hari raya 2015

pheew phewwww bapak lama dah aku tak menulis menaip, kemalasan aku dh memang tahap dewa, sekejap sgt ramadhon berlalu, and skrg dah seminggu lebih berhari raya
sunyi sepi je kg, kalau time hari raya, memang penuh laman opah aku dgn kereta, heboh sekampung
meriah sgt :D

so here aku nak share photos time raya sedikit and also the preparation,

biskut tradisi, buat dapat la 2 balang, and you know what?
raya kedua dh licin diratah oleh pirana-pirana yg sgt suka this biskut! wahahaha
im so happy that moment when dieorng makan biskut ni
dieorang was like "mygodd emmm sedapnya, sape buat ni?"
"eh sedap gila"*ambil segenggam biskut hampir separuh balang hahahaha

 nama: biskut cococrunch but aku and others panggil 'biskut terompah' timeni tah kemana acuan die hilang, next day bru jumpa
so next day aku buat the exactly 'terompah' shape, see~ ni je yg sempat aku tngkp gmbr xsempat nak tngkp gmbr time balang penuh wahahaha and they keep talking about my cookies
"akak sedapnya biskut akak buat"
"akak nak resepi"
"akak buat lagi"
mostly my sdare mara call me 'akak' since aku ada 2 beradik( kakak adik), btw kiteorng dah ada penyambung legasi 'kakak adik' iaitu anak kaklong nadia
qaisara dan umaira huhuuuuu
ada satu kali tu makcik aku berborak main dgn cucu "kakak, main ngan adik meh"
aku n adik mula buat muka "dah kenapa aku nak main dgn kau do?" adikaku gelak
then aku pun buat muka terpinga-pinga, rupanya makcik aku ckp kat baby comel qaisarah dan umairah wahahahhaha
takkira tua muda semua panggil aku 'akak' :)

buat lemang, pulut dekat 10gantang, dah mcm buat kenduri, daging dekat satu kawah, then byk jenis, dapat la dekat 20 batang lebih, pak ude dan pak itam incharge yg bakar lemang, makcik-makcik opah-opah more to me-rendang-kan daging, and the ladies memotong bawang berguni-guni hahahhahaha

so next sesi bergambar, tahun ni tak berapa ramai yg balik kg, kebanyakan beraya rumah mak mertua, halaahaaaaiiiii~ 


selamat hari raya ibu :)







ilove the pondok was so classic
memang patut pun ada pondok, sebabnya dah makin besar keluarga ni huhuuuuu
makin tak muat rumah, teringat pulak masa dulu time rumah opah belum renovate, ada yg smpai tido bawah meja makan,muahahahaha 

tadaaaaa my opah dah pakai shawl tau, malu la cucunda jika tidak up-to-date fashion kehkehkeh

tadaaaaaaaaaaaa

 tadaaaaaaaaaaaaa
tadaaaaaaaaaaaaa

fav picture, skuter merah yg sgt klasik kehkehkeh

the babies yg menceriakan hari kami di rumah,dgn telatah mereka yg sgt melucukan mygod so cute, the purple handsome one umar the green cute boy is iman :)

 tadaaaaaaaaaaaaa
 tadaaaaaaaaaaaaa
 tadaaaaaaaaaaaaa


 tadaaaaaaaaaaaaa
 tadaaaaaaaaaaaaa
 kemain kau jah
 tadaaaaaaaaaaaaa

 tadaaaaaaaaaaaaa
 tadaaaaaaaaaaaaa
 tadaaaaaaaaaaaaa


then raya keberapa tah aku buat tripke manjung, melawat ulala yg tercinta, dan rakan-rakan yg lain

si iqram ni memang sahabat aku sejak sekolah rendah, so jgn pelik tiap kali ke manjung ada je gambar aku dgn die hahahahaa

the triplets ni memang, kalau jumpa gegak gempita, dah byk gmbr bertiga mcm ni so sweet kau tau?
memang berpisah tiada, susah senang bersama ecewaaahh


so akhir kalam, happy aidulfitri



oh sbelumtu jgn lupa puasa enam kerana ganjarannya seperti org yg berpuasa setahun!wow!!
niat kerana Allah ye wahai diri dan sahabat :)
 and ladies jgn lupa qadho ye yg mana tinggal wahahahhahaha
semoga momentum ibadah kita tetap optimum dan istiqamah

haaa jujur sumpah sgt susah nak istiqamah, tah kenapa lain sgt time bulan ramadhan dn bulan lain, rahmat oh rahmat!
tenggelam timbul jugak, kalau dlu bulan ramadhan kerap solat berjemaah, skrg hmm
kalau dulu byk baca al-quran skrg hmmm
kalau dulu bulan ramadhan semngat beribadah skrg longlai

byk makan ni, ish, jom sama-sama muhasabah, iman naik turun, ye tau, so naikkan balik weh jom!
kuat ! kena kuat lawan nafsu! *fuhh berpeluh

k adioss mujahid mujahidah sekalian :)


BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)

2 comments:

mizz yatiey said...

ooo...sakan beraya ni... family pun besar, memang best

shima kamaruzaman said...

hehehheee memang sakan :)