street dakwah


ceritanya dari dulu lagi aku teringin nak buat street dakwah ni
memandangkan time asasi dulu, kengkawan aku ramai yg buat aktiviti ni
dan feedback dieorng pun semua membuatkan aku 'be jelly' 
jeloussssssssssssss do
tapi niat sebenar bukanlah semata-mata ikut rakan :)
dan kemana aku time tu?
aku busy menyumbang bakti kepada KUAZ cehh acah aku tak ingat kenapa tapi time tu memang aku tak available
memang rugi sgt

street dakwah mereka more to 'amar makruf nahi mungkar'
dan
alhamdulilah dgn izin Allah
aku diberi peluang untuk 'feed the homeless'
cadang nya kiteorang nak beli makanan, memandangkan bubur nasi ada lebih waktu sarapan tadi
so kiteorng manfaat kan bubur nasi yg berlebihan, byk ko tau
gambar hiasan

pastu from Masjid Aminah kiteorng tawaf satu taman 
nak cari Lrt berdekatan, padahal masjid dgn stesen lrt tu sgt lah dekat
kalau ikut jalan kebenaran tak sampai lima minit *trust me

anggap saja preparation untuk buat umrah tak lama lagi, huhuuuu doakan 

then sampai Lrt Taman Bahagia straight to Masjid Jamek

memandangkan hari petang, so kiteorng tak dapat detect mana satu homeless
mana satu yg tgh tunggu bas, mana satu yang tengah berehat ambil angin kehkeheh

maka pepatah 'malu bertanya sesat jalan' pun muncul

kiteorng tanya la kat abang yg jual beg-beg gucci *jelingan
abang tu kata, kat area sekian sekian byk gelandangan

maka kami pun dengan penuh semangat dan iltizam, mencari homeless
still jugak xdapat detect

takkan la main redah "pakcik ni homeless ke?"
mau tak kena starlight kat dahi jendul aku nanti kahkah

so kat sini kena pandai berkomunikasi

thank God,Allah s.w.t hadirkan  kak piqa saidin yg petah berkata-kata ni pandai nak approach org
mulakan perbualan

kami target plg minimum 2 org, Alhamdulilah Allah pertemukan kami dgn 5 org yg bertuah mendapat bubur nasi
kami yg Terlajak Laris



bro pertama ni from rohingnya, tiada pewaris mahupun ahli keluarga kat Malaysia ni
kerja sebagai kontraktor, now dah takde job, tinggal di sekitar bangku-bangku area kl,tidak fasih berbahasa melayu
masa kami tawarkan makanan percuma, bro ni asyik tanya berapa harga bubur Terlajak Laris kami
maka kami pun berhuhuu, tidak, kami pun membalas "no u dont have to pay this, it free" *senyum menawan

bro tu pu mengucapkan terima kasih banyak kali, sampai kiteorng dah nak pergi pun still
angkat tgn mengucapkan terima kasih



uncle ni pulak taknak bubur kami, beliau rancak bercerita kisah silam hidupnya
*hanya mampu mengangguk



ni pakcik Yusoff, aku kagum dgn pakcik ni, kata-kata dia penuh isi seperti Dr.Mahathir
masa mula-mula approach tu, pakcik ni terus tunjuk gambar beliau bersama-sama Dr.Mahathir *kagum
bila kami tnya " pakcik malam-malam buat apa?" 
jawapan pakcik tu "pakcik malam-malam berkongsi memori bersama Dr.Mahathir"
aku cuba memahami punchline pakcik yg tinggi menggunung, adakah ini satu gurauan, atau pun kami yg lambat pickup
takpa kami memahami,

di akhir perbualan kami,  sedikit nasihat dari pakcik Yusoff

"kalau rasa terbeban dgn ujian, bangun tengah malam, buat solat tahajud, sujud lama-lama
sebab ketika sujudlah kita paling hampir dengan Yang Maha Esa,tasbih 10kali"

"semua soalan pasti ada jawapannya"

"belajar dan mengajar tidak dapat dipisahkan ibarat irama dan lagu"

itulah antara kata-kata pakcik Yusoff yg menusuk jantung lubuk hati kami :) *terharu



ni pakcik Azmi, mula-mula, kami nak balik terus memandangkan dah lewat petang,
nampak pakcik Azmi jual tisu dan minyak wangi, kami pandang dgn penuh kasih tak approach pun
tapi dgn izin Allah, Allah gerakkan hati kami untuk patah balik dan berjumpa dgn pakcik Azmi

kiteorng pun belila tisu dan minyak wangi pakcik Azmi yg sgt wangi! kalah One Drop perfume!
niat kami bukanlah semata-mata kerana tisu dan perfume tapi sedikitsebanyak dapat membantu pakcik Azmi

macam biasa kami meminta nasihat daripada pakcik Azmi setelah rancak berbual dan berkenalan

nasihat pakcik Azmi adalah supaya kami belajar bersungguh-sungguh, bila berjaya nanti bantu masyarakat

TIBA-TIBA

datang seorang kanak-kanak berusia dalam lingkungan darjah tiga-empat mcm tu

adik "pakcik, saya nak pulangkan duit pakcik haritu yg pakcik bagi pinjam"
pakcik Azmi "ehhh takpe, ambil la, pakcik ikhlas bantu kamu"
adik "eh tak boleh pakcik, haritu saya pinjam, ni nak ganti balik"
pakcik azmi "baikhlah, belajar rajin-rajin ye dik, bantu mak"

subahanallah *air mata mula mengalir

pendapatan hanya menjual tisu, kurang upaya serba kekurangan masih lagi mampu tolong org
hulur tangan bagi bantuan, tak berkira soal duit, kerana rezeki bukan milik kita, duit itu
bukan milik mutlak kita, tapi milik org lain

begitu hebat peribadi pakcik Azmi *muhasabah

pakcik Azmi sgt pemurah, semoga Allah berkati dan redhai pakcik di dunia akhirat
biar miskin di dunia, jangan miskin di akhirat 

lepastu pakcik Azmi minta kami bacakan satu surah yg diberi seseorng kepadanya
pakcik tu nak tau, maksud ayat Al-Quran tersebut, dan kesahihan ayat tersebut

ayat tu berbunyi

"bismillahilazi layadurumaasmii shaiunfilardhi walafissamai wahuawassamiulalim"

doa perlindungan

maka aku belajar sesuatu, nak berdakwah banyak cara dengan kau sebar risalah Allah
sepotong ayat Al-Quran yg penuh bermakna 
Al-Quran itu mukjizat dan isi kandungannya terpelihara

masyaAllah, begitu besar pahala dan saham pemuda yg bagi sehelai kertas yg mengandungi
ayat Allah, pakcik Azmi kata balik ni dia akan hafal sunguh-sungguh ayat tu

semoga pakcik Azmi sentiasa dibawah perlindungan Allah :)

BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)

bakal bergelar mahasiswa

perghh berdebar bila upu result keluar
Alhamdulilah aku ditawarkan ke utm dan um, both course chemical engineering

cuba teka aku pilih mana

yaaaaaaaaaa bethol!


aku pilih UM ler

so setiap kali bila aku buat keputusan nak masuk mana mna institusi aku akan dimogokkan
oleh org org sekeliling
seperti

"ohh mrsm susah"
"woii pasum tough bhai"
"um? phewwww pheww payah"

ayat ayat ni boleh menganggu menggugat tahap keyakinan aku

tambahan pulak sekarang musim durian  result upu keluar

kalau nak direnungkan kembali
semua benda susah sebenarnya 
kalau kita tak belajar dgn bersungguh-sungguh
dan menekuni sesuatu ilmu
hahahahahaha ayat mcm gudgud je
sekali belajar meraung nak balik kg tanam jagung

memang aku dah lali dgr ayat peransang "UM susah"
mostly yg ckp tu adalah org yg bercakap tntg org yg bercakap ayat tu

kalau aku tanya org yg betul betul sedang belajar di UM dieorng hanya mampu tersenyum
kambing tersipu sipu malu
cis

so kenapa aku still berkeras nak UM?

  1.  semua sedia maklum UM top universiti baik di Malaysia mahupun ranking dunia, so aku berpegang pada prinsip "takdapat oxford UM pun jadi" "takdpt study oversea UM pun jadilah". aku ingat lagi kata-kata pensyarah aku yg kacak bergaya "dari kau belajar oversea tah hape nama uni tu baik kau belajar UM at least UM top in the world entah entah uni oversea tu bawah dri UM". memang aku tak nafikan study oversea lagi byk kelebihan berbanding belajar di universiti tempatan, salah satunya ialah ramai nak jadikan kau menantu kahkahkah *abaikan. apa pun biarlah aku berbakti kepada negara aku kt sini, memperjuangkan nasib mahasiswa di sini, ecewaahah *harapan tinggi menggunung
2. aku taktau engineering buat kat mana lagi better.. selepas beberapa penyelidikan aku buat, seperti     membaca blog-blog senior dan komen komen di laman sesawang.. engineering di utm lagi bagus      katanya tapi silibus mereka agak kuno dan tak applicable untuk zaman sekarang, so byklah senior    senior dulu yg keluar, dan masuk U swasta..nampaknya aku mudah terpengaruh dan aku tak tahu     kesahihan cerita tersebut.. bunyi camgempak.. so aku pikir dan decide "ok aku nak UM"
   HAHAHAHA

3. masa PASUM dulu ada talk pasal engineering di UM.. so prof-prof from fact engineering and senior senior pun convince kan kiteorng semua yg fasiliti die bagus baru la apa semua, then dak dak fourth year ada yg dah ditawarkan dgn syarikat syarikat gergasi dan ditawarkan bekerja.. bunyi camgempak, aku pun percaya, kalau die ckp bohong pun aku taktau, yela budak mentah kan *kesian. so buat aku rasa lagi yakin "ok aku pilih UM"

4. senang untuk aku pulang ke kg, memandangkan aku anak sulung, rasa 'tanggungjawab' tu agak besar kerana risaukan kedua ibu bapa tercinta dan opah di kg, ecewaaaaaaah. senang je, naik ets dah sampai sungkai

5. aku dah familiar dgn kawasan UM meskipun till now aku tak tahu kat mana KK9 berada wahahahaha

6.dan yg plg penting kat sini aku ada 'geng dakwah' aku huhuuuu tu yg buat aku lagi kuat nak study kat UM, so that takpayah pergi tamrin lagi hahahhaha gurau

so conclusion nya, belajar mana pun sama
kita belajar kat cambridge pun tapi kita still dok melepak suka ria tak tekun, tak guna jugak

yg pntg niat kita belajar kerana Allah, in sya Allah ,Allah permudahkan segala niat yg baik
ingat, manfaatkan masa muda ni kita especially time belajar ni, doa org yg sedang berjihad menuntut ilmu tu mustajab tau doanya

pasang niat baik baik, dapat saham dunia akhirat disamping menjaga adab ketika menuntut ilmu, menjaga hubungan Allah dan menjaga hubungan sesama manusia
in sya Allah hidup penuh barakah :)

teruskan perjuangan, sabar dalam bermujahadah, perangi nafsu serakah, jom jadi pemuda pemudi yg hebat seperti zaman Rasulullah, pesanan untuk diri aku yg lemah dan sering lalai ini jua*tunduk kesedihan

#AyuhBangkit

BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)

vacation jom!

kalau kat kg memang xdpt line, setibanya aku kat pekan sungkai, berdoyon-doyon lah mesej wasep masuk
tiba-tiba ada group aneh terbentuk, 
"vacation apa pulak ni, bukan aku takjoin ke"
memandangkan rakan-rakan FP aku ni sibuk nak bereunion dan bercuti ke PD, aku tak join
sebab ada urusan penting, demi ummah terchenta aku gadaikan keseronokan dunia ecewaaaaaaaaaah
rupa-rupanya, vacation sepupu sepupi aku yg tercinta, hah! memang aku takkan lepaskan, setelah sekian lama
tak ber-gathering, ingat lagi masa kecik-kecik dulu, tido sesama kat rumah opah main sesama
atotototo comel kalah anak rozitah che wan yg bergelang emas 4k karatnya
plg aku terharu makcik aku siap telefon aku suruh join dan dia sponsor segala tmbng dan penginapan, duit tangan pun siap bagi
rezeki dari tuhan yg Maha Kaya, semoga Allah membalas jasa pokcik mokcik aku yg tersangat pemurah dan penyayang
aku beruntung, dikelilingi saudara mara pakcik dan makcik yg sgt mengambil berat tentang diri ku dan antara satu sama lain
yaaa aku beruntung, Alhamdulilah semoga Allah kekalkan kemesraan keluarga Hjh Normah ini
malah memandangkan juga ada saki baki cuti honeymoon lima bulan aku ni, aku manfaatkan sepenuhnya selain bisnes
tempoyak aku yg makin maju dan mendapat pujian rakyat jelata kahkahkah
*****
DAY 1
smpai ktm ipoh pkul 4:30 pg, pkul 5 train smpai, wawahhhh awalnya, kiterong dgn jakunnya smpai ktm
tak guna pintu masuk utama, tau guna pintu apa?
pintu yg kena lalu jamban wanita tiba-tiba tembus ke rail keretapi
hanya mampu tergelak melihat kebijakan kami kahkahkah
dgn harapan nak tido lena dlm ets rupanya ktm mcm nk ke shah alam tu, perghh sakit pinggang
apapun Alhamdulilah selamat sampai
then terus menuju ke hotel, aku siap bayangkan hotel tepi pantai ala bali, hard rock hotel pun jadi
apa jadahnya aku ni berangan ke pluto, trip ni pun org bayarkan! maka bersyukurlah
dari luar hotel budget tu kelihatan suram, mcm rumah pusat urut-urutan hahahaha
sekali tgk bilik, kalah hotel kat bali tau! *aku tipu
tapi memang lengkap la, memang tabik, maka jgn menilai dari luaran sahaja, lihat dgn mata hati cehhh
terus kiteorng ke ESCPAE PLAY, sorgaaaa dunia banyakla kau punya sorga
badan sakit sakit, jalan kengkang, lutut lebam, mana taknya
dgn tak workout,tido makan tido mkn melantak berbulan kat rumah
tak warm up, terus lenjan bendalah tu, tak cool down
kau ingat senang nak jadi 'oreng uten'
maka bersyukurlah lagi kerana menjadi manusia yg berakal dan beragama huhuuuu






tapi memang sgt enjoy to those yg sgt suka outdoor like me!
ritu boleh tahan penatnya ber-jungle trekking kt sg chilling, tapi ni lagi mencabar la
so jom sadokan diri di escape play *promoter bertauliah
balik je hotal tangki bocor, perghhh dengan lapor nye, maka melantak meggi, ni la indahnya trip org bujang
kehkehkeh
mlm tu ronda-ronda pasar lambak, tido kau jgn tnya, tido mati yg indah, dgn sengal-sengal di badan
nimat nya tidurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
*****
DAY 2
bangun pagi tgk jam pukul 11, terkejut beruk, beruk pun tak terkejut mcm kiteorng
tapi jgn risau, kami telah dididik dari kecil mnjaga solat, solat subuh kami tak tinggal kayy
cuma amalan tido lepas subuh tu ehemmmm hampeh sikit maka jgn ikut yg itu ye, ambil yg jernih je
lagipun pagi tu mmg hujan lebat so xboleh nak buat apa tu yg tak lena kehmain, siap-siap
pergi pekan makan tengahari kat restoran kapitan, nasi kandar dan nasi briyani la coppra die
memang cengginiii *ibu jari ke arah langit
then teruskan perjalanan menuju Penag Hill naik HO-HO or HOOP ON HOOP OFF
rupanya byk lagi tempat yg kiteorng tak lawat, aku teringin nak pergi kedai lebah tu beli madu
ermmm nyummmmm aku suka madu, nak pergi kedai cekelat i love choclate nyummmmmm
takpe takde rezeki, lain kali la
naik train atas bukit, sgt nostalgik, dulu masa kecik train ni kehmain lembap menyiput, sesak,panas takde aircond
skrg kehmain canggih, pilot nya pun hensem ehhh
kat atas posing posing ala ala dak dak hipstur hipsturr











dah lewat ptg pergi mkn kt CATCAFE yg tgh trending skrg, akak akak sedara aku yg cntik molek ni
memang eksaited memandang kan dieorng memang pencinta kucing, mkn kt situ punya la mahal namateyy
minum je dah 50 rggt plusplus bru tmbh kntg goreng around 70 rggt kiteorg belanja kt cafe tu
memang TAK aku nak mkn kt kedai tu lagi kahkahkah
untk pngetahuan umum
aku cinta kucing tapi
penggeli kucing jua, aku tak minta dilahirkan cacat sebegini, yaa cacat apa geli kucing, tgk abu hurairah
sampai digelar bapa kucing, 
maka aku pun terlompat-lompat mengalahkan kucing, die mcm automatik tau, kalau kucing tu sergah or menghampiri aku
aku automatik terkejut mcm beruk, taktau kenapa, bukan sebab nak menggedik, yaa mungkin ada yg beranggapan
"alaaaa nak gedik je tu, terjerit jerit jumpa kucing"
korg tak paham, smpai bila-bila korg takpaham perasaan kami yg gelikan binatang berbulu berkaki berkulit bersayap
berantena bergigi dan bermata *merajuk
tapi sifat belas ikhsan terhadap binatang tu masih ada, Alhamdulilah
so aku tgk dari luar je kucing-kucing tu, sgt comel, hebat betul ciptaan Allah ni :)
beruntung org yg berkebolehan bermanja-manja dgn kucing, maka bersyukurlah
itu pun satu nikmat tau, tak semua org mampu peluk kucing, kalau aku peluk kucing
memang tercabut hidung aku, maaf saya alergik bulu binatang :')
mlm tu jln jln kat street, mcm dlm kl gangster punya jln tapi kali ni takde gengster dan pelacur
yg ada hanya pelancong dan pengembara seperti kami *winkwink
mlm ditemani dgn lampu-lampu jln, aku amati setiap pelusuk kedai yg unik dgn bentuk kedai lamanya
ramai jugak org mlm-mlm mcm ni, apa kau ingat semua org mcm kau ke shima? layan cerekarama then tido?
kuikuikui tak produktif langsung masa mlm aku, aku perhatikan org sekeliling,
aku agak terkejut melihat perempuan bertudung yg mulutnya berkepul kepul asap, seperti bangga
"aku ada asap kt mulut, kau ada?" dah mcm dinosor aku tgk, kalau dinosor keluar api yg ni keluar asap haaa mcm  tu la
semoga Allah memberi mereka hidayah, usya mat saleh minah saleh, tah apa la yg ada kt negara aku ni
aku pula sgt teringin nak melawat negara mereka, agaknya tulah reaksi mereka bila aku jadi pelancong kt negara dieorng nnti
hukum alam
pastu kiteorg berusaha cari kedai burger yg sibuk dok pumpang oleh akak bas ho-ho tu
kata ada burger sedap, kehmain kami jln jauh at last just jumpa stall burger biasa mcm burger otai blakang 
rmh aku masa kt mnjg dulu choii
last last order char kuey tiaw, jadahnyaaaaaaaaa laaa, mcm saja cri penat je jln jauh cri burger
ibaratnya kau dahaga tahap namatey tapi kau minum *troll takmenjadi
*****
DAY 3
kali ni bangun awal, pkul 9 pgi dh bgn siap packing brg trus pergi pekan
kami plan nak pergi art street nak bergambar ala dak dak hip-sturrrrr
tapi tak kesampaian sebab mkn byk masa kt jalan, dgn jln jem, dah la nak kejar tiket pukul 5
nak kejar ferri lagi, hishhh berbulu rasanya
takpe takde rezeki, lain kali la
so just shopping kt gurney mall, makan nandos
haaaa ni first time aku mkn nandos, aku mmg taktau nandos ni mcm mne
mcm mekdi ke mcm kfc ke.. rupanya die mcm kenny roger
ayam die special, tapi aku pergi order grill chicken wrap, 
perghhhh memang menangis aku makan bukn sebab terharu tpi sebab pedas yg tak terhingga
aku bru order mild bukan peri-peri hot, agaknya cair small intestine aku
memang kenyangg bakhangg sedawa smpai ptg still rasa peri-peri di tekak kehkehkeh
maka berakhirlah percutian kami dgn izin Allah :)
terima kasih sebab sudi membaca dan melayan kerenah penulisan saya yg tunggang langgang
still xboleh lawan inche gabban punya line story ehiks!

BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)

hari istimewa

ni memang style 'budak sekolah' punya reunion, plan bagai nak rak penyudahnya selalu tak jadi
benda ni berlaku baik batch sekolah rendah, high school ke universiti

so pendapat aku baiklah kalau nak buat reunion tunggu semua stabil, semua dah tua bangka,
pencen tak tau buat apa, beranak pinak
mak dato datin pangkatnya, bercucu cicit,
aku rasa at that moment memang best reunion, kau berceloteh mengekek dgn group wondegirls korg time high school
menunjuk kau ada berekar-ekar tanah, propa anak kau kelulusan luar negara dan mcm mcm lgi benda yg korg boleh sembang

bukan apa, aku terhibur dan kagum tgk mak n ayah aku berunion, bayangkan zaman dieorng xde fesbuk twitter instagram, 
and now dah berfesbuk dieorng kumpul org ramai-ramai, then terkejut tgk muka msg2, aku gelak guling-guling
mesti lucu bapak, wahaaaaa 

yela kau bygkan crush kau stu kelas, kehmain hensem, then kau lost contact, xtau apa jadi berpuluh tahun kemudian
jumpa tgk crush kau dh berkedut, ya ampun, dgn perut buncit, cucu cicit berderet, comel peeehh

untuk zaman budak hipstur skrg memang takkan jadi mcm tu, umur darjah empat dh pakai iphone, berinstagram
berwasep, so mcm tak feel la, kita still boleh stalk kwn-kwn lama kita time sekolah rendah, see xgempak kan

*******

kehmain mukaddimah aku panjang jela

so nak dijadikan story, beberapa mggu lepas FP week, DECAY kesayangan ni nak buat reunion, 
bonding kiteorng punyalah kamcing dak-dak FP ni, asyik nak buat trip kesana kesini kita sapa siswa UM!
Mak aku bising, tak habis-habis nak berjalan "xsampai sebulan berpisah dh nak bereunion, gatal betul kome ni" hahahhahaha
berkata mak shima, ok sambung
pumpang dlm wasep kehmain
aktiviti dan tentatif pun siap, last minute semua tak jadi dtg, iman kwn baik aku ni jela yg sorg sanggup dtg
memandangkan die memng dh lama mengidam nk dtg kg aku, 
tpi aku mmg ragu-ragu, dlm byk-byk tmpt reunion kg aku jugak jadi destinasi, kg aku ni sgtlah kedesaan
riso budak bandor nak dtg, takut dieorg xselesa, ecewaaahhh tpi aku yakin dieorng ni cool kidzz *winkwink


(aku pemalu orgnya) 

aku pun bersungguh la nak bgi meriahkan keadaan nak ajak kwn aku kt mrsm, pun xjadi, then aku ajak kwn kwn 
aku kt PASUM yg mana aku rasa dieorng senang nak dtg ke sungkai,

tambah tolak bahagi darab integrate differentiate 4org je yg dtg, iman sofiyah adi dan adham



first day iman dtg, rehat-rehat kt chalet jap, esok esoknya aku bwak iman ke kebun kutip durian,
iman mcm terhibur pergi dusun, takpe aku paham, feel aku masa mula-mula dok kg, huhuuuuu
then panjat pokok pulasan smpai rabak dahan pokok tu, wahaaaaaa aku taktau boleh berbuah ke tidak pokok tu lepas ni
sebelum ni xpernah lagi smpai patah dahan pokok, tpi salah pokok tu jugak, dah kenapa halus sgt pokoknya

then kait rambutan  kehmain semangat, sbb ptg tu sofiyah nak dtg, oh mlm sebelumnya aku ber-bbq dgn iman berdua,
perasaan die macamm ..... macam..... ermmm ... macam kau makan peha ayam kentucky fried chicken di cicah dgn sos cili 
thai bwg putih... *mohon memahami

mlm seterusnya dtg pulak si adi dan adham, mamat dua org ni mmg kwn baik aku kt asasi tpi tak seakrab aku dgn pedot, 
oh yaaa pedot ni aku selalu buli die suruh die belikan itu ini, dan dia turutkan aja kehendak aku, wahahahahhaa
yg yaaa pedot ni baik hati suka tlg org *main point lepastu aku siap konfes 'mlm perpisahan' 
"aku suka kwn dgn PEDOT, pedot sporting" then Pedot buat muka kerang busuk konon blushing.. then ajak aku ber-skype.. hahahaha salah org la bro!
*rujuk highlight biru


ok sambung



memandangkan ada sebuah chalet indah permai depan beranda rmh opah aku, so aku tempatkan 2org jejaka hiMALAYA ni kt chalet tu
haa sebelum tu, al-kisah mlm sebelum tu aku ckp kt adham n adi
"haa korg tido kt pondok"
then kau tau apa yg ada kat kepala hotak dieorng ?
dieorng bayangkan pondok rabak yg tak berdinding usang mcm pondok kt kebun opah aku
WAHAAAAAAAAAA, gelak besar aku, kebetulan aku tangkap gambar dusun opah aku ada pondok, then dieorng ingat tido kt pondok 
tu, hadoyaiii bertuah betul, dieorng pun cdg nak bwk selimut bagai, choii sekali dtg tgk
mahu tak terbeliak, mcm syorga ewaaaahh



so start la mlm tu ber-bbq, nasib ada bibik opah aku yg perkasa ni, berjaya hidupkan bara lulzzzzz so melantak
la ayam sosej garlic bread dan sayur mayonis sambil sembang sembang tak sedar dah dekat tgh mlm opah aku pun
suruh bersurai.. huhuuuuuu




esok nya semua pakat nak pergi beraya ke rumah khairikhwan kt tambun,ipoh 
nasib ada si adham ni blh tunjuk jln, sementara nak tunggu arina kiteorng beraya ke rumah adham dulu

sedap cucur udang homemade yg dibuat oleh mak adham
aku gagahkan juga menelan cucur udang yg mengiurkan walaupun tekak aku meronta ronta JANGAN!
bila tekak berdegil, maka tekak aku start buat hal, rasa kegatalan tahap dewa
rasa mcm nak jolok guna berus gigi garu kt esophagus, bibir aku dah mula membengkak seperti roti doh yg mula mengembang dlm oven
nasib tak sebesar halkum bapak aku, fuhhh maka tak ketara

ok sambung

aku ingat rumah adham dgn rumah khai dekat mcm dri tmn samudera nak ke aeon manjung, rupanya jauh berbatu 
cisss aku tertipu
aku dgn skill yg ada pandu cermat jiwa selamat, tpi jiwa rakanku sofiyah dn iman tak tenteram tgk cara aku bwk kereta
dgn lampu kuning yg 'ready untuk pecut' yg sepatutnya 'bersedia untuk berhenti' kesah apa aku, kahkahkah
dgn gelagat org sekeliling bawak kereta yg tak bertauliah juga turut menggugat keselamatan kami,
semoga kami sentiasa dibawah perlindungan Allah

beraya kt rumah khai memang lawakk tahap itik gembo gembo, parents die takde so die bertanggungjawab melayan tetamu
ada ke patut die hidang ais batu besar gedebak,aku pun dgn skill yg ada guna kuasa yg ada tiba-tiba tgn aku 
berpancaran merah mengeluarkan haba *pengaruh sci-fi

tak aku tipu je, aku bukanlah bahan uji kaji saintis terkemuka di bumi malaysia ini ewaahhh
aku try cari lesum batu untuk hancurkan ais batu tersebut, habis aku geledah setiap pelosok almari kabiet dapur mak khai
sofiyah yg baik hati cuba tlg aku cri smpai periuk belanga bergelimpangan, maka kami pun berhuhu
khai pulak cuba buat troll apetah sampai nak bukak botol minuman karbonat guna pisau, kejadaaahhnya
adham was like "kau buat apa ni ngat? bukak botol pun xreti ke?" lalu adham dgn tgn berselirat urat ditgn mcm hulk
pulas penutup botol dgn mudah

khai juga dikenali sebagai ngat pula berhuhuuu, kiteorng gelak besar melihat  gelagat anak bongsu ni layan tetamu,
penyudahnya kiteorng yg melayan nya, like i said, ngat ni mcm adik bongsu dlm DECAY *winkwink

so borak borak, kehmain sodap sphagettaayyyyyy mak ngat masak, aku siap tambah 2kali smpai kenyang makan,
aku dh tak pikir, lantak la xtau malu ke apa, kesahhhh kehkehkeh yg pntg aku dpt melempiaskan nafsu mkn aku setelah berjam-jam
lamanya memandu..







balik aku guna WAZE, adham dah sedia mengajar aku mcm mane nak guna binatang tu, 
tgk jam pkul 2, tiket train sofi arina n iman pkul 3:45, ahh sudah sempat ke aku nak pecut ni
aku pndu dgn high speed, kalah bullet train, tiba-tiba aku dah tak jadi 'pemandu berhemah' 
break the rules kdg-kdg itu perlu *falsafah profshima

dkt gopeng aku amik mak aku kt rmh makcik sedara aku, kalau singgah rumah mkcik aku memang amik masa
makcik aku ni sgt lah pemurah nak bungkus itu ini, hidang itu ini, maka bermula la
'GOPENG-SUNGKAI DRIFT' aku
siap kena hon, kalau sebelum ni aku ikut had laju kat lebuh raya 110km/hr
kali ni aku pandu 140km/hr hamekk kauu, memang aku tawakal sebulat-bulatnya pada Allah
pendek kan cerita, aku dan train serentak tiba, memang tiga gadis genit ini bekejaran seperti nyaynyian kuch kuch hotakaihhh
sebelum pintu train tutup, kelihatan makcik-makcik cleaner cuba bantu kami dgn menjerit
"banggg tungguuuuuuuuuuuu ada budak ni haaa nak masuk" nasib la pegawai-pegawai ktm kt situ baik
hati, maka mereka pun selamat sampai ke destinasi, wahaaaaaaaaaa

HARI YG SGT COMEL :) 

BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)