hari raya 2015

pheew phewwww bapak lama dah aku tak menulis menaip, kemalasan aku dh memang tahap dewa, sekejap sgt ramadhon berlalu, and skrg dah seminggu lebih berhari raya
sunyi sepi je kg, kalau time hari raya, memang penuh laman opah aku dgn kereta, heboh sekampung
meriah sgt :D

so here aku nak share photos time raya sedikit and also the preparation,

biskut tradisi, buat dapat la 2 balang, and you know what?
raya kedua dh licin diratah oleh pirana-pirana yg sgt suka this biskut! wahahaha
im so happy that moment when dieorng makan biskut ni
dieorang was like "mygodd emmm sedapnya, sape buat ni?"
"eh sedap gila"*ambil segenggam biskut hampir separuh balang hahahaha

 nama: biskut cococrunch but aku and others panggil 'biskut terompah' timeni tah kemana acuan die hilang, next day bru jumpa
so next day aku buat the exactly 'terompah' shape, see~ ni je yg sempat aku tngkp gmbr xsempat nak tngkp gmbr time balang penuh wahahaha and they keep talking about my cookies
"akak sedapnya biskut akak buat"
"akak nak resepi"
"akak buat lagi"
mostly my sdare mara call me 'akak' since aku ada 2 beradik( kakak adik), btw kiteorng dah ada penyambung legasi 'kakak adik' iaitu anak kaklong nadia
qaisara dan umaira huhuuuuu
ada satu kali tu makcik aku berborak main dgn cucu "kakak, main ngan adik meh"
aku n adik mula buat muka "dah kenapa aku nak main dgn kau do?" adikaku gelak
then aku pun buat muka terpinga-pinga, rupanya makcik aku ckp kat baby comel qaisarah dan umairah wahahahhaha
takkira tua muda semua panggil aku 'akak' :)

buat lemang, pulut dekat 10gantang, dah mcm buat kenduri, daging dekat satu kawah, then byk jenis, dapat la dekat 20 batang lebih, pak ude dan pak itam incharge yg bakar lemang, makcik-makcik opah-opah more to me-rendang-kan daging, and the ladies memotong bawang berguni-guni hahahhahaha

so next sesi bergambar, tahun ni tak berapa ramai yg balik kg, kebanyakan beraya rumah mak mertua, halaahaaaaiiiii~ 


selamat hari raya ibu :)







ilove the pondok was so classic
memang patut pun ada pondok, sebabnya dah makin besar keluarga ni huhuuuuu
makin tak muat rumah, teringat pulak masa dulu time rumah opah belum renovate, ada yg smpai tido bawah meja makan,muahahahaha 

tadaaaaa my opah dah pakai shawl tau, malu la cucunda jika tidak up-to-date fashion kehkehkeh

tadaaaaaaaaaaaa

 tadaaaaaaaaaaaaa
tadaaaaaaaaaaaaa

fav picture, skuter merah yg sgt klasik kehkehkeh

the babies yg menceriakan hari kami di rumah,dgn telatah mereka yg sgt melucukan mygod so cute, the purple handsome one umar the green cute boy is iman :)

 tadaaaaaaaaaaaaa
 tadaaaaaaaaaaaaa
 tadaaaaaaaaaaaaa


 tadaaaaaaaaaaaaa
 tadaaaaaaaaaaaaa
 kemain kau jah
 tadaaaaaaaaaaaaa

 tadaaaaaaaaaaaaa
 tadaaaaaaaaaaaaa
 tadaaaaaaaaaaaaa


then raya keberapa tah aku buat tripke manjung, melawat ulala yg tercinta, dan rakan-rakan yg lain

si iqram ni memang sahabat aku sejak sekolah rendah, so jgn pelik tiap kali ke manjung ada je gambar aku dgn die hahahahaa

the triplets ni memang, kalau jumpa gegak gempita, dah byk gmbr bertiga mcm ni so sweet kau tau?
memang berpisah tiada, susah senang bersama ecewaaahh


so akhir kalam, happy aidulfitri



oh sbelumtu jgn lupa puasa enam kerana ganjarannya seperti org yg berpuasa setahun!wow!!
niat kerana Allah ye wahai diri dan sahabat :)
 and ladies jgn lupa qadho ye yg mana tinggal wahahahhahaha
semoga momentum ibadah kita tetap optimum dan istiqamah

haaa jujur sumpah sgt susah nak istiqamah, tah kenapa lain sgt time bulan ramadhan dn bulan lain, rahmat oh rahmat!
tenggelam timbul jugak, kalau dlu bulan ramadhan kerap solat berjemaah, skrg hmm
kalau dulu byk baca al-quran skrg hmmm
kalau dulu bulan ramadhan semngat beribadah skrg longlai

byk makan ni, ish, jom sama-sama muhasabah, iman naik turun, ye tau, so naikkan balik weh jom!
kuat ! kena kuat lawan nafsu! *fuhh berpeluh

k adioss mujahid mujahidah sekalian :)


BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)

ramadhan ku tahun in



alhamdulilah dah lebih separuh bulan kita puasa
so dengar rakan-rakan seperjuangan aku yg sefikrah
sibuk buat kerja-kerja dakwah,buat kebajikan masyarakat
hebat
hebat hamba Allah ni


jadi aku pun berhuhuhuhuuuuu terlentang keletihan dirumah
muahahahhahha

so

2 mggu pertama bulan ramadhan 
setiap pagi aku dan ibu tercinta bertaddarus di masjid
meh nak tekankan kat sini
taddarus ni sangat la afdhooooooool daripada kau baca sensorang

tah kenapa aku tak nampak anak-anak muda disekitar masjid
baik kuliah agama mahupun aktiviti masjid
*mencari-cari

nak dijadikan cerita aku bertaddarus dgn makciks *plural makcik kg menderang
masyaAllah terhibur aku sepanjang 3jam bertaddarus, ada yg melatah time baca
huruf atas dibaca huruf bawah, mata dah tak nampok 
yg takde huruf 'wau' ditambahnya,  wahahaha memang mcm-mcm gelagat aku jumpa
kagum tengok senior-senior ni gigih dtg masjid demi sesuap ilmu
walaupun ada yg sakit jantung,mata xberapa jelas,selagi hayat ada, ilmu perlu dituntut!


majlis khatam al-quran

dah banyak kali khatam
baru kali ni aku rasa puas

makcik sal power tajwid
byk benda aku baru belajar
Allahuakbar
kalau bukan Allah gerakkan hati aku, memang aku bakal dilaknat oleh Al-quran kelak di akhirat
makcik asiah
sedap bacaan-nya,berlagu, buat aku makin jatuh cinta dgn ayat-ayat Al-Quran
tu yg gian nak baca,rasa tenang

makcik minah dan makcik achek
penghibur kami,
bila mata dah kuyu ada je telatah mereka yg melucukan
manisnya ramadhan aku tahun ni hehehehehhhee


habis taddarus kopek durian
perghhhh bertimbun bak hang
simpan dalm peti-es 
buat tempoyak,cekodok,kuah dan segala berkaitan,memang hari-hari bau durian 
aku tgk dh takde selera
kawan-kawan semua dok "untungla kau" kpd ku
lalu aku pun berhuhu



ptg pulak aku berkebun
memandangkan bibik opah kali ni agak liat nak buat
kerja-kerja di luar
rimas aku tgk semak samun 
al-maklum duduk kg, lagi bertuah
halaman opah aku agak besar
memang peluh keluar kalah orang yg berjoging 10 kali round stadium manjung
dan memandangkan juga my mom sgt suka bunga, dan pandai tanam bunga
apa lagi
mak aku pun turunkan ilmunya kpd anak-anak nya 
cewaaaah

fav book
sebelum berkebun aku membaca buku
nak khatam semua buku yg aku beli di PIDOUBLEYOUTISEE

malam pulak, sehabis mungkin aku taknak tinggal terawih
terawih itu berehat, maka ber-terawih la ye
bukan senang nak dpt feel terawih ni setahun sekali!
habis terawih lari lintang pukang duk depan tv
tgk drama M.A.I.D ceh!

subuh Alhamdulilah ramadhan tahun ni Allah
bagi aku kekuatan berjemaah di masjid
tahajud,hajat,dhuha penyeri kehidupan

setiap kali sahur
setiap suapan maka berdoalah
"ya Allah! engkau berkatilah sahurku sebagaimana yg dijanjikan oleh nabi kami ya Allah
tukarkanlah keberkatan itu dengan ubat
dengan penawar yg boleh menyembuhkan sakit
yg boleh menghilangkan rasa malas didalm tubuhku
yg blh menghilangkan rasa kedekut didlm tubuhku
ya Allah
caikanlah sifat mazmumah yg tertanam didalam tubuhku"
dan minumlah kerana Allah,bukan kerana dahaga :)

so secara konklusinya
ramadhan ku kali ni meningkat prestasinya!

anda bagaimana ? 



BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)

KU YG DULU BUKAN YG SEKARANG



dulu,
bagi aku kejayaan tu berkat usaha
sekarang
kejayaan itu atas kurniaan Allah
usaha tu hanya penyebab aku berjaya

dulu,
couple tu benda biasa bagi aku
sekarang
couple tu binasa bagi aku
couple tu benda pelik dalam hidup aku
kau couple? kau bertuhankan?
maka gerunlah hati

dulu,
aku berhijab kerana ikutan rakan
sekarang
berhijab itu wajib dan suatu perintah drp Tuhanku Yg Maha Esa

dulu,
mencarut itu suatu zikir
sekarang
memuji Allah itu menjadi tasbih hati dan lidahku

dulu,
berbual kosong dgn lelaki itu perkara biasa
sekarang
cukuplah kita bincang hal kerja

dulu,
melepak buang masa itu sudah pasti
sekarang
tadabbur Al-quran menjadi hobi

dulu,
membaca Al-quran hanya lepas maghrib
sekarang
aku gian nak baca Al-quran setiap kali lepas solat

dulu
solat itu hanya ikut org
kalau tak solat nnti org kutuk
sekarang
solat itu suatu tanda syukur dan kau hidup bertuhankan Allah yg Esa

dulu
yg aku tau belajar > sukses > kerja > kahwin > mereput dlm kubur
sekarang
dakwah dan tarbiah elemen plg asasi dalam kehidupan mukmin
dakwah itu lah hidup seorang mukmin
manusia itu diwujudkan untuk hidup beragama
mukmin itu tugasnya adalah memperjuang kan Aqidah

dulu
setiap kali gagal aku berasa kecewa dn mempersalahkan tuhan
sekarang
kegagalan itu titik permulaan untuk aku berjaya
aku berterima kasih kepada tuhan

dulu
tiada siapa hiraukan aku
siapa aku ? hanya manusia biasa yg dipandang remeh
sekarang
pandangan dan pendapat ku diterima
bila sebut saja namaku
ada sahaja pujian dan kata manis buat ku

dulu
kawan itu hanya sekadar suka-suka
sekarang
kawan dan sahabat itu cerminan buat diriku
maka aku perlu berkawan dgn org yg menjaga Agama Allah
kelak aku tak terpesong
ya aku ingin mnjadi qudwah hasanah kpd rakan-rakan ku
kita berkawan kerana Allah
ukhwah fillah

dulu
tugas aku sebagai anak hanya mendengar kata
sekarang
tugas aku sebagai anak wajib melaksanakan hak terhadap ibu bapa
taat,sayang,pelihara ibu bapa ku

dulu
lelaki dimata aku hanya seperti seekor buaya
yg hanya tunggu saat untuk membaham mangsanya
dan biar mangsa itu membusuk
sekarang
lelaki itu adalah pemuda
Pemuda yg menjadi pemimpin 
dalam keluarga
yg menjadi tauladan yg baik kpd anak-anak dn keluarga
yg membimbing keluarganya ke arah sinar islam

dulu
"aku adalah muslim"
hanya tahu solat,puasa,zakat,haji,syahadah
sekarang
seseorang muslim itu mempunyai tugas dan makna yg besar
iaitu mengajak umat manusia di seluruh pelosok dunia
untuk mentauhidkan Allah
maka tertegaklah kalimah Allah dimuka bumi
agar dunia menjadi saksi
kelak tiada alasan diberi

jadi akhi dan ukti sekalian
bersediakah engkau berada dijalan ini
tanpa keluh kesah,
tanpa seribu satu alasan
membawa risalah Allah
berbuat baik mencegah dari yg mugkar

tepuk dahi
tanya iman

#budakKakiTarbiah 


BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)