sempurnakan wudhu' mu

hye readers, sabtu ritu aku ada p kelas kuliah, pengajian tentang wudhu' dan At-Toharah iaitu bab bersuci
especially kaum hawa memaang tak boleh lari bab ni, al-maklum nak jadi ketua bidadari di syurga kan?
eceh *chaiyok muslimah!
nak kusyuk solat wudhu' kena sempurna, sempurna mcm mne? elak dari perkara makruh :) wudhu' tak sah, tak sah la solatkan, so wudhu' penting bro!
DOA KETIKA MENGAMBIL WUDHU'
BASUH TANGAN HINGGA KE PERGELANGAN TANGAN
  • ya Allah jadikan tangan ku ini sentiasa melakukan kebaikan
  • janganlah engkau jadikan tanganku ini suka buat kejahatn 
BERKUMUR-KUMUR
  • jadikan lidahku ini suka berzikir dan membaca Al-Quran ingat kepada-Mu
  • jadikan lidahku dapat mengucap 'laillahaillallah', mati dalam husnul khatimah
MEMASUKKAN AIR KE HIDUNG
  • hidulah hidungku ini dengan bauan syurga
  • jauhkan lah hidung ku ini daripada bauan neraka
MEMBASUH MUKA
  • putih bersihakanlah muka ku ini dengan cahaya nur Mu di hari akhirat nanti
  • jangan Engkau hitamkan mukaku di hari akhirat nanti
MEMBASUH TANGAN HINGGA KE SIKU
  • tunjukkanlah amalanku dengan tangan kanan
  • janganlah Engkau suratkan amalanku dengan tangan kiri
MENYAPU AIR KE KEPALA
  • ya Allah aku amat mengharapkan naunganMu di akhirat nanti ketika tidak ada naungan selain naungan Mu
  • atau korng boleh praktik yg ini "ya Allah haramkan lah kulit,bulu dan rambut ku disambar api neraka" *aku praktik yg ini sebab dah terbiasa kehkehkeh
MEMBASUH TELINGA
  • ya Allah jadikanlah telinga ku ini suka mendengar perkara kebaikan
  • mudah mendengar nasihat dan teguran yg baik
  • janganlah Engkau biarkan telinga ku ini mendengar umpatan orang
MEMBASUH KAKI
  • ya Allah tetapkan lah kakiku ini di atas titian sirat
  • hindarkanlah kakiku gelincir jatuh ke lubang neraka
  • suruhlah kakiku ini ke tempat kebaikan dan jangan melangkah ke tempat maksiat
BACA DOA LEPAS AMBIL WUDHU'
*search internet taktau nak tulis font arab kat sini nak mengeja tak sodap 

doa ini hanya dalam lintasan hati je yeee, hati kita ni kan ada kuasa telepati, zup zap laju 
kihkihkih
sapu air wudhu' ke anggota biarkah lebih sedikit dari hadnya lebih afdhal sebaab takut ada part body yg tak terkenz, tak sah pulak, so ambil langkah berjaga-jaga itu sunat dan dapat pahala
kalau lebih sgt pun tak boleh, contoh basuh tangan hingga ke siku akibat nak berjaga sangat kita p basuh sampai had ketiak, jatuh makruh, dah tak sempurna wudhu' kita, jadi biarlah sederhana, sederhana itu Islam :)

jadi apa perkara makruh ketika wudhu' ?

  • dauhulukan bahagian kiri dari yg kanan
  • mengelap wudhu'nya dengan tuala *tlg ambil perhatian sebab aku pun buat T.T nasib p mengaji, kalau tak ceroi
  • memukul muka dengan air *contohnya korang terburu-buru ambil wudhu' dok cebor-cebor air ke muka 
  • membasuh lebih 3kali
  • minta tlg org basuhkan anggota tanpa keuzuran
  • berlebih-lebihan penggunaan air


so nak banyak lagi informasi boleh la beli kitab 
ALLAH DOKTORKU
harga RM30++

okay skip 

let pray for flight MH 370 , sebak jugak kes ini aku bayang bila ia terjdi kat keluarga aku
nauzubillah, kepada yg asyik mengomen tu 
ni nak habaq
"keep silent and stay du'a for them"
daaaah jangan banyak bunyi
everything happen for a reason, segalanya ada hikmah Allah yg Maha Mengetahui
redha dan banyakkan istighfar ye kawan-kawan, yuuuk!!!! :))))))

Ilove Allah 
Ilove Rasulullah 
:)

No comments:

shima suka berpolitik, tak suka berpoligami

sebelum bukaknya sem 5, aku ditawarkan dengan macam-macam jawatan dan aktiviti untuk diuruskan pada mulanya aku agak ghairah dgn ta...