anytime my dear, kecuali waktu terbitnya matahari dan terbenamnya matahari, waktunya mcm la jugak kita solat taubat :)

okay mari aku kongsi sedikit
si polan ni dia sedar dulu dia byk tinggal solat especially solat zohor dan asar, oh die ingat lagi time tu die tingkatan dua, sekolah sesi petang pulak tu, masuk kelas dlm pkul 2, can you imagine mcm mne nak rush ? masuk wktu solat pulak pkul 1.30, kene kayuh basikal lgi, ahh sempat ke? tambah-tambah time tu budak lagi so si pulan ni kebuntuan, kalau sempat,sempat la,kalau tak sempat solatla kat sekolah
okay, so kat sekolah member pulak 'kaki ponteng solat' naaah lagi sodap la setan menghasut ye dak?
si polan ni pun hanyuuut, tiba waktu rehat, cikgu pesan
"awak semua jgn lupe ye solat asar lepas rehat"
mula-mula tu bergerak jugak la kaki ke surau, gagah kan juga kaki tu, tapi lama-lama si pulan ni hanyuut dek terikut-ikut kawan-kawannya, Nauzubillah

sekarang dah besar, Alhamdulilah byk sifat jahiliah dlm diri si pulan ini telah di'nyahkan.. ramai jugak ustaz-2 dan ustzah-2 menegaskan
"qada lah solatmu!"

ayat plg terkesan
"Allah bgi kita peluang kehidupan, as you can see now we're still alive, Alhamdulilah, sedangkan manusia yg dalam tanah berebut-rebut ingin mengqada solatnyaaa, kita yg hidup ni masih lalai lagi" -ustaz dot dot dot 

bayang kubur je dah ketaq-ketaq lutut,  tak terbayang azab dlm kubur, kawan-kawan nak tau tak mayat dlm kubur tu die nak sangat berzikir kepada Allah sekurang-kurangnya menyebut kalimah "ALLAH" kerana fadhilatnya begitu besar subhanallah, tapi hakikat si mati tidak mampu, kita si hidup ni apa lagi ? JOM ZIKIR!!!!!!!
 
*sambung cerita si pulan

dengan taufiq dan hidayah yg diberi Allah, si pulan ni gagah perkasa menqada solatnyeeeee
mula-mula tuu payah jugak, terdetik jugak kat hati 
"aah beratnyee nanti jela aku buat"
tapi die tepis semua kata-kata tu sebab si pulan ni tau itu HASUTAN SYAITAN YG DILAKNAT
maka die pun amalkan, Alhamdulilah sekarang si pulan ni rasa mcm ringan je badan die nak lakukan solat qada setiap kali lepas solat fardhu, cumaaaa die risau
bila dah masuk alam pekerjaan,alam rumah tangga,
"adakah aku mampu untuk istiqamah melakukan ibadah ini?"

cepat-cepat si pulan ni tepis kan lagi kata-kata tu, kata-kata tersebut seperti ingin melemahkan semangat si pulan
masa akan dtg Allah je Maha Mengetahui, selagi kita mampu lakukan MARI KITA  LAKUKAN SOLAT QADA!!!!

#JIHAD LAWAN NAFSU
*kalau salah tlg tegur yee

2 comments:

Siti Nur Aisyah said...

Assalamualaikum sis prof ! hai ii. dah terlanjur ckp psalsolat so nak share sikit problem yg sentiasa wujud setiap kli saya nak solat. mcm mna lha nak khusyuk in solat.? saya xtahu nak mulakan mcm mna.. and mcm mna nak praktikkan utk membendung diri drpd lambatkan waktu solat.adakah melambatkan solat boleh membuatkan solat tu xsah.?

can you help me? xie xie,sis

kisah 'Prof Shima' said...

nak kusyuk byk cara, klau general surrounding kena sunyi, tahu makna bacaan, apa yg ustaz akak pesan dia kata sebelum solat niat sebab apa kita solat ? kita kena kosong kan hati n fikiran kita, of course klau nak lgi kusyuk hati kena bersih, yg pntg fokus solat kita! kita kena bygkan seolah-olah Allah sedang memerhati kita dn kita sdg berhadapan dgn Allah, that what I'm doing :) tapi ada setengah pendapat umat akhir zaman ni akan hilang kusyuk ketika solat walau apa pun Allah itu Maha Penyayang, jgn give up, yg pntg kena ikhlas dan bersungguh-sungguh baiki solat kita :) melambatkan solat tu memang tak digalakkan melainkan atas sbb2 tertentu, wallahualam sah ke tidak, tpi memang tak digalakkan untuk delay solat kita, nk kata dunia tu pntg, masyaallah akhirat tu lgi besar, so kenapa nk delay lgi ? apa yg akak lakukan kalau tknak lmbtkan solat sering berkata pada diri yakni dlm hati "Allah dh bgi aku mcm2, ini yg aku balas" *mesti kita rasa serba salah, and akak pegang prinsip ni "if you delay your prayer Allah will delay your rezeki,your doa and your wishes" ahaaaaaa mesti tknak kan ? soooo tekad mulai hari ni jgn lambatkan solat! sentiasa fikirkan akhirat :) wallahulam

shima suka berpolitik, tak suka berpoligami

sebelum bukaknya sem 5, aku ditawarkan dengan macam-macam jawatan dan aktiviti untuk diuruskan pada mulanya aku agak ghairah dgn ta...