salah lelaki ke perempuan ?

okay today prof ada ceghita howwwwt melewtttopp hangat hangit *gitu
tapi mcm biasa bukan sembang pumpang kosong, prof akan selitkan sedikit tazkirah pendek yakni nasihat menasihati di akhir rancangan *tengah berangan buat siaran TANYALAH PROFESSOR ehiiksss
(*ini bukan rekaan cerita tetapi diambil dari pengalaman seorang gadis)
*suasana dalam kelas X, pelajar-pelajar kelihatan agak gembira al-maklum tambah-tambah cikgu lambat masuk,
ada yang bergosip, ala-ala top ten student tu menyembang la kan, yg budak nerd nak mamphus tu buat latihan atau baca buku sebelum cikgu masuk eceh ajet-ajet jewwww, yg lelaki buat 'study group' puuiiihhhh KONON kihkihkih
so nak dijadikan cerita, dalam meriah-meriah dok HU-HA HU-HA dlm kelas ''seekor kumbang' sorang ni ambil kesempatan meraba seorang gegirl *meraba tang pungkok
*dalam kelas pun jadi
gegirl ni pun menangis, yelaaaaa nak marah tak guna, so menangis sebab fobia benda dah jadi, yg lelaki balik p kat geng dia gelak-gelak, *kejam kan? *maybe depa cabar-mencabar antara satu sama lain *I guess
so bila cikgu msuk, cikgu tanya laaaa
"hey what wrong dear ?" *cikgu BI
gegirl tadi hanya mendiamkan diri, so apa guna kawan kan? kawan dia pun tlg expalin kan, nak dijadikan cerita kes ni bawak ke tangan PK HEM (Penolong Kanan Hal Ehwal Murid)
ambil tindakan undang-undang, bwk p guru disiplin, kena kaunseling, ahaaaaa
skrg keadaan gegirl tu now dah okay, 3 hari jugak nk hilang fobia tu
so skrg nak salah siapa ?
mungkin ada yg kata
salah perempuan la "siapa suruh dok galak sangat, pkai seluar sendat tanyang p kat laki"
mungkin ada yg salahkan lelaki "yg korang tak jaga pandangan pahal ? eh balik p sunaaaaat la!" *hahaha tetiba kenn
okay jgn gaduh, sama-sama kita renung, kalau nak ikutkan kes tadi, skrg aku nak bg pendapat bgi pihak
lelaki
"kita cek balik solat kita, betul dak solat kita, kalau solat kita betul in sya Allah kita terhindar dan kita takkan terfikir nak buat benda kotor tu even kena cabar dgn rakan nak tunjuk betapa macho kita berani gadai maruah perempuan, even kwn tawarkan kita duit kalau berani p meraba prmpuan dlm kelas, kita takkan berani buat perkara keji tu sebab kita tau Allah Maha Kuasa, Maha Besar, tudiaaaa neraka dok nganga nak makan kita, nauzubillah... sebab tu solat itu utama sebab kita beribadah kita solat biarlah sehingga solat/ibadah kita tu blh cegah kita drpd perbuatan mungkar, kira hati dh bersih la tu wallahualam"
ni pendapat prof terhadap si gadis yg teraniaya tersebut

"baiklah, mungkin kita boleh muhasabah diri kita, kenapa budak lelaki tu blh target kt gegirl ? kenapa tak girl lain? adakah mungkin selama ni aurat kita tak jaga dgn rapi ? atau mungkin hubungan kita dgn lelaki melampau maksudnya kita ni terlalu ramah dgn mereka sehingga mereka berani melakukan perkara tersebut trhdp anda? atau kita terlebih 'galak' dihadapan khalayak seperti gelak mengilai-ngila mmcm pun-ti-anak, lompat terkinja-kinja menggedik ? atau mungkin ini satu teguran dari Allah buat anda?
baiklah, sebagai perempuan kita kena jaga maruah kita biar org kata kita sombong jgn murah sudah, bukan xboleh kwn dgn lelaki tapi cukuplah sekadar berkawan ketika study group, lab work, atau yg berkaitan pelajaran atau yg hanya berfaedah shaja, kalau takat saja nak kawan menunjukkan kita ni ramai geng, takpayah laaaaa ramai lagi muslimah yg blh buat geng, 
furthermore *eceh
aurat tolong lah jaga, memang itu kewajipan kita, baju kena labuh sehingga menutupi pungkok hang, tudung tutup dada *google cara pemakain muslimah sejati
dan akhir sekali jagalah hubungan dengan Allah
bila kita jaga Allah, Allah pasti jaga kita
mcm mna nak jaga Allah ? prof syorkan gagahkan diri laksanakan solat tahajjud *sebenarnya byk cara lagi seperti bykkan zikir, jauhi larangan-Nya etc
mengikut pengalaman sendiri bila kita istiqamah melakukannya, kita akan rasa

aku dapat rasakan Allah sentiasa lindungi aku
contoh mcm ni tau
masa kat asrama dulu, kat DM aku nak ambil air minuman, time tu pulak ramai lelaki dok kerumun tmpat minuman tu, so aku dgn geng ahli sufi aku mcm nak taknak je ambil, kira time tu dahaga sgt so kiteorang tebalkan muka, time kiteorang nak hampir tempat tu budak-budak lelaki terus bagi laluan dan dieorang ambil jarak yg luas untuk kiteorang ambil air *rasa mcm ada perisai KEHKEHKEH
ada sorang dua budak lelaki aku terdengar depa ckp "weh weh bagi depa dulu amik air, tepi sikit tepi sikit"
masya Allah, rasa terharu sgt time tu
so bila p mengaji, ustaz dok sebut 'Allah jaga kita'
lagu manakan ?
rupanya itulah tandanyaaaaa, orang jadi rasa takut dgn kita bukan takut apa jadi rasa mcm segan nak ckp atau dekat dgn kita, itu tanda Allah pelihara seseorang 
jadi kesimpulannya, aku bukan nak riak bangga atau apa minta maaf kalau ada yg  terasa tapi tu antara pengajaran yg boleh aku kongsikan, masa kat asrama dulu aku rajin jugak solat tahajud bila balik rumah tak dinafikan tenggelam timbul tahajud aku, hehehe tapi gagahkan juga diri ni nak istiqamah Alhamdulilah skrg kembali stabil HAHAHAHA lemah betul iman aku, so 
JOM SOLAT TAHAJUD!!!!!!!!

that moment korang akan rasa tenang, percayalah, bila dah solat tahajud alang-alang jom la solat taubat n hajat sekali nak ? *kenyit-kenyit mata
ingat, buat setakat yg mampu yeee awak ? kita ni senang nak buat susah istiqamah, jadi kenalah selalu minta taufiq dan hidayah Allah *taufiq itu kekuatan melaksanakan ibadah, hidayah itu cahaya petunjuk Allah
so takat ni je kot, yg mana baik ambil, yg buruk jadikan pengajaran, kes tadi tu, salah lelaki ke perempuan bukan hal nya, balik kepada fitrah dan bykkan mujahadah diri :)
Islam itu indah,
I love Allah
I love Rasulullah


xoxo :
BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)

No comments: