adab sepanjang pengajian ilmu

tajuk macam simple tapi ramai yang terlepas pandang
hari mendung  dan hujan
sepatutnya petang ni ada kelas ganti (kebiasaan : tiada kelas hari jumaat)
tapi kelas dibatalkan sebab Dr.Awanis yg comel&sweet (seriously comel) sgt bertimbang rasa sebab ramai student tak dpt dtg
Dr.Awanis cancel kelas 30 minit sebelum kelas.
so nak dijjadikan ceghita, yg siap awal tu dah dtg ke kelas dlm hujan-hujan so ada lah yg bengang dan lepas kan kemarahan dalam group whatsapp
so class rep aku yg berwibawa ni meluahkan rasa kecewa terhadap sikap rakan-rakan sekelasnya yg agak 'biadap' atau dalam bahasa lembut nya 'tiada adab' dengan guru
aku hanya mampu tersenyum melihat gelagat rakan-rakan aku
ya tak aku nafikan
jauh di sudutkan hati aku, sedih jugak tengok budaya menuntut ilmu dan adab menuntut ilmu di fakulti aku ni agak longgar 
teringat masa talaqqi kitab selama 2 minggu di pondok Baitul Qurro, Sungai Udang, Melaka
banyak benda yang aku belajar
subhanallah
bagi aku nak tengok dan rasai suasana Islam yg sebenar 
jom ke pondok!
ni aku share sikit pengalama sebelum aku masuk 'adab sepanjang pengajian ilmu' yg sebenar (yg diajar oleh Tuan Guru Ustaz Haji Zulkifli)
-----------------------------------------------------------------
sebelum start kuliah, kelihatan penuh dah surau. sementara menunggu Ustaz sampai kami akan berqasidah takpun berzikir atau membaca Al-Quran 
yang bestnya, hampir setiap orang tangannya memegang tasbih
time tu aku tak de tasbih dan tak pernah terlintas kat fikiran aku nak bawak tasbih pun.
nasib ada kakak tu (kelemahan aku dalam mengingati nama orang tapi aku boleh ingt muka dia)
dia hadiahkan aku seutas tasbih daripada madinah
pemberian yg sangat berharga buat aku
daripada situlah aku start bawak kemana-mana tasbih
bila tasbih ditangan baru kita ingat untuk berzikir
dan muslimin pula tak pernah toleh ke belakang
HAHAHAHA
bagi aku ni aneh
bila muslimat tanya soalan sorang pun tak toleh ke belakang mencari-cari siapa gerangan yg bertanya soalan
dan senang cerita sepanjang bertalaqqi memang takde yg toleh kemana-mana
mata tepat menghala ke arah ustaz yang sedang mengajar
 
lepastu
bila rasa dahaga, nak teguk air pun tak berani. bila ustaz minum baru kami (yg dahaga) pun minum sekali
bila ustaz tak minum maka kami pun tak minum
Allahuakbar
sampai begitu sekali mereka hormat kepada guru yg sedang mengajar
ingat lagi kawan aku kongsi cerita, masa dia bertalaqqi dengan Syeikh Nuruddin
siapa yang tengok jam mesti kena marah dengan Syeikh
Allahu
aura dekat Baitul Qurro memang lain macam
kau punya semangat nak beribadah tu
pukul 5 pagi automatik mata kau segar nak bangun solat sunat 
lepas solat subuh dan asar bacaan wirdul latif dan ratib al-hadad menjadi rutin harian kami
wirid ni memang panjang, bila balik rumah memang korang tak larat nak buat sorang-sorang
ustaz awal-awal dah pesan, at least dapat baca sekali lepas asar pun jadilah
seminggu dua lepas balik daripada pondok bertahanlah
sekarang
hmmm tah kemana wirid tu

sangat sedih, serious weh. kat situ boleh nilai balik dimana iman kita T_T
haaa satu lagi
ada sekali tu, masa aku nak bagi penyapu kat sorang muslimin ni
dia langsung tak mendongak, memang masa dia nk dtg ambil pun pandang ke bawah je
hahahaa Allahu
malu pulak aku
bagi aku ni memang rare la
first time dengan biah/suasana yg mcm ni
 
---------------------------------------------------------------------------
ADAB HATI :
  1. niat menuntut ilmu ikhlas kerana mengharapkan keredhaan Allah
  2. ikhlas mengamalkan ilmu yg dipelajari
  3. bukan menunjuk-nunjuk dlm mengamalkan ilmu tetapi untuk menjadi teladan kpd org lain supaya turut serta untk mengamalkan ilmu
  4. menuntut ilmu dengan AZAM yg kuat menuntut ilmu (bukan untuk melepaskan bosan dan mengisi masa lapang)
ADAB TERHADAP GURU :
  1. berbaik sangka terhadap guru, bukan membanding-banding ilmu guru
  2. tidak berburuk sangka walau sedikit pun jika guru berbuat kesilapan
  3. sentiasa mendoakan kesejahteraan guru di dunia dan akhirat setiap masa
  4. berhati-hati dengan percakapan terhadap guru
  5. tidak menyakiti hati guru
ADAB SEBELUM PENGAJIAN ILMU :
  1. berwudhu
  2. pakaian menutup aurat sesempurna mungkin (sehingga kita rasa yakin boleh bawak untuk solat)
  3. membersihkan diri sebelum hadir kuliah
  4. hadir awal ke kuliah
  5. seeloknya pelajar sudah duduk dalam keadaan bersedia sebelum guru
  6. penuhkan tempat di hadapan
  7. tidak berbuat bising dan bergelak ketawa
  8. tidak membawa kerja sampingan lain seperti assignment dan kerja persatuan ke dalam kuliah
  9. mematikan telefon bimbit
  10. baca doa
ADAB SEMASA PENGAJIAN : 
  1. duduk dengan penuh adab
  2. jangan meluruskan kaki lebih-lebih lagi menghalakan kaki ke arah guru
  3. sebaiknya hujung bahagian kaki dilindungi dari terlihat guru
  4. tidak membalas mesej dan menghubungi orang dalam majlis
  5. tidak makan dan minum
  6. tidak tidur
  7. tidak bersembang,berbisik dan berbual
------------------------------------------------------------------------

ni adab-adab yang diajar kepada kami sebelum kami start bertalaqqi

nak hormat guru ni bukan semestinya 'hanya dalam majlis ilmu agama'
bukan semestinya guru tu orang Islam
asal yang bernama Guru dan menyampaikan ilmu kepada kita
kita Wajib hormat kepada beliau

kata ustaz dalam usrah mujadid tempoh hari
"orang yg selalu membezakan sesuatu dengan agama dan bangsa ni Falsafah Agamanya sangat lemah, kita kena hormat orang tak kira agama  apa yang dia anut"

jadi kawan-kawan
ayuhlah kita ubah sikap kita yg sambil lewa dalam menuntut ilmu

tak dapat amalkan semua kat atas tu dapat buat sikit pun jadila
contoh  : datang awal sebelum kuliah bermula
semalam dengar talk Dr Amani yg berpengalaman bekerja di NASA
betapa beliau sangat bersungguh dalam menuntut ilmu dan sangat berdisiplin
maka tak hairanlah melihat beliau melakar kejayaan demi kejayaan sehingga sekarang
"what you doing now, your attitude , are define you in the future"
tudiaaaaa temen-temen
ayuh menjadi muslim yg cemerlang !

BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)

Indah Water BUNUS STP

semalam dak-dak chem engine buat site visit kat Indah water
menarik tertarik gedebom ewah
aku tau benda pertama korang terfikir mesti
'something so shi*t' right
kehkehkeh
bagi aku 30% betul la, tapi indah water punya 'function' ni banyak woo
bukan sekadar sedut lubang najis rumah engkorang tiap-tiap bulan
dan air yang engkorang selalu minum adalah air najis yang telah dirawat KAHKAHKAH
tak lawak pon lagi menarik kan ?
so kau masih lagi bongkak dengan tuhan di dunia ni ?
sekali tuhan tahan segala sistem saluran kat dunia ni mahunya menggelupur nak cari air bersih
kihkihkih
sebelum buat lawatan mcam biasa kami akan diberi pnganalan dahulu tentang indah water
ok aku nak share la, kalau hangpa buang minyak masak kat tingki, lama-lama saluran paip akan tersumbat sebab dia akan menegras dibahagian dinding-dinding saluran paip
so the best way to remove oil
beli solidifier kat kedia Daiso, bubuh kat minyak masak yg korg tak pakai, dia akan mengeras macam jeli
so instead of korang buang minyak dalam bentuk cecair korang akan buang minyak dalam bentuk solid/pepejal
or
korang carik-carik kan surat khabar lama/kertas, masukan dalam bekas dan tuang sisa minyak masak, so kertas tu akan menyerap. then korang buang lah kertas(yg menyerap minyak tadi)
*kalau rajin


 
so here our journey begin (we usually use term plant. example : chemical plant)
plant yg kami dok sebut-sebut ni bukan plant (tumbuhan) tapi plant (process plant which produce on a large scale)

dalam industri kalau hampa nampak colour-colour kat bangunan itu ini, saluran paip ke apa tu semua ada maksud

contoh
kuning : mewakili saluran paip
merah : longkang
hitam : treated water


ini tangki gas. penutup tangki ni terapug, hampa nampak dak ada penanda aras kat ukuran tu, haaaa kalau penanda aras tu dah mencecah maximum maka gas ini akan melalui combustion process(pembakaran). tangki combustion tu ada kat belakang tangki besar ni. Maka rakyat pun terselamat daripada gas yang beracun.

ni gas apa ?
mana datang gas ni?
gas-gas ni datang daripada bahan kumbahan hangpa la dah habis process itu ini
contoh :  nasi basi yang tak dirawat akan mengeluarkan bau busuk yang kuat. nahh bau tu gas la tu





ni pulak namanya sludge cake hopper area, di mana lebihan sludge tadi akan dibawa ke sini
kiteorang siap masuk area ni, dia tunjukkan 'cake sludge'
macam dough dark choclate cake moist rainforest tudiaaa meleleh
dalam kata mudah sludge ni macam mud. nak senang hangpa google la
sludge : enapcemar (viscous mixture liquid and solid component)

macam pasir tapi basah-basah, colour dia hitam pekat. bila cake sludge ni kering boleh dibuat baja
semua pokok-pokok kat lebuhraya, pokok kat perhentian lebuhraya semua pakai baja najis manusia ni
kihkihkih


then we continue pergi bahagian utama proses penjernihan air dan penapisan sewage / waste water



this is Grit Chamber
analoginya ibarat Gigi manusia
segala bahan kumbahan (air mandi, air basuh pinggan, ayaq kencing, segala benda yang hangpa flush kat lubang jamban akan pergi ke tempat ni)
dia ada tiga bahagian

kalau hangpa perasan ada tiga chamber kan, had paling hujung belah kiri tu namanya solid removal 
dia kan tapis segala benda mcam handphone aku yang pernah jatuh dalam lubang jamban, kayu, botol, plastik hatta BAYI pun pernah dijumpai disini!

sadis!

baru-baru ni kes di Johor, bayi yang di kerat di flush dan dijumpai di Mechanical Sewage Treatment Plant (tmpt tapis mcm ni la) 

pernah juga staf jumpa duit sebanyak RM300 perghh free free je
pesan engineer yang mengiringi kumpulan kami
"lain kali buang la jongkong emas ke apa banyak-banyak"

amboii bang sinis

next kami masuk dalam area ni (memang tak boleh ambil gambar kat bahagian dalam. private and cofidential)

meh sini aku ceghita
dalam ni banyak tangki, tapi kalau naik atas tu korang akan nampak tangki yang dalam, tempat ni boleh tahan busuk la. sebab nilah tempat air dirawat selepas air ditapis
memang kotor gila bakhang

bila masuk dalam lagi
korang akan sampai ke tangki rawatan
kat sini bau nya tak busuk sangat dah
dimana microbe dalam sewage ni diberi bekalan oxygen, protozoa, microbe akan melakukan aerobic process (kalau manusia dia buat senamrobik untuk segarkan badan dan dapatkan tubuh badan yang sihat)

untuk merawat air ni ada berpuluh-puluh proses jadi kalau di Malaysia ini kita pakai biological method kerana lebih selamat dan kos yang rendah

so lepas jalan jauh ke dalam dalam pipe gallery tadi korang akan sampai ke sini, inilah penghujung dia. dimana air menjadi jernih dan akan salurkan ke sungai tapi sebelum tu dia akan hantar dulu ke satu tangki (tak ingat nama tangki apa) kat sini engineer / orang yg berautoriti akan cek pH air, suhu air jika selamat bru dilepaskan ke sungai-sungai

maka tamatlah sudah perjalanan kami di 'Taman Perkumbahan' 


tangki-tangki  yg korang nampak ni semua hanya 2/3 saja diperlihatkan. bawah tanah tu sedalam 7 meter tangki nya

dan bawah tanah kita ni punya la banyak saluran itu ini
that is why their tagline

"we clean the unseen.."

maka banyak-banyak kan lah berterima kasih kepada engineer,technician,staf yang bekerja di indah water. banyak jasa mereka untuk memastikan rakyat Malaysia selamat daripada penyakit berbahaya

air ni kalau tak dirawat kita bakal terdedah dengan wabak penyakit seperti typoid, cholera, hepatitis, poolio dan disentry.

adios





BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)

happy graduation day


sekarang news feed aku penuh dengan Hari Graduasi 
UM dah lepas lama dah
sekarang UKM

kakak sedara aku graduate sekarang officially jadi Doktor!!

oyemgi!!!
aku ingat lagi pesanan dia lepas aku habis SPM sebelum nak buat keputusan lanjutkan pelajaran nak pilih course apa
"akak jangan ambil Medic tau, ambil lah selain Medic cukuplah kak yong je yang terseksa belajar course ni"

naaahhh hambek kau
bukan senang 
dia cerita ada kawan dia sampai bunuh diri sebab gagal dalam ujian 

alhamdulilah kakak sedara aku anak kepada seorang professor ini berjaya dan lulus dengan cemerlang setiap sem.

syukur

sempat jugak jumpa kak Hanis Buddy course aku
kagumnya aku dengan kak Hanis ni the way she speaking the she interact with people sangat mempersonakan
dia cakap bersungguh ko tau
dan dia selalu bagi tips kat kami The Juniors

dan para pensyarah jabatan kami pun bila sebut nama kak Hanis semua senyum sokmo menunjukkan rasa bangga

salute la sis!

pointer tak  cecah 3.8 tapi communication skill mantap, social networking mantap
semangat dalam bidang kejuruteraan kimia mantap
maka ANDA BOLEH BERJAYA!

come one guys! come on girls!
cekalkan semangat untuk terus belajar

ramai juga seniors yang dah terjum dalam bidang keusahawanan dengan produk sendiri
masyuk baiii

kata sorang senior ni nak sedapkan hati kami

"korang nak tau tak habis second year ni ibarat korang dah graduate tau. sebab 2nd year terlalu banyak teori yang susah nak derive itu ini tapi masuk third year korang lega sikit tapi banyak presentation dan praktikal la. but that is okay compare to second year "

hewhew hanya mampu ber-huhu




BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)

manusia yang skeptikal

hari tu pumpang kat facebook kecoh PMIUM buat talk ajak Siti Kasim
pelik
teruk sangat ke makcik tu
apa makcik tu dah buat sampai 'budak-budak intelektual UM' ni meroyan 
dia tak mengaku Tuhan kot *bisik hati aku
aku pun tanyalah kawan-kawan aku yang kenal makcik Siti ni
antara ayat yang berlegar-legar adalah
"dia tolak RUU"
"ohh dia tu bab agama terpesong sikit"
menarik
lagi la aku tak sabar nak dengar talk dia ni
tapi yang lagi menarik aku nak dengar sebab Suhail (penganjur program) kata dia ni hebat memperjuangkan nasib orang asli
lagi menarik !
 nak juga aku tahu isu alam sekitar, tahap mana survival alam sekitar kat Malaysia dan nasib orang asli di Malaysia
yela daripada aku tak tahu langsung kan, better pergi dengar at least aku tahu lah juga keadaan malaysia ni selain cakap pasal Intelektual, Idealisme Mahasiswa, Kitab itu ini
 apajadah semua tula
-------
sebelum sampai ke restoran Amjal, sempat jugak kawan se-fakulti dengan aku (tapi  jurusan mekanikal) minta pandangan aku
memandangkan dia salah seorang AJK yang anjurkan program ni

"weh Shima, apa pendapat kau tentang Siti Kasim"

"entah la weh, aku OK je yang penting aku nak dengar isu alam sekitar, mampus lah dia tolak RUU ke tak mengaku tuhan ke, dia murtad ke apa. tu masalah dia dengan Tuhan"
"HAHAAA tau takpe. aku tak faham lah. aku ajak Siti Kasim je pun dieorng bising-bising. lepastu mulalah tanya aku prinsip ilmu apa kejadah bagai. memang la aku taktau. apa yang aku tau aku nak orang cakna dengan isu semasa beraitan  alam sekitar dan orang asli"
jawab kawan aku sorang ni
suci murni betul niat mamat ni. BAGUS

---------
maka majlis pun bermula dengan panelis pertama saudara Hafiz
intro saje dah menarik
dia terus senaraikan masalah-masalah alam sekitar khusus berkaitan hutan asli di Malaysia
(nak tahu lebih lanjut sila pergi ke page PMIUM di facebook)
dia bongkarkan segala salah urus tadbir orang atasan dalam mengurus pembalakan 
dia bagi tahu juga segala kebohonan-kebohongan kenyataan kerajaan yang mengatakan hutan di Malaysia meliputi 67% 
padahal!
dan di akhir forum tersebut beliau berkongsi tentang Pembalakan lestari
bagaimana nak pelihara hutan disamping menjana pendapatan ekonomi negara
kata beliau

"sebenarnya ada banyak cara nak jana pendapatan ekonomi negara, bukan hanya dengan pembalakan saje. malah cara alternatif ini beri manfaat kepada rakyat seterusnya generasi akan datang. tapi tak taulah
kalau negara kita ni jenis nak kaya untung cepat maka membalak membabi buta tu cara yang terbaik"
*bukan ayat sebenar. ayat terjemahan hasil kefahaman aku apa yg dia cuba sampaikan
naaaah sangat menarik! memang rugi siapa yang tak datang
haaaa nak cerita la ni part Siti Kasim hahahaa
si makcik Siti ni pulak

bercerita mengenai nasib orang asli di Kelantan
hebat makcik ni
nampak je rambut perang, hisap rokok, baju tak cukup kain
tapi berbakti kepada masyarakat
dia cerita bagaimana keadaan orang asli yang 'culture shock' bila dibawa keluar dari hutan
antara budaya orang asli adalah mereka akan bekerja jika perlu
contoh bila kehabisan stok makanan mereka akan ke hutan untuk berburu selama beberapa hari dan pulang dengan membawa hasil hutan untuk keluarga dan simpanan beberapa hari/minggu
dan budaya ini dikatakan budaya 'MALAS' 
sebab budaya masyarakat moden adalah KERJA SEPANJANG HARI SAMPAI TAK INGAT AKHIRAT 
kesian orang asli, tak pasal-pasal dilabel sedemikian
dan kata makcik Siti orang asli yang duduk dibandar kebanyakannya mabuk dan kaki minum sebab mereka ni taktau nak uruskan diri dan wang sebab tu bukan budaya mereka (budaya dapat duit banyak)
dia menegaskan
orang asli sangat senang dengan kehidupan mereka di hutan
"connection mereka dengan tanah, hutan, binatang pokok-pokok sangat kuat"

siapa kata orang asli hidup susah kat dalam hutan ? 
malah mereka dikategorikan ORANG KAYA
sebab ?
sebab mereka ada rumah sendiri
makanan sendiri semuanya mereka
daripada kita yang menyewa dan berhutang kehkehkeh
makcik Siti juga menjelaskan beberapa undang-undang yang berkaitan orang asli
dan membongkarkan sejauh mana pihak atasan dan 'orang yang patut membela nasib orang asli' ini bertanggungjawab dan patuh kepada undang-undang
sadis
sungguh sadis
nasihat makcik Siti ni
"kita patut kekalkan budaya mereka ini untuk generasi kita pada masa akan datang. because dia natural life are so beautiful dan kita boleh majukan mereka dengan pebagai cara bukan dengan cara memusnahkan hutan (tempat tinggal mereka)"

ramai orang bising "sampai bila la orang asli ni nak hidup dalam hutan"
kata makcik rambut perang ni
"ko pergi sendiri tanya orang asli, macam mana bestnya duduk dalam hutan. sebab dah itu tempat mereka, malah mereka lagi senang duduk dengan hutan dengan cara mereka sendiri"
-----------------
lepas daripada forum ni, aku terfikir jugak. lah takdelah teruk mana makcik ramput perang ni
dia sendiri mengaku ISLAM ITU SEMPURNA 
aku ingat dia ni kutok Tuhan
dan dia ni semangat gila bagi nasihat dan menyeru mahasiswa selamatkan bumi kita, sayangkan hutan dan bela orang asli
beliau sangat berbesar hati dan mengalu-alukan jika mahasiswa khusus anak muda untuk terjun dalam bidang aktivisme
sebab dengan cara ini sahaja kita dapat kawal 'gila kuasa' kerajaan 
kata dia " islam tu sempurna yang masalahnya muslim tu! dia ingat dia sorang je bagus, dia sorang je masuk syurga" 
kahkah
kesian makcik ni 
kesian lagi kat manusia yang skeptical
yang tak pergi talk ni sebab yg bagi talk makcik rambut perang ni
dan risau tak capai objektif forum
apa pun takdapat
kehkehkeh

apa pun semoga Makcik siti ni diberi taufiq dan hidayah
amin!

-------
elok jugak aku noob untuk certain part, at least aku tak ada persepsi kat seseorang malah menilai dan tapis maklumat yang dapat serta bandingkan maklumat-maklumat lain yang kita ada 

lastly, bagi aku inilah praktikalnya Muslim Demokrat yang dibawa oleh PMIUM sesi ini. bersifat terbuka dan beretika dalam memberi pandangan. kita raikan pandangan orang yang lain latar belakang tak kira dia fahaman apa sekalipun tapi kita punya akidah kita sendiri yg kita pegang
tudiaa

pesan ustaz Wanji
kau jangan tengok siapa yang bercakap dan bagi nasihat/sampaikan ilmu
kau dengar je
lepas tu kau nilai lah ilmu yang kau dapat tu betul ke tidak
senang je nak tau ilmu tu satu kebohongan bila mana kau bandingkan dengan maklumat-maklumat lain yang kau ada dan maklumat/ilmu yang kau dapat tadi tidak sama 

lalu ustaz bawa satu hadis dimana
  seorang lelaki dikacau ketika tidur dan
ada sesorang bagi nasihat dan sampaikan ilmu "bacalah ayat kursi"
keesokannya Rasulullah bertemu dengan lelaki itu dan beritahu sebenarnya orang yg menyampaikan itu adalah Syatonirojim
lalu Rasulullah membenarkan apa yg disampaikan oleh Syaitan

ibrahnya, hatta dia seorang penipu besar, perompak sekalipun bila dia nak sampaikan sesuatu kita patut dengar dan nilai
guna kebijaksanaan akal kita untuk berfikir

come on brothers!
be like Muhammad (s.a.w)!
adios


BILA BOSAN NI LA JADI NYA*KALAU SUKA LIKE JER :)